Архів
Вівторок,
24 вересня 2019 року

№ 75 (19722)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 758

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Відповідає «Соняшник»

Скільки води «випиває» доросле дерево за добу?

Вода вкрай необхідна кожній рослині. Впродовж усього вегетаційного періоду вона і зволожує, і живить — постачає необхідні для росту і розвитку мінеральні речовини. Як дерева «п’ють» воду? Головним чином всотують корінням із ґрунту. У пору розвою рослини рідина піднімається по стовбуру і гілках до листя, а ними зрештою поступово випаровується в довкілля…

Ясна річ, найбільше води дерева «п’ють» найтеплішої пори року — влітку, коли природне випаровування найінтенсивніше. При цьому різні їх види за сприятливих умов довкілля (зараз про тривалу посуху або зливові дощі не йдеться) потребують неоднакової кількості води. Зокрема, доросла липа «випиває» за добу всього 40-50 літрів води, тоді як береза — 60-70 літрів, шовковиця, ясен, яблуня та груша — близько 90 літрів. Тим часом дорослій ялині потрібно аж близько 300 літрів води за добу. Хвойні дерева загалом дуже «спраглі». Ось чому й там, де нещадно вирубують ліси, часто стаються повені й заболочуються землі.

Версія для друку          До списку статтей

Загадка

Що то за голова виросла на городі, що лиш зуби й борода?

 

Перевір свою увагу

Знайди між малюнками 22 розбіжності.

 

  • Криптограма

Добери ключі

Перед вами зашифрований повчальний вислів Софокла, давньогрецького мудреця, який жив близько 496-406 років до нашої ери. Спробуйте його прочитати. Цифри треба замінити буквами, щоб утворилися слова. Певній цифрі відповідає певна буква. Слова-підказки — нижче.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове