Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Прем’єр пішов ва-банк

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ вийде 31 жовтня зі складу ЄС.

Докладніше...
Проблемний вузол відносин

ЧЕХІЯ. Президент Мілош Земан виступив проти незалежності Косова.

Докладніше...
Атака на нафтозавод

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. На нафтопереробному заводі Saudi Aramco сталась масштабна пожежа.

Докладніше...
Права людини понад усе

ПОЛЬЩА. У Варшаві відкрилась щорічна нарада ОБСЄ з питань фундаментальних свобод людини.

Докладніше...
Просять британське громадянство

КИТАЙ. У Гонконгу вже 100 днів не вщухають протести.

Докладніше...
Нова конфедеративна держава?

РОСІЯ і БІЛОРУСЬ планують до 2022 року створити конфедеративну державу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Економічна панорама

Безробітних жінок більше

Олена КОЩЕНКО.

МАЙЖЕ 300 тисяч безробітних українців отримують державну допомогу. Як повідомила служба зайнятості, більшість таких виплат становить від 600 до семи тисяч гривень. Середній платіж трохи більший за три тисячі, але така допомога можлива до півроку. Після цього виплати зменшуються, тож роками на державному забезпеченні бути не вдасться.

Давно вже стало прикметою безробіття в Україні: загалом 67% тих, хто не може офіційно працевлаштуватись, — жінки. Причому майже всі вони мають вищу освіту.

Чия земля? Народна

В УКРАЇНІ майже три мільйони гектарів землі сільськогосподарського призначення перебувають у приватній власності громадян для ведення особистого приватного господарства. Вже понад 20 років вони можуть вільно продаватися і купуватися. Про це заявили експерти аналітичного центру Асоціації міст України. Загалом же, за їхніми даними, сьогодні в нашій державі майже 40 млн га сільгоспугідь, більша частина яких законодавчо під мораторієм. Однак 75% цих земель також «фактично перебуває у приватній власності»…

Як уже повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну до 1 жовтня 2019 року подати у Верховну Раду законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення. Парламент має ухвалити його до 1 грудня.

Навіть менше мінімалки

ІЗ ЗАГАЛЬНОГО числа найманих працівників у державі один мільйон 96 тисяч співвітчизників отримують менш ніж 4173 грн (законодавчо закріплена мінімальна зарплата). Серед них кожний третій — працівник бюджетної сфери. Також чимало серед них людей із категорії соціально уразливих — особи з інвалідністю, члени багатодітних родин, переселенці… Такий звіт оприлюднив ПФУ. Водночас 60,5% осіб отримують зарплату від мінімальної до трьох мінімальних заробітних плат.

Майже дві тисячі на одну дитину

СЕРЕДНЯ сума аліментів, які виплачуються на одну дитину в Україні, становить 1976,86 грн. Нагадаємо: з 1 липня нинішнього року прожитковий мінімум на дитину віком до шести років — 1699 грн, а від шести до 18 — 2118 грн.

Водночас вистачає і батьків-«ухилянтів». У повідомленні Держстату значиться, що впродовж п’яти років в Україні на тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме, із держскарбниці виплачено 1,6 млрд грн.

Віддати доведеться більше

ЯК ВІДОМО, кожний українець щомісяця віддає зі свого офіційного заробітку загалом 41,5 відсотка різних податків і зборів. Але сплачує їх роботодавець, тому більшість навіть не здогадується про те, скільки і кому вони винні. Наприклад, якщо громадянин щомісяця отримує на руки 10 тисяч гривень, то роботодавцю така його зарплата обходиться у 14,1 тисячі. Із них 150 грн підуть за призначенням як військовий збір, 1,8 тис. — податок на прибуток і 2,2 тис. — соціальний внесок.

Наразі ж якщо військовий збір скасують, як обіцяє команда Президента, то українці віддаватимуть зі своїх зарплат 40% податків і зборів. Але як тільки будуть запроваджені накопичувальні пенсії (а ця реформа вже анонсована), із заробітків усіх, хто офіційно працевлаштований, почнуть відраховувати відчутно більше. Тож скасування військового збору багато економістів називають підсолодженою економічною пігулкою перед черговим етапом болісної пенсійної реформи.

Без залізного коня ніяк

НА ПІДСТАВІ даних Держстату опубліковано рейтинг 200 найбільших за доходами компаній, що працюють в Україні. В основному до нього увійшли підприємства галузі енергетики, гірничо-металургійні та агропромислові комплекси, які торік згенерували дві третини усього сукупного доходу названої «двохсотки».

Прикметно, що до ТОП-списку потрапили і компанії, що представляють автобізнес країни. Так, 94 сходинку рейтингу посів офіційний імпортер та дистриб’ютор Toyota і Lexus компанія ПІІ «Тойота-Україна», річний дохід якої становив 10,43 млрд грн. Не набагато менше мали й офіційні імпортери автомобілів групи Volkswagen, а також Ford, Volvo, Jaguar, Land Rover, Porsche, Mercedes-Benz і Bentley. Причому більшість у цьому списку — аж ніяк не бюджетні автомобілі, які зазвичай купують пересічні українці. Тобто криза кризою, війна війною, а скоробагатькам без нового престижного залізного коня ніяк не обійтися.

Ото вклад

ПОГОДЬТЕСЯ: півмільйона гривень і вище можна назвати солідним вкладом у банку. Його власник вважається надзвичайно добре забезпеченою людиною. Сьогодні в банках України, які є учасниками Фонду гарантування вкладів, таких фізичних осіб 2% від загального їх числа. За даними НБУ, станом на 1 вересня нині п’ять банків є беззаперечними лідерами за числом осіб із вкладами на суму 500 тисяч +. Це «ПриватБанк» (понад 38 тисяч вкладників), «Альфа-Банк» (7 500), «Укрексімбанк» (7 300), «Райффайзен банк Аваль» (сім тисяч) та «Укрсиббанк» (6 500).

Загалом же сукупна кількість вкладників у країні становить 42,2 мільйона. Серед них 397,2 тисячі осіб довірили на зберігання банкам суму, що перевищує 200 тисяч гривень. Водночас повністю захищені вклади (у розмірі до 200 тис. грн) мають 98% вкладників.

Продаються метали, жири та олії

НАЗВАНО групи товарів, яких упродовж нинішнього року найбільше продала Україна. Серед них — недорогоцінні метали і вироби з них. Також маємо великі обсяги експорту продуктів рослинного походження, як-от жири та олії (найбільший їх покупець — Індія), зерно. А ще — машини, обладнання і механізми… За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, протягом року Україна вже експортувала товарів та послуг на майже 45 мільярдів у доларовому еквіваленті. Головним торговельним партнером України залишається Євросоюз, на частку якого припадає 2% загального обсягу. Загалом же, поінформувало відомство, зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 214 країн і територій світу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Проект Держбюджету вже в роботі
Читати
«Відкриті списки» не відповідають Конституції
Читати
Влада змінюється, а МВФ стабільний
Читати
Фотограф, нянька, тамада...
Читати
I ми серед лідерів
Читати
Контролювати громадою
Читати
Отруїлися діти
Читати
Спроба очорнити українців
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове