Архів
П’ятниця,
20 вересня 2019 року

№ 74 (19721)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Найскандальніше розлучення

ЄВРОПАРЛАМЕНТ підтримав Brexit на умовах ЄС.

Докладніше...
Важливий політичний момент

БІЛОРУСЬ і США відновлюють диппредставництва на рівні послів.

Докладніше...
Оце так дірка у бюджеті

У США зафіксували найбільший за останні сім років дефіцит бюджету.

Докладніше...
«Балканський потік» в обхід України

БОЛГАРІЯ підписала контракт на будівництво трубопроводу «Балканський потік».

Докладніше...
Позачергові вибори

В ІЗРАЇЛІ відбулись другі за рік дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Правовий прецедент

ГРУЗІЯ. Президентка Саломе Зурабішвілі оголосила мораторій на помилування.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Обіцянки — цяцянки

Марина ТІШКОВА.

Парламент увійшов у бюджетний процес. Робота над ухваленням головного кошторису країни на наступний рік найближчим часом забиратиме основну увагу депутатів та експертів. Загалом розглянуто дев’ять проектів законів та постанов, ухвалено чотири закони.

ЧЕРВОНОЮ ниткою через усе засідання пройшла тема проєкту держбюджету-2020. І коли президентська команда нарешті «розвіртуалилась» в економічній площині, виявилося, що в парламенті фракція «Слуги народу» — один «воїн» у господарському полі країни. «А де 40% зростання ВВП, про яке говорив Прем’єр Гончарук, коли його призначили на посаду?» — поцікавилися представники фракції «Батьківщини», побачивши цифру 3%. Далі — про болюче. Мінімальна пенсія з 1 січня 2020 року встановлюється у розмірі 1638 гривень. А за розрахунками уряду вона мала становити 3094 гривні. Цифри не сходяться аж ніяк. Водночас у проекті держбюджету зменшено фінансування субсидій з 55 мільярдів гривень до 47,6 мільярда. Усі фракції вказали «Слузі народу» на запропоновані урядом заходи й наголосили: вони антисоціальні.

Добре, хоч оборонні видатки не зменшено — вони залишилися приблизно на рівні цього року, натомість збільшено фінансування Офісу Президента. Як дбають, так і мають…

Крім економічних проблем, в Україні хоч греблю гати політичних. Широкий резонанс і в суспільстві, і в політикумі виник через ініціативи влади стосовно припинення війни та встановлення миру на Донбасі. Крім фракцій «Євросолідарності» та «Голосу», ці теми пленарної середи нікого не цікавили. Позиції обох політсил звучали в унісон: поясніть чітко, що означає ваше прагнення до миру. Є великі підозри, що за туманними словами влада свідомо чи несвідомо йде до втрати суверенітету держави. Україні не потрібно приховування і примирення ціною приниження — маємо виборювати перемогу і мир на наших умовах!

Ще одна резонансна подія — розпуск Центрвиборчкому, що стався напередодні, «волюнтаристським способом і безпідставно». Базовий принцип «закон важливіший за політичну доцільність», наголосили в опозиції, було грубо порушено. Втім, очевидно, наших керманичів, які обіцяли «піти, щойно порушать закон», це вже не дуже хвилює. Яскравий приклад — президентський «закон про імпічмент», який «монобільшість» одноосібно ухвалила за основу і в цілому. Опозиція заблокувала його підписання, подавши постанову про скасування результатів голосування: по-перше, прописаний там механізм не відповідає міжнародній практиці (натомість у минулому скликанні вже було ухвалено закон про ТСК, в котрому містилася можливість реального усунення від влади президента), по-друге, було грубо й «через коліно» переламано регламент. Одначе сил трьох фракцій («Батьківщина» та депутатська група «За майбутнє» одягли, таки би мовити, білі пальта й утримались) та частини позафракційних для скасування результатів голосування не вистачило.

Решта законотворчого доробку строката. Ухвалено зміни до Закону «Про Вищий антикорупційний суд» — аби не перевантажувати ВАСУ справами, що не стосуються високопосадової корупції, йому передаватимуть лише ті старі, які розслідувало НАБУ.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не бійтесь інопланетян
Читати
Ринку хочеться не всім
Читати
Звільнили голову УIНП
Читати
Виявляється, жити стало краще
Читати
Фіксуватимуть прилади
Читати
Папір — учорашній день
Читати
Старт нічогенький
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове