Архів
П’ятниця,
20 вересня 2019 року

№ 74 (19721)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найскандальніше розлучення

ЄВРОПАРЛАМЕНТ підтримав Brexit на умовах ЄС.

Докладніше...
Важливий політичний момент

БІЛОРУСЬ і США відновлюють диппредставництва на рівні послів.

Докладніше...
Оце так дірка у бюджеті

У США зафіксували найбільший за останні сім років дефіцит бюджету.

Докладніше...
«Балканський потік» в обхід України

БОЛГАРІЯ підписала контракт на будівництво трубопроводу «Балканський потік».

Докладніше...
Позачергові вибори

В ІЗРАЇЛІ відбулись другі за рік дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Правовий прецедент

ГРУЗІЯ. Президентка Саломе Зурабішвілі оголосила мораторій на помилування.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

З мосту та кінці у воду

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Жителі славного Дніпра-міста добре знають, що таке ремонт головного моста через Дніпро-річку. Керманичі обласного центру обіцяли зробити його за лічені місяці, натомість він тривав понад два роки, що дістало людей до печінок. Спершу ремонтом нібито ударно займалася одна майже легендарна підрядна фірма, але незабаром їй відмовили у цій «розкоші». Отож влаштовували тендер удруге і таки знайшли підприємство, яке мало успішно завершити тутешню «епопею століття».

А ШИРОКОМУ загалу дніпровська халепа з ремонтом моста стала відома в липні цього року. Тоді до міста прибув новообраний Президент В. Зеленський і поцікавився, коли ж ремонтні вовтузіння на переправі скінчаться. Міський голова Б. Філатов відважно поклав свою голову на плаху, запевнивши Главу держави, що радісна для містян подія станеться не пізніше 14 вересня, до Дня міста. На що перший запропонував побитись об заклад, що коли цього не станеться, то другий добровільно піде у відставку. Б. Філатов приречено погодився на парі. А куди йому, власне, було діватися?

І ось минулої суботи Дніпро гучно та весело святкував свій День. Головною подією стало відкриття так званого моста №1 після надто затяжного його ремонту. Градус емоцій підвищив ще й приїзд В. Зеленського. Однак відкриття начебто капітально оновленої переправи сприйняли не зовсім на «ура». З’ясувалося, що жодна авторитетна комісія спеціалістів не давала позитивного висновку. Мовляв, міст оновили лише зверху, пофарбували — і умили в Дніпрі руки. Щоправда, Борис Філатов клявся, що «міст безпечний, отож боятися немає підстав», і «якщо не сьогодні, так завтра будуть документи авторитетної комісії, які це точно підтвердять».

А вже наступного дня прокуратура і Нацполіція оголосили в розшук заступника міського голови — Михайла Лисенка і засновника фірми-підрядника «МАСТ-Буд» Михайла Беккера та кількох начальників її управлінь, а також ще сімох осіб із числа посадовців міськради. Причому в понеділок, 16 вересня, стало відомо, що пану Беккеру вже обрано запобіжний засіб у вигляді тримання під вартою протягом 60 діб (з правом вийти під заставу з унесенням понад 40 мільйонів гривень). Решта фігурантів завбачливо «вибули з міста». Отож не інакше, як стався витік інформації з самих правоохоронних органів, оскільки вони лише збиралися висунути хвацьким утікачам підозри в привласненні 29,5 мільйона гривень у ході ремонту моста №1... Як повідомила місцева медійно-адвокатська група Івана Красикова, в ніч перед запланованим затриманням виїхав також інженер із держтехнагляду ДП «ЖитлоКом» Василь Самсонов.

Далі нічого іншого не залишається, як цитувати офіційні повідомлення: «Працівники прокуратури і Управління захисту економіки у Дніпропетровській області і аналогічного Департаменту Національної поліції здійснили огляд відремонтованого мосту. Ректор Придніпровської академії будівництва і архітектури Микола Савицький при цьому повідомив, що залишаються питання щодо стану його несучих конструкцій. Крім того, зразки бетону після ремонту та оновлені металоконструкції не відповідають класу, передбаченому проектною документацією. Не в повному обсязі виконані роботи із заміни багатьох залізобетонних конструкцій, як наслідок, внесено неправдиві відомості про фактичні обсяги виконаних робіт. Завищена і вартість деяких використаних будівельних матеріалів».

Так що, вочевидь, мостова епопея завершиться нескоро. У зв’язку з цією історією залишається відкритим таке питання: чому правоохоронні органи, безумовно знаючи про перипетії з ремонтом, не провели перевірки раніше, до укладання явно показушного для всіх сторін парі? І що насправді важливо для влади: ступінь ефектності сцени вигнання чергового цапа-відбувайла чи наведення ладу в тій чи іншій сфері? Ну а жителів міста в цій ситуації передусім непокоїть, як легко здогадатись, якість і надійність відкритого головного моста.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не бійтесь інопланетян
Читати
Ринку хочеться не всім
Читати
Звільнили голову УIНП
Читати
Виявляється, жити стало краще
Читати
Фіксуватимуть прилади
Читати
Папір — учорашній день
Читати
Старт нічогенький
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове