Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Будьмо обережні

Кашлюк атакує малюків

Федір ЛАПІЙ, імунолог.

В Україні зростає кількість дітей, хворих на кашлюк. Зокрема, останнім часом тільки до однієї обласної інфекційної лікарні з цією недугою потрапило 10 малюків, найменшому з яких 28 днів.

ЩО Ж ЦЕ за хвороба і чим вона загрожує?

Збудник кашлюку передається повітряно-крапельним шляхом, тож захворіти може будь-хто, незалежно від віку. Але найбільше він вражає дітей, котрі з перших місяців життя й до року не були щеплені. Старші діти набагато легше переносять хворобу (завдяки вакцинації). Джерелом зараження малюків зазвичай є старші брати, сестри, батьки, бабусі й дідусі. При цьому дорослі нерідко навіть не здогадуються, що причиною появи кашлю в них є кашлюк і що вони заражають дітей небезпечною для них хворобою.

Як відомо, кашлюк супроводжується підвищенням температури тіла й слабкістю. Та найгірше те, що важкі й досить тривалі напади кашлю бувають переважно вночі, коли дитина спить. Вони спричиняють блювання, при цьому блювотиння може перекрити дихальні шляхи, а також коротку зупинку дихання, можливий навіть крововилив у головний мозок... Ще одне небезпечне ускладнення, яким загрожує кашлюк, — гіпоксична енцефалопатія. Адже під час затримки дихання, яка стається через напад кашлю, головний мозок потерпає від нестачі кисню і зазнає ураження.

Кашлюк може призвести до розвитку пневмонії. Дихальні шляхи вкриті миготливим епітелієм, який видаляє різні бактерії. А збудник кашлюку здатний його паралізувати, і тоді бактерії безперешкодно проникатимуть глибше, спричиняючи розвиток пневмонії.

За статистикою, серед випадків кашлюку в маленьких дітей до чотирьох відсотків із них мають летальні наслідки...

Щоб убезпечити дитину, потрібно проводити вакцинацію відповідно до календаря обов’язкових щеплень: у два, чотири, шість, 18 місяців. Якщо дотриматись календаря не вдалося, державним коштом можна зробити всі належні щеплення до семирічного віку дитини. До речі, у багатьох розвинених країнах, зокрема США, профілактичні щеплення проти кашлюку роблять вагітним, бо саме мама часто є джерелом інфікування немовляти. І застосовують так звану стратегію кокона, коли вакцинують проти кашлюку всіх членів сім’ї, які контактують із дитиною у перший рік її життя.

Чи рятує вакцина від захворювання на кашлюк? Вона не дає 100-відсоткової гарантії, що пацієнт не захворіє, зате убезпечує від важкого перебігу хвороби. Імунітет проти кашлюку зберігається до 10 років. У старшому віці ця хвороба не становить такої небезпеки й має легший перебіг.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове