Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Не зайве дослухатись

Чоловіче здоров’я

Михайло ВОЙТЕНКО,

уролог.

АДЕНОМА простати — доброякісна гіперплазія передміхурової залози (розростання тканини). Збільшуючись, вона здавлює сечовипускальний канал, розміщений у ній. Із часом стінки сечового міхура деформуються, він розтягується, втрачає еластичність, здатність до скорочення.

Наростає ризик застою сечі, що загрожує хронічною нирковою недостатністю. Постійний застій сечі також призводить до інфекції й розвитку запальних захворювань сечовивідних шляхів — циститу, уретриту, простатиту, пієлонефриту.

Із віком ризик розвитку аденоми зростає (в 60 років це стосується 60 відсотків чоловіків, у 70 — 70 відсотків). Тож чоловікам починаючи з 50 потрібно зважати на профілактичні засоби, щоб не довести себе до операції.

За вже наявної аденоми найперше слід зняти набряк, зменшити розмір передміхурової залози й поліпшити її функціональний стан. У цьому можуть допомогти народні засоби, випробувані роками. Ось деякі з них.

Гарбузи. З м’якоті приготувати сік, пити свіжим щодня два-три тижні по одній склянці, розвівши в ньому столову ложку меду. Для профілактики аденоми корисно вживати підсушене очищене насіння (в жодному разі — не смажене, й тільки з гарбузів із зеленою оболонкою): по 100-120 г на добу протягом місяця, не менше. Насіння можна подрібнити й посипати готову страву.

Волоські горіхи. Столову ложку горіхових ядер і столову ложку очищеного гарбузового насіння змолоти на млинку для кави, змішати зі столовою ложкою меду й пити з чаєм тричі на день. Можна приготувати настій: дві столові ложки перегородок волоських горіхів залити 1,5 склянки окропу, тримати на слабкому вогні 20 хвилин, потім настоювати одну-дві години. Пити по 100 мл тричі на день.

Цибуля. Одну невелику цибулину з’їдати перед сном протягом 1,5-2 місяців. Настій: дві середні цибулини подрібнити й залити 0,6 л окропу, закутати й залишити на дві години. Вживати по 50 мл щогодини.

Настій цибулиння. Склянку цибулиння добре промити в друшляку й залити 0,5 л води, кип’ятити на слабкому вогні сім хвилин, настояти 40 хвилин і перемішати з трьома столовими ложками меду. Пити тричі на день по 0,5 склянки п’ять днів. Зробити перерву на п’ять днів, під час якої необхідні сольові обгортання: у 2 л води розчинити 200 г солі, змочити в ній рушник і віджати, обгорнутися ним на дві години. Потім повний курс повторити.

Чистотіл. Столову ложку сухої подрібненої трави залити склянкою окропу, настояти дві години, перед уживанням відцідити. Приймати по столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їди. Курс — місяць. Важливо суворо дотримуватися дозування.

Коріння кропиви (відвар знімає запалення). Столову ложку сушеного коріння залити 1,5 склянки води, довести до кипіння на великому вогні, після закипання поварити на слабкому вогні ще 7-10 хвилин. Затим накрити кришкою і настоювати дві-три години. Перецідити й пити по 0,5 склянки за 30 хвилин до їди. Курс — два місяці.

Коріння лопуха. Дві столові ложки подрібненого коріння залити 500 мл окропу, варити на слабкому вогні 10 хвилин, накрити кришкою й настояти 10-12 хвилин. Пити по 100 мл чотири рази на день за 20 хвилин до їди. Курс — 1,5-2 місяці. Такий настій має виразний протипухлинний ефект, допомагає налагодити травлення й усунути симптоми інтоксикації.

Часник із лимоном. Вичавити сік з одного лимона, додати до нього 200 мл теплої (не гарячої!) води, чайну ложку меду, два зубчики розчавленого часнику. Перемішати й випити перед сніданком. Курс — 10 днів, перерва — п’ять днів. Додержуватися таких регулярних курсів слід протягом півроку. Це один із найефективніших засобів, що допомагає нормалізувати розміри передміхурової залози й повертає потенцію.

Чай із насіння кмину. Чайну ложку насіння кмину залити 200 мл окропу, накрити кришкою й настоювати 10 хвилин. Перед споживанням перецідити. Пити теплий настій протягом дня невеликими порціями. Корисно також їсти насіння у свіжому вигляді або додавати його до випічки.

Петрушка. Столову ложку подрібненого сухого листя й коріння петрушки залити 250 мл окропу, настоювати в термосі 40-50 хвилин, відцідити, віджати й пити відвар по дві столові ложки чотири рази на день за 20 хвилин до їди щодня до повного одужання.

Соки. Огірковий, томатний — по 100 мл і часниковий (5 мл) підготувати окремо у свіжому вигляді, потім з’єднати в одній посудині, гарненько перемішати й вживати натще, можна вранці та ввечері. Курс — 20-30 днів. Таким смачним способом можна не тільки вилікувати недугу, а й помітно зміцнити ослаблений хворобою імунітет.

Дієта. Слід цілком відмовитися від споживання солі та спецій, обмежити жирну, копчену і смажену їжу, харчування має бути часте, малими порціями, а спосіб приготування — в пароварці чи методом варіння.

У харчувих продуктах мають бути селен та лікопін. Перший має антиоксидантні властивості, підвищує здатність організму протистояти вільним радикалам, зменшує розміри пухлини. Найбагатіші на нього злакові культури, кукурудза, сочевиця, квасоля, помідори, різні гриби, міститься він у насінні соняшнику, в хлібі грубого помелу, фініках, свинячих нирках, рибі, яєчному жовтку, салі, часнику, фісташках.

Лікопін, як і селен, має антиоксидантні властивості, активізує імунітет, допомагає організмові протистояти росту онкологічних пухлин. Є він майже в усіх фруктах і овочах із червоним чи помаранчевим забарвленням, у томатах, шипшині (в ній втричі більше лікопіну, ніж у томатах), у соку з гарбузів, кавунах, динях, грейпфрутах.

Лікувальна гімнастика за простатиту допомагає цілковито позбутися застійних процесів в органах таза, а чоловікам із групи ризику — вчасно запобігти небезпечним рецидивам. Ось деякі лікувальні вправи.

Початкове положення (далі П.п.): стоячи, поставте ноги на ширину пліч — виконувати неглибокі присідання п’ять-сім разів за один підхід. Кількість підходів — два-три.

П.п.: лежачи животом на м’ячі, прокачуватися вперед-назад по 20 разів за один підхід. Кількість підходів — до трьох.

П.п.: лежачи на спині, виконати вправу «берізка» (ноги й таз піднімати вгору, підпираючи руками), спочатку 10 секунд. Поступово час збільшувати.

П.п.: стоячи, піднімати коліна до грудей якомога вище. На кожну ногу зробити до 6-10 повторень.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове