Архів
П’ятниця,
20 вересня 2019 року

№ 74 (19721)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найскандальніше розлучення

ЄВРОПАРЛАМЕНТ підтримав Brexit на умовах ЄС.

Докладніше...
Важливий політичний момент

БІЛОРУСЬ і США відновлюють диппредставництва на рівні послів.

Докладніше...
Оце так дірка у бюджеті

У США зафіксували найбільший за останні сім років дефіцит бюджету.

Докладніше...
«Балканський потік» в обхід України

БОЛГАРІЯ підписала контракт на будівництво трубопроводу «Балканський потік».

Докладніше...
Позачергові вибори

В ІЗРАЇЛІ відбулись другі за рік дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Правовий прецедент

ГРУЗІЯ. Президентка Саломе Зурабішвілі оголосила мораторій на помилування.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

Відновлюють ліс

Ілько КОЛОДІЙ.

РОБОТИ зі створення унікального в Україні сучасного розсадницького комплексу для вирощування сіянців із закритою кореневою системою у державному підприємстві «Львівський лісовий селекційно-насіннєвий центр» завершуються. В лісових розсадниках засіяно майже
17-гектарну площу. З них хвойних — чотири гектари, тринадцять — листяних і чагарникових порід. Закладено шкілки на площі майже 5 гектарів, де висаджено понад 211 тисяч саджанців основних деревних і чагарникових порід. Також закладено плантації різдвяних ялинок. Станом на вересень державними лісогосподарськими підприємствами обласного управління лісового та мисливського господарства відновлено ліс на площі 1745 гектарів, з них 954 становлять лісові культури та 791 — природне відновлення.

Право на фінансову підтримку

ТРИВАЄ прийом документів на одержання фінансової допомоги для виконання заходів Комплексної програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва області у 2019 році. Право на таку допомогу мають суб’єкти господарювання, що зареєстровані на території області та провадять органічну діяльність, підтверджену відповідними сертифікатами.

В галузі рибництва додано відшкодування вартості вапнякових меліорантів для дезінфекції зариблених водойм, що запобігатиме захворюванню риб, а також дасть змогу відшкодувати вартість товарного посадкового матеріалу з метою підвищення рибопродуктивності. В галузі бджільництва відшкодовуватимуть вартість паспортизації пасік.

Делікатесні равлики

У СЕЛІ Синьковичі Жовківського району — сезон збирання виноградних равликів. Їх вирощують у полях на спеціальній фермі. Власник господарства Віктор Гнідець вважає цей бізнес доволі перспективним, оскільки у світі є стабільний попит на цей делікатес. Процес збирання равликів триває три дні — їх миють, сушать і зберігають у холодильниках до лютого-березня. Віктор Гнідець намагається пропагувати культуру вирощування та споживання виноградних равликів серед підприємливих селян і готовий ділитися з ними маточним матеріалом та секретами вирощування.

Кому персики

ФЕРМЕР Михайло Кубара займається вирощуванням персиків. Перший сад був закладений у Мостиськах 2003 року. Нині його сади налічують 8 «персикових» гектарів. У середньому за сезон з одного гектара збирає від 20 до 30 тонн солодкої продукції.

Нарешті крига скресла

МІНІСТЕРСТВО екології та природних ресурсів України оприлюднило висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД) майбутнього заводу з переробки сміття у Львові. В документі вказано, що комплекс не шкодитиме довкіллю, і Мінприроди дозволяє його будівництво. Як відомо, для розв’язання проблеми відходів місто Лева отримало 25 мільйонів євро кредиту від ЄБРР та 10 мільйонів євро гранту — безповоротної фінансової допомоги від екологічних фондів.

Віддали шану Героям

У НАКОНЕЧНЕНСЬКІЙ загальноосвітній школі I-II ступенів імені Героя України Романа Сеника, що в Яворівському районі, відбулась презентація проекту «Герої поміж нас. Небесна Сотня». Родини Героїв Небесної сотні, представники влади, громадськості та учні школи зібралися, щоб ушанувати пам’ять Героя України Романа Сеника, та всіх тих, хто п’ять років тому загинув на Майдані за честь, гідність і європейський вибір України.

На пам’ять школі подарували примірники книжки «Львівські Лицарі Небесної Сотні» М. Набитовича.

А ми тую славу збережемо...

ФЕСТИВАЛЬ української слави у Кульчицях Самбірського району проводиться вже вдев’яте. Село є батьківщиною військового, політичного і громадського діяча, гетьмана реєстрового козацтва, кошового отамана Запорозької Січі Петра Конашевича Сагайдачного та героя Віденської битви 1683 року, засновника першої в Європі кав’ярні Юрія Кульчицького.

Мета фестивалю — відродження і популяризація національних традицій, вшанування і збереження пам’яті про видатних земляків козацької доби, а також сприяння розвитку туризму на цих теренах. У програмі — співочі гурти, виконавці патріотичних пісень, козацькі забави, галерея традиційних та нетрадиційних ремесел, майстер-класи, національна кухня.

Сумні роковини

«ВИГНАННЯ» — така виставка організована в Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України до 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Любачівщини, Холмщини, Південного Підляшшя і Західної Бойківщини. Над проектом працювали чимало науковців та істориків, які поставили за мету розкрити сучасникам історію їхніх братів у ХХ столітті, й повідати, чого тим людям випало зазнати. Виставка складається із 18 банерних стендів, на яких — фотографії, документи, карти й діаграми, що допомагають краще збагнути передумови, хід та наслідки депортації українців з їхніх етнічних територій.

Обікрав інваліда

ОСТАННІМ часом грабежі та крадіжки набули вельми звироднілого характеру. Обкрадають-грабують геть усе. Навіть храми і цвинтарі. Що вже казати про людей престарілих та інвалідів…

За процесуального керівництва Стрийської місцевої прокуратури повідомлено про підозру 17-річному місцевому мешканцю. У ході досудового розслідування встановлено, що неповнолітній зловмисник скинув із візка інваліда І групи та викрав його мобільний телефон.

На сьогодні фігуранту обрали запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, а за вчинене йому загрожує від 4 до 6 років позбавлення волі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не бійтесь інопланетян
Читати
Ринку хочеться не всім
Читати
Звільнили голову УIНП
Читати
Виявляється, жити стало краще
Читати
Фіксуватимуть прилади
Читати
Папір — учорашній день
Читати
Старт нічогенький
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове