Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дослідження

Про хороші та погані бактерії

Андрій ШАВОРСЬКИЙ,

гастроентеролог.

Вчені з’ясували, що 80 відсотків імунних клітин зосереджені в кишківнику, а імунітет, як відомо, — головна зброя організму в боротьбі зі збудниками захворювань. Корисні бактерії утворюють своєрідний захисний бар’єр між чужорідними мікробами й стінками кишківника, пригнічуючи патогенну мікрофлору та активуючи імунні механізми.

У РАЗІ порушення мікрофлори кишківника страждає не тільки імунна система. Організм втрачає здатність нормально перетравлювати їжу, а отже, порушується процес усмоктування корисних речовин. Численні дослідження довели, що цей дисбаланс має безпосередній вплив на збільшення маси тіла.

Мікрофлора також позначається на психічному стані людини і на роботі мозку. Важливу роль у цьому процесі відіграють особливі речовини, котрі виробляють хороші бактерії, які взаємодіють із мозком через блукаючий нерв і ендокринну систему. У ході досліджень було продемонстровано, що кишкові бактерії регулюють рівень серотоніну — так званого гормону щастя.

Коли порушується баланс корисних мікроорганізмів, вони втрачають здатність боротися з патогенною мікрофлорою, яка продукує токсичні речовини. Щоденне отруєння організму власними токсинами призводить до виникнення хронічної втоми, зниження працездатності.

Правильне харчування, помірні фізичні навантаження, стабілізація режиму відпочинку і сну — важливі умови доброго самопочуття й здоров’я мікрофлори організму. Що має бути у раціоні харчування, щоб підтримати життєдіяльність корисних бактерій.

Клітковина. Хороші бактерії живляться клітковиною, якої багато в овочах, фруктах, зернах.

Пектин. Іще одним живильним субстратом для хороших бактерій кишківника є пектин, на який багаті чорна смородина, буряки, яблука, сливи, абрикоси, аґрус і гарбузи.

Інулін. Це складний вуглевод — пребіотик, тобто сировина, що переробляється мікрофлорою кишківника й стимулює її життєдіяльність. Є інулін у топінамбурі, цибулі, бананах, родзинках, спаржі й артишоках. Лідер за його вмістом цикорій.

Часник. Пригнічує активність патогенних бактерій. А ще містить інулін, тобто дає хорошим бактеріям живлення.

Квашена капуста. Має у своєму складі корисні молочнокислі бактерії Lactobacillaceae, якими охоче ділиться зі шлунком і кишківником.

Хрін. Протей, клебсієла, синьогнійна паличка — цих паразитів, що нищать мікрофлору, вбиває хрін. Уживайте цю приправу.

Журавлина. Однією з властивостей цієї унікальної ягоди є поліпшення мікрофлори. Корисні бактерії ростуть і розмножуються, живлячись вуглеводами журавлини. Це один із найкращих пребіотиків, стверджують учені.

Кефір. У людей, які регулярно п’ють цей кисломолочний напій, набагато підвищується кількість корисних лактобактерій у кишківнику.

Для поліпшення мікрофлори кишківника слід відмовитися від їжі з високим умістом швидких вуглеводів, тобто від борошняного та солодкого. Погані бактерії харчуються булочками, печивом і тістечками.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове