Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прем’єр пішов ва-банк

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ вийде 31 жовтня зі складу ЄС.

Докладніше...
Проблемний вузол відносин

ЧЕХІЯ. Президент Мілош Земан виступив проти незалежності Косова.

Докладніше...
Атака на нафтозавод

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. На нафтопереробному заводі Saudi Aramco сталась масштабна пожежа.

Докладніше...
Права людини понад усе

ПОЛЬЩА. У Варшаві відкрилась щорічна нарада ОБСЄ з питань фундаментальних свобод людини.

Докладніше...
Просять британське громадянство

КИТАЙ. У Гонконгу вже 100 днів не вщухають протести.

Докладніше...
Нова конфедеративна держава?

РОСІЯ і БІЛОРУСЬ планують до 2022 року створити конфедеративну державу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Сім разів перевір

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Кохати і бути коханим — це, мабуть, найжаданіше з усіх нематеріальних багатств світу. Після появи сучасних технологій людям стало простіше знайомитися та спілкуватися на відстані, чимало подружніх пар завдячують Інтернету за можливість створити щасливу сім’ю. Але не всі користуються мережею тільки з добрими намірами…

ЧИТАЧКА Катерина В. з Дніпропетровщини розповіла, що сталося з її донькою, яка живе в місті. Познайомилася дівчина через соцмережі з привабливим чоловіком, сказав, що військовий, причарував увагою. За якийсь час закохані домовилися побачитися. Чоловік приїхав у гості — з валізкою. Мовляв, служба не дозволяє обзаводитися купою речей, і треба бути завжди напоготові. Та ще й прикрість — забруднив єдину білу сорочку. Співчутлива і совісна дівчина відразу купила кілька сорочок, ще й туфлі, бо збиралися в ресторан, а в нього немає пристойного одягу, телефон дала — старий, мовляв, дорогою зламався. Після приємного вечора коханого викликали у відрядження — і шукай вітра в полі… Донька читачки в розпачі: крім того, що ображена в почуттях, ще й витратила гроші — як виявилося, на афериста. Однак у поліцію не піде — соромиться.

Це — типова ситуація, кажуть юристи і правоохоронці. При цьому дівчина ще відбулася легким переляком. Фахівці розповідають, що досвідчені шлюбні аферисти (цьому явищу, до речі, дуже багато років, і воно побутує по всьому світі) вельми вигадливі. Підбирають жертв на сайтах знайомств, у соцмережах. Щоправда, грішити тільки на нові технології неправильно — традиційним місцем знайомств слугують кафе та інші публічні місця. Можуть прикидатися казково багатими — дорогий одяг, аксесуари, машина, квартира — ясна річ, усе позичене чи орендоване, або, навпаки, давити на жалість. Та всіх їх об’єднує тактика: втертися в довіру, переконати у серйозності стосунків і намірів, а вже потім «розкрутити» — хто на що здатний.

Великі «гравці» виманювали в жінок суми, які обраховуються десятками тисяч гривень і навіть доларів. Популярна схема —розповісти про проблеми з родичами, яка ж добра і співчутлива наша жіночка не розчулиться… Один аферист навіть на похорон матері гроші просив. Інша жертва взяла кредит у банку: горе-коханий нібито збирався купити для майбутньої сім’ї квартиру, але сам не міг — офіційна зарплата маленька. В результаті наречений зник із грошима, і знайти його було неможливо — жінка знала тільки ім’я та по батькові... Їй довелося продати будинок батьків, аби розрахуватися.

Хто «дрібніший», виманює, як у доньки нашої читачки, речі. Популярна ще одна схема: я тобі надішлю подарунок поштою, а ти оплати доставку. А грошей аферисти на «доставку» просять і 500 грн, і 300 доларів. В кращому разі прийде коробка із якоюсь дрібницею, але зазвичай взагалі нічого не надсилають.

Такі «Остапи Бендери» майже ніколи не відповідають за свої дії. Жінки або соромляться, або бояться зіпсувати собі репутацію таким легковажним знайомством, або не хочуть витрачати гроші, крім як на горе-коханого, ще й на судову тяганину. Заступник речника поліції Києва Яна Неруш розповіла, що в травні правоохоронцям вдалося затримали серійного шлюбного афериста. То просто під час судового засідання його жертви забирали свої заяви... Багато з названих ним жінок відмовлялися співпрацювати з поліцією. А відчуття безкарності спонукає аферистів далі продовжувати свої темні справи.

Найпевніша порада від правоохоронців: не зачаровуйтеся новими знайомими, зберігайте холоднокровність і тверезий розум, намагайтеся ретельно перевірити їх, а якщо вони ведуть розмови про гроші, відмежовуйтеся відразу. Якщо ж вас таки ошукав спритник, переборіть сором та зверніться до правоохоронців. Лише коли аферисти знатимуть, що шанси бути притягнутими до відповідальності високі, їхній «ентузіазм» пригасне.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проект Держбюджету вже в роботі
Читати
«Відкриті списки» не відповідають Конституції
Читати
Влада змінюється, а МВФ стабільний
Читати
Фотограф, нянька, тамада...
Читати
I ми серед лідерів
Читати
Контролювати громадою
Читати
Отруїлися діти
Читати
Спроба очорнити українців
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове