Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прем’єр пішов ва-банк

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ вийде 31 жовтня зі складу ЄС.

Докладніше...
Проблемний вузол відносин

ЧЕХІЯ. Президент Мілош Земан виступив проти незалежності Косова.

Докладніше...
Атака на нафтозавод

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. На нафтопереробному заводі Saudi Aramco сталась масштабна пожежа.

Докладніше...
Права людини понад усе

ПОЛЬЩА. У Варшаві відкрилась щорічна нарада ОБСЄ з питань фундаментальних свобод людини.

Докладніше...
Просять британське громадянство

КИТАЙ. У Гонконгу вже 100 днів не вщухають протести.

Докладніше...
Нова конфедеративна держава?

РОСІЯ і БІЛОРУСЬ планують до 2022 року створити конфедеративну державу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

За протверезінням — розчарування

Василь ПІДДУБНЯК.

МІСЦЕВІ вибори в анексованому Росією Криму показали, що жителі півострова розчарувалися в окупантах. За словами журналістки Лариси Волошиної, росіяни, які приїжджають «з материка», все більше витісняють кримчан із бізнесу і ключових постів у владі. Тож не дивно, що явка виборців на півострові становила менше 30%, «враховуючи те, що є ще явна накрутка».

«Є ще кілька причин. Перша — це кримські татари, які вже традиційно ігнорують такі вибори. По-друге, там трапилася цікава історія: Росія почала десантувати «парашутистів» на вибори до місцевих рад. І місцеві, навіть ті, хто був проросійський, виявилися просто відокремленими, їм заборонили брати участь. Місцеві жителі просто об’єдналися в протесті до зневаги і не прийшли. Дуже унікальне явище зараз відбувається», — наголосила журналістка.

Чергове нагадування світові

КОМІТЕТ Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва схвалив заяву про невизнання легітимності так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України — в Автономній Республіці Крим та м. Севастополі. Відповідне рішення комітет ухвалив на своєму засіданні.

«У тексті цієї заяви йдеться про невизнання останніх місцевих виборів, проведених Росією на території окупованого Криму. Але, по суті, це є черговим нагадуванням світові й нашому військово-політичному супернику про політику невизнання анексії і окупації Криму», — повідомив голова комітету Богдан Яременко.

Про українську воду і не мрійте

ЖИТЕЛІ незаконно анексованого Росією Криму не зможуть отримати дніпровську воду з материкової України з тієї причини, що дамба на Північно-Кримському каналі неподалік адміністративного кордону з Херсонською областю по сьогодні недобудована. Про це заявив керівник управління Північно-Кримського каналу Сергій Шевченко.

Співрозмовник пояснив, що у зв’язку з цим подавати дніпровську воду з материкової України в анексований Крим нині технічно неможливо. Більше того, відомо, що дамба на Північно-Кримському каналі поблизу адміністративного кордону анексованого Криму з Херсонською областю залишається недобудованою на 7%, будівельні роботи припинилися в 2016 році через відсутність фінансування.

Армянськ просякнутий отрутою

В АРМЯНСЬКУ, що на півночі Кримського півострова, місцеві жителі постійно скаржаться на токсичний запах у повітрі. Звинувачують у цьому діяльність заводу «Кримський титан».

Подібна ситуація вже була торік в цей саме час. Тоді у повітрі був зафіксований підвищений рівень сірчаної кислоти. А лікарі повідомляли про збільшення кількості пацієнтів з кашлем, висипами на шкірі й печінням в очах. Нині ситуація повторюється. У так званому міністерстві екології Криму запевняють, що вимірюють показники повітря і порушень не виявили.

Другий Чорнобиль. Кримський

БУДІВНИЦТВО величезного тепличного комплексу вартістю п’ять мільярдів рублів розпочалося поблизу Білогірська. Він стане найбільшим у Криму і буде працювати цілий рік. Перший врожай томатів тут планується зібрати вже у січні 2020 року, він має скласти 13 тис. тонн.

«Це загрожує місту масштабним хімічним зараженням через добрива і гербіциди, що застосовуватимуться у теплиці у великих кількостях, — пише активістка Зарема Сеїтаблаєва у своій сторінці у соціальній мережі. — Такий величезний тепличний комплекс буде продукувати об’ємні викиди отруєного повітря просто на місто. Враховуючи, що теплиця розташована між містом і річкою, а біля річки повітря завжди холодніше, то теплі й більш легкі викиди з тепличного комплексу будуть виштовхуватися більш важким повітрям з річкової долини прямо на житлові масиви Білогірська». За її словами, кримчани непокояться, що скоро ситуація з хімічним отруєнням поблизу Білогірська стане такою ж, як у Чорнобилі.

Скільки вбивці не ховалися б...

ПРАВООХОРОНЦІ розкрили вбивство кримськотатарського активіста Решата Аметова, викраденого під час окупації Росією Криму. Виступаючи проти захоплення українського півострова, на початку березня 2014 року він вийшов на одиночний пікет до будівлі Радміну у Сімферополі, звідки був викрадений проросійськими бойовиками.

Зловмисники відвезли активіста у штаб так званої «самооборони», а через два тижні його тіло зі слідами тортур було знайдене біля села у Білогірському районі. Встановлено, що викрадення Аметова організував разом із ще двома спільниками колишній військовослужбовець ЗС РФ Євген Скрипник, який пізніше брав участь у бойових діях на Донбасі. Двоє інших підозрюваних — Олександр Баглюк і Олександр Руденко. Усі троє оголошені у міжнародний розшук.

У гості як у в’язницю

УКРАЇНЦЯМ варто утриматися від поїздок до Росії та окупованого нею Криму. За словами адвоката звільнених українських моряків Миколи Полозова, там гарантій безпеки ніхто дати не може — існує загроза ув’язнення. Водночас багато українських громадян поводяться так, ніби нема війни та окупації. Адвокат також додав, що пояснювати людям ризики зобов’язані влада та ЗМІ.

Кримський заповідник «підпорядкували»

ОКУПАЦІЙНА «влада» Криму передала землі Кримського заповідника у федеральну власність Російської Федерації. Про це інформує РБК-Україна з посиланням на місцеві ЗМІ. Повідомляється, що до сьогоднішнього дня Кримський заповідник залишавсь «у власності республіки».

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія «націоналізувала» в Криму понад 4 тис. підприємств. За даними прокуратури Автономної Республіки Крим, українська сторона зібрала докази незаконної «націоналізації» більш ніж 4000 підприємств, установ і організацій, які перебували у власності України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проект Держбюджету вже в роботі
Читати
«Відкриті списки» не відповідають Конституції
Читати
Влада змінюється, а МВФ стабільний
Читати
Фотограф, нянька, тамада...
Читати
I ми серед лідерів
Читати
Контролювати громадою
Читати
Отруїлися діти
Читати
Спроба очорнити українців
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове