Архів
П’ятниця,
20 вересня 2019 року

№ 74 (19721)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найскандальніше розлучення

ЄВРОПАРЛАМЕНТ підтримав Brexit на умовах ЄС.

Докладніше...
Важливий політичний момент

БІЛОРУСЬ і США відновлюють диппредставництва на рівні послів.

Докладніше...
Оце так дірка у бюджеті

У США зафіксували найбільший за останні сім років дефіцит бюджету.

Докладніше...
«Балканський потік» в обхід України

БОЛГАРІЯ підписала контракт на будівництво трубопроводу «Балканський потік».

Докладніше...
Позачергові вибори

В ІЗРАЇЛІ відбулись другі за рік дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Правовий прецедент

ГРУЗІЯ. Президентка Саломе Зурабішвілі оголосила мораторій на помилування.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Я 30 років безперервно працюю медсестрою в лікарні. Більш як півроку трудилася на 0,25 ставки і одержувала менше за мінімальну заробітну плату на місяць. Цього року мені виповнюється 59, і я маю право на пенсію за віком, але в мене є неповний місяць роботи. Чи матиму я право на грошову допомогу в розмірі 10 пенсій?»

Юлія КВІТКОГРАЙ.

с. Кирнасівка

Тульчинського району

Вінницької області.

 

ДЛЯ призначення грошової допомоги необхідно на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), працювати в закладах і установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років відповідно до пунктів «е»—«ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення». Жінкам потрібно мати не менш як 30 років страхового стажу на таких посадах, а також до цього їм не мало бути призначено будь-якої пенсії.

Страховий стаж враховується по місяць, що передує місяцю, в якому особа подає заяву про призначення пенсії. Страховий стаж після 01.01.2004 обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Календарний місяць роботи за спеціальністю зараховують до страхового стажу роботи за спеціальністю як повний місяць, якщо заробітна плата особи, з якої сплачувалися внески до Пенсійного фонду України, була не менша за мінімальну.

Відповідно до статті 24-ї Закону, якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою за мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду України, відповідної доплати до суми страхових внесків для того, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не менша за мінімальний страховий внесок за відповідний місяць.

Застрахована особа, яка підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і бажає зарахувати неповний місяць роботи до страхового стажу як повний, подає до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем призначення пенсії відповідну заяву.

Працівник територіального органу Пенсійного фонду України на підставі даних персоніфікованого обліку про періоди, за які особа бажає здійснити доплату в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок, складає повідомлення-розрахунок.

Особа має здійснити доплату в сумі, зазначеній у повідомленні-розрахунку, протягом 10 календарних днів із дня його отримання.

Отже, якщо до місяця звернення за призначенням пенсії за віком ви не набули 30 років страхового стажу на посадах, які зараховують до стажу, що дає право на виплату грошової допомоги, і після 01.01.2004 ви маєте місяці роботи за спеціальністю, за які ви одержували заробітну плату меншу за мінімальну, ви можете, якщо це доцільно, здійснити доплату до мінімального страхового внеску.

 

«Чи зарахують до спеціального стажу, який дає право на пенсію за вислугу років, період роботи майстром виробничого навчання в навчально-виробничому центрі творчої молоді?»

Олексій ДРАТВА.

с. Казначеївка

Магдалинівського району

Дніпропетровської області.

 

ПЕРЕЛІК закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затверджено постановою Кабінету міністрів України від 04.11.1993 №909 (далі — Перелік 909).

У розділі «Освіта» Переліку 909 передбачені пільги майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів. Відповідно до статті 18-ї зазначеного Закону, до професійно-технічних навчальних закладів належать професійно-технічне училище відповідного профілю; професійне училище соціальної реабілітації; вище професійне училище; професійний ліцей; професійний ліцей відповідного профілю; професійно-художнє училище; художнє професійно-технічне училище; вище художнє професійно-технічне училище; училище-агрофірма; вище училище-агрофірма; училище-завод; центр професійно-технічної освіти; центр професійної освіти; навчально-виробничий центр; центр підготовки і перепідготовки робітничих кадрів; навчально-курсовий комбінат, навчальний центр; інші типи навчальних закладів, які надають професійно-технічну освіту або здійснюють професійно-технічне навчання.

Довідкою відділу освіти районної державної адміністрації підтверджено, що навчально-виробничий центр творчості молоді є державним освітнім закладом із видом діяльності професійно-технічна освіта і здійснює професійно-технічне навчання школярів.

З огляду на зазначене робота на посаді майстра виробничого навчання в навчально-виробничому центрі творчості зараховується до спеціального стажу, що дає право на призначення пенсії за вислугу років.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не бійтесь інопланетян
Читати
Ринку хочеться не всім
Читати
Звільнили голову УIНП
Читати
Виявляється, жити стало краще
Читати
Фіксуватимуть прилади
Читати
Папір — учорашній день
Читати
Старт нічогенький
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове