Архів
П’ятниця,
20 вересня 2019 року

№ 74 (19721)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найскандальніше розлучення

ЄВРОПАРЛАМЕНТ підтримав Brexit на умовах ЄС.

Докладніше...
Важливий політичний момент

БІЛОРУСЬ і США відновлюють диппредставництва на рівні послів.

Докладніше...
Оце так дірка у бюджеті

У США зафіксували найбільший за останні сім років дефіцит бюджету.

Докладніше...
«Балканський потік» в обхід України

БОЛГАРІЯ підписала контракт на будівництво трубопроводу «Балканський потік».

Докладніше...
Позачергові вибори

В ІЗРАЇЛІ відбулись другі за рік дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Правовий прецедент

ГРУЗІЯ. Президентка Саломе Зурабішвілі оголосила мораторій на помилування.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

I смачна, і цілюща

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, дієтолог.

ГРУША належить до родини розових. У Стародавньому Китаї вона була символом довговічності, оскільки дуже довго живе. Плоди грушевого дерева — одні з найкорисніших ласощів. Вони багаті на біоактивні речовини, містять цукри (глюкозу, фруктозу, сахарозу), вітаміни А, В1, В2, Е, Р, РР, каротин, фолієву кислоту, катехини, азотисті речовини, пектини, мінеральні солі заліза, марганцю, йоду, кобальту, міді, калію, молібдену, кальцію, дубильні речовини, клітковину.

Плоди широко застосовують у народній медицині, оскільки вони мають закріплювальну, сечогінну, дезінфекційну, жарознижувальну і протикашльову дії. Причому цілющі властивості зберігаються не лише у свіжому вигляді, а й у сушні, а також соках, відварах і киселях.

Відвар на основі сушених груш має антисептичну, знеболювальну та сечогінну дії. Печені і варені рекомендують при задусі, сильному кашлі, туберкульозі.

Дикоросла груша володіє бактерицидною дією, відвар із неї радять при хворобах нирок і циститі. Якщо регулярно пити свіжий сік із груші або компот, можна позбутися сечокам’яної хвороби. А для чоловіків груша стала просто королем фруктів, оскільки в народній медицині вона ефективно використовувалася як засіб для лікування простатиту.

Органічні кислоти, які містяться в плодах груші, посилюють травні процеси, поліпшують метаболічний обмін, сприяють роботі нирок і печінки. У відварах і компотах із сушні багато таніну, що має в’яжучий ефект і є корисним при захворюваннях кишечника.

На сході листя і плоди груші здавна визнавалися цілющими при багатьох недугах. У молодих листках міститься антигрибкова речовина. Тому відвари або настої з них застосовують при грибкових захворюваннях і дерматитах. А сухе листя використовують для приготування порошку від підвищеної пітливості.

Рекомендують вживати плоди в разі запаморочення, швидкої втоми, прискореного серцебиття, які виникають в умовах важких фізичних навантажень, а також, якщо погано гояться рани або відсутній апетит.

Оскільки в груші фруктози більше, ніж глюкози (а як відомо, фруктоза не вимагає для свого засвоєння в організмі інсуліну), цей фрукт корисний при порушенні функції підшлункової залози. Тому свіжі й сушені, а також напої з них включають в дієти при ожирінні і цукровому діабеті.

Основна цінність груші — у вмісті живильних волокон. Уміст вітаміну С у ній невисокий. А ось щодо фолієвої кислоти вона перевершує навіть чорну смородину.

І народна, і офіційна медицина рекомендують використовувати грушу у величезній кількості випадків. Але перш за все плоди треба вживати правильно: не їсти їх на порожній шлунок і не запивати водою. Також не варто закушувати м’ясом і ласувати ними раніш ніж через півгодини після закінчення трапези. Не забувайте, що лікувальними властивостями володіють тільки визрілі, ароматні, соковиті, ніжні за консистенцією плоди.

Груша сприяє виведенню з організму важких металів і токсинів. Грушевий сік надзвичайно корисний при лікуванні деяких шлункових захворювань. М’якоть груші легше переноситься організмом, ніж м’якоть яблук. Кислі і дуже терпкі сорти зміцнюють шлунок і печінку, збуджують апетит, але вони важче засвоюються організмом. При захворюваннях печінки, холециститі, гастриті дві з’їдені вранці груші позбавлять від болів і печії, ліквідують дискомфорт у кишечнику.

Свіжовіджатий сік із груш може допомогти зняти лихоманку, тому він неймовірно корисний для дітей, адже їхнім батькам не доведеться змушувати пити несмачні гіркі пігулки, щоб знизилася температура.

Відвари, компоти з сушні багаті на таніни, що володіють терпким ефектом, і дуже корисні при розладах кишечника. Свіжі груші містять достатньо грубі харчові волокна, що підсилюють кишкову перистальтику. Тому при розладах уживати їх не варто. А ось при закрепах груші з компоту потрібно з’їдати обов’язково.

Багато в цьому фрукті макро- і мікроелементів. Наприклад, заліза, необхідного для синтезу здорових кров’яних клітин. Тому рекомендується вживати груші за швидкої втоми, запаморочення, прискореного серцебиття, що виникають при посиленому фізичному навантаженні, а також при втраті апетиту, появі тріщин у кутиках рота, поганому загоєнні тканин і навіть при чутливості до холоду — все це симптоми нестачі заліза в організмі.

Після 40 років лікарі взагалі рекомендують їсти груш більше. Двічі на тиждень корисно влаштовувати «грушеві дні»: 1,5-2 кг зелених свіжих плодів і більш нічого іншого. Тверді краще злегка відварити. Варення з груш і печені плоди позбавлять кашлю. У древньоарабських працях із медицини зазначається, що груші допомагають лікувати хвороби легенів.

У м’якоті груші міститься багато іонів калію, без достатньої кількості яких не можна уявити нормального функціонування серця і м’язів. Адже іони калію відповідають в організмі за регенерацію клітин. Тому декілька з’їдених груш можуть цілком реально зняти біль у натруджених м’язах. Груша дуже корисна при порушеннях серцевого ритму і серця зокрема. До того ж за браку калію сповільнюється ріст тканин, з’являється нервозність, безсоння, спостерігається прискорене серцебиття через ослаблення серцевої діяльності, підвищується рівень холестерину в крові. При подібних симптомах грушеве лікування може відіграти велику роль. До речі, чим сильніший запах груші, тим більша її користь, особливо для серця.

Якщо ви хочете схуднути, не забувайте, що груші мають дуже низьку енергетичну цінність. Саме тому їх рекомендують у різних дієтах.

Сьогодні майже немає країн, де не вирощували б це плодове дерево: з усіх зерняткових порід воно посідає перше місце в світі за площею і саме з цих дерев збирається найбільше плодів.

На сьогодні відомо близько п’яти тисяч сортів груш. Вони відрізняються смаком, формою, розмірами і забарвленням, а також часом дозрівання плодів.

Ось деякі рецепти з груш.

Для приготування відвару треба взяти 100 г сушених плодів і 75 г вівсяної крупи, залити водою (1500 мл) і варити 30 хвилин, потім настояти протягом години і процідити. Приймати при туберкульозі, застуді, кашлі, сечокам’яній хворобі, коліті, гастриті, проносі — по 50-100 мл 3-4 рази на день.

Відвар з листя груші має антисептичні властивості і дуже корисний при запальних захворюваннях сечостатевої сфери. Покращує сечовиділення і промиває нирки настій свіжого грушевого листя: заварити 100 листків і пити протягом дня як чай. Якщо разом заварити листя яблуні 1:1, то наявні у нирках і сечовому міхурі камені подрібнюватимуться і виходитимуть.

При проносах дуже помічний грушевий кисіль: 100 г сушні подрібнюють, відварюють у 200 мл води і проціджують. Додають цукор за смаком, вливають крохмаль, розведений у воді, і доводять до кипіння, помішуючи.

Грушевий компот рекомендується чоловікам у віці 40 років і після при простатиті і для його профілактики.

Свіжі стиглі плоди — чудовий засіб проти депресії: психологи рекомендують їсти багато груш, а не цукерки чи шоколадки, коли потрібно пом’якшити наслідки стресу.

Свіжі зміцнюють імунітет, спалюють жири, знижують рівень «поганого» холестерину, виводять з організму токсини і важкі метали. Антибактеріальна активність груш пояснюється тим, що в них міститься арбутин — безпечний природний антибіотик.

Такий корисний плід, як груша, не міг не знайти застосування в косметології. Чимало косметичних компаній використовують похідні груші для створення ефективних продуктів. Але і в домашній косметології можна приготувати засоби, які зроблять шкіру красивішою і молодшою.

Для відбілювання шкіри обличчя на нього накладають м’якоть груші, попередньо віджавши з неї сік, тримають 15-20 хвилин, потім змивають. Якщо шкіра суха, до м’якоті груші додають сухе молоко і перемішують до отримання кашки. Маска допомагає освітлити веснянки і позбутися темних плям.

При сухій шкірі, надто холодної пори року, використовують маску з м’якоті груші, сметани і грейпфрутового соку: всіх компонентів беруть по столовій ложці, ретельно перемішують і накладають на обличчя. Тримають 30 хвилин і змивають теплою водою.

Для нормальної і жирної шкіри підходить маска для обличчя з м’якоті кисло-солодкої стиглої груші з яєчним білком. До розім’ятої м’якоті груші (2 ст. л.) додають збиті білки (2 чайні ложки), перемішують і наносять на обличчя на 15-20 хвилин. Змивають водою кімнатної температури. Така маска освіжає шкіру і покращує настрій.

Найкориснішими стравами, до яких входять груші, можна назвати салати. Дуже простий і багатий на вітаміни салат із груш і яблук зі смородиновим соком. Треба взяти яблука і груші по 3-4 плода, натерти їх на крупній тертці, перемішати, додати трохи меду і полити соком смородини — чорної або червоної. Замість соку можна використовувати нежирні вершки — тоді смак салату буде зовсім інший. У будь-якому разі цей легкий і корисний салат, з’їдений на сніданок, забезпечить вас енергією на весь робочий день і не викличе неприємної тяжкості в шлунку.

Особливих протипоказань до вживання цих плодів немає: це закрепи, загострення гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Корисність груші легко визначити за її запахом: якщо плоди досить м’які і зрілі, а їх аромат яскраво виражений, то вони будуть не тільки смачні, а й допоможуть при багатьох захворюваннях, а також дадуть багато користі нашому здоров’ю і красі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не бійтесь інопланетян
Читати
Ринку хочеться не всім
Читати
Звільнили голову УIНП
Читати
Виявляється, жити стало краще
Читати
Фіксуватимуть прилади
Читати
Папір — учорашній день
Читати
Старт нічогенький
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове