Архів
П’ятниця,
20 вересня 2019 року

№ 74 (19721)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найскандальніше розлучення

ЄВРОПАРЛАМЕНТ підтримав Brexit на умовах ЄС.

Докладніше...
Важливий політичний момент

БІЛОРУСЬ і США відновлюють диппредставництва на рівні послів.

Докладніше...
Оце так дірка у бюджеті

У США зафіксували найбільший за останні сім років дефіцит бюджету.

Докладніше...
«Балканський потік» в обхід України

БОЛГАРІЯ підписала контракт на будівництво трубопроводу «Балканський потік».

Докладніше...
Позачергові вибори

В ІЗРАЇЛІ відбулись другі за рік дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Правовий прецедент

ГРУЗІЯ. Президентка Саломе Зурабішвілі оголосила мораторій на помилування.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Біда

Замість уроків — лікарняне ліжко

Олена ГОРБУНЬ.

Масове отруєння дітей у Козятині на Вінниччині неабияк стривожило тисячі батьків. Виявляється, не можна бути спокійним за дитину навіть тоді, коли вона пішла до школи.

ЯК МИ вже повідомляли, п’ятниця, 13 вересня, стала насправді нещасливим днем для учнів і педагогів однієї з козятинських шкіл. Загалом на лікарняні ліжка того дня злягло два десятки людей, із них п’ятеро — дорослі. Вечір додав тривожних новин: у соцмережах розлетілася звістка, що в Козятині госпіталізованих уже 30.

Керівник управління Держпродспоживслужби в Козятинському районі Віталій Кравець не зміг одразу відповісти на запитання, чим саме отруїлися діти й дорослі. Зазначив лише, що діагноз хворих буде підтверджено лабораторно за кілька днів. Поліція ж повідомила, що роботу закладу, який готував і доправляв їжу до школи, призупинено. Попередньо встановлено, що потерпілі отруїлися харчовими продуктами в їдальні школи, а готувався обід у місцевому кафе. Власник закладу не вірить, що діти могли отруїтися його стравами. Запевняє, що сам куштував усе зранку.

Наступного дня кількість постраждалих зросла до 40. Діти перебувають у лікарні з діагнозом гострий гастроентероколіт. Усі напередодні пообідали в шкільній їдальні, де з м’ясних страв були курячі відбивні.

За фактом отруєння поліція відкрила справу за статтею Кримінального кодексу України про порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Санкція статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років.

Станом на 18 вересня в інфекційному відділенні районної лікарні залишалися десятки постраждалих. На щастя, загрози життю отруєних дітей та дорослих немає.

Тим часом вінницька влада діє за прислів’ям: «Поки грім не вдарить, чоловік не перехреститься». «Хреститися» стали одразу, щойно сталося масове отруєння. Голова ОДА Валерій Коровій зібрав голів райдержадміністрацій на нараду. Виявляється, крім гучного випадку з козятинським постачальником, схожі спалахи гострої кишкової інфекції фіксувалися на Вінниччині й раніше, зокрема у місті Могилів-Подільський, Гайсинському, Жмеринському, Томашпільському та Хмільницькому районах. Унаслідок харчових отруєнь постраждало понад півсотні людей, з яких два десятки — діти.

Заступник голови ОДА Ігор Івасюк зазначив, що рівень захворюваності у порівнянні з першим півріччям минулого року зріс на 54%. За його словами, Держпродспоживслужба фіксує факти отруєння в дитячих закладах освіти по всій Україні, а перевірки засвідчують порушення вимог санітарного законодавства майже у кожному третьому закладі.

На нараді вирішили, що керівникам районів слід негайно створити робочі групи з чиновників, представників громадських організацій та журналістів і «вивчити питання організації харчування відповідних навчальних закладів, насамперед тих, де приготування їжі здійснюється не в приміщенні закладу».

А й справді — вивчити необхідно. І особливо уважно придивитися до підприємців, що беруть участь у тендерах, де й визначають переможців, які постачатимуть продукти (чи готові страви) до шкіл та дитсадків. Бо не секрет, що часто-густо перемагають не найкращі, а... свої.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не бійтесь інопланетян
Читати
Ринку хочеться не всім
Читати
Звільнили голову УIНП
Читати
Виявляється, жити стало краще
Читати
Фіксуватимуть прилади
Читати
Папір — учорашній день
Читати
Старт нічогенький
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове