Архів
Вівторок,
17 вересня 2019 року

№ 73 (19720)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Читач — газета

Кіста у нирці

«Лікарі стверджують, що кісти в нирках не лікуються. А що кажуть про цю хворобу травознаї? І ще: чи можна таким хворим зранку пити воду з лимоном і медом?»

Марія І.

м. Богородчани Івано-Франківської області.

 

СПЕЦИФІЧНОГО медикаментозного лікування від кіст і справді немає. А ось процес її росту з допомогою фітотерапії можна призупинити.

Помічним буде такий збір трав: корінь лопуха та корінь оману, траву парила та підмаренника (взяти порівну, змішати). Столову ложку цього збору залити 0,5 л води й кип’ятити на слабкому вогні п’ять хвилин. Ніч настояти, вранці перецідити. Випити протягом дня за три рази за 20 хвилин до їди. І так — щодня протягом двох місяців.

Можна зробити відвар кореня лопуха: столову ложку подрібненої сировини залити 0,5 л води й кип’ятити на слабкому вогні п’ять хвилин. Ніч настояти, вранці відцідити. Вживати так само, як і збір трав.

Гарний оздоровчий ефект дає сік молодого листя лопуха. Для цього свіжий сік змішати з розведеним спиртом (2:1), настій зберігати в холодильнику, вживати по столовій ложці на півсклянки води тричі на день за 20 хвилин до їди. Пити щодня протягом місяця. Потрібно три-чотири такі курси на рік.

Також добре попити настій трави чистотілу: чайну ложку сировини залити склянкою окропу, настояти 30 хвилин. Випити протягом дня. Курс — місяць, затим зробити перерву на два-три тижні.

Вживати препарати слід тривалий час, позаяк кіста утворилася не відразу й не може зникнути за кілька днів. Тому наберіться терпіння — й ви переможете хворобу. Треба пам’ятати також, що оздоровчий курс має відбуватися обов’язково під контролем УЗД і наглядом лікаря.

Крім того, при кістах у нирках важливо дотримуватися дієти: вилучити смажену, копчену, неорганічну (ненатуральну) їжу, маринади й гострі соуси, обмежити вживання солі та солодощів. Щодо води — то зранку взагалі корисно випивати одну-дві склянки теплої води, а розчин лимонного соку (чи яблучного натурального оцту) й меду по одній-дві чайні ложки на склянку додасть воді корисних властивостей.

До речі, для оздоровлення нирок скористайтеся сезоном кавунів.

Любов САЛІЙ,
фітотерапевт.

 

Чому сверблять повіки

 

«Чоловік працював на будівництві. Практично не хворів, але раптом у нього почали нестерпно свербіти повіки і шкіра під бровами. Що це може бути?»

Надія КУХАР.

с. Переселення Кагарлицького р-ну Київської області.

 

ОСКІЛЬКИ йдеться про роботу, пов’язану з будівництвом, у людини може з’явитися алергія на певні будівельні суміші (той же цемент) чи їхні компоненти тощо. Свербіж повік, інших ділянок обличчя — так може виявлятись алергічна реакція.

А можливо, повіки і шкіра під бровами уражені кліщем демодекс чи грибковою інфекцією. Варто зробити аналіз шкіри (скребок), щоб це з’ясувати.

Але пам’ятайте: некомпетентне самолікування ділянок довкола очей може призвести до запалення їх слизової оболонки, різних ускладнень. Тому наполегливо рекомендую за подібної ситуації звернутися до фахівця, щоб він установив діагноз і підібрав відповідне лікування.

Ганна ПИЛИПЧУК,

дерматолог.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове