Вівторок, 10 вересня 2019 року № 71 (19718)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19718/print.php?n=43361

  • З приводу

Зона... недоступності

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

Модель нового територіального поділу Чернівецької області передбачає утворення трьох укрупнених районів — Хотинського, Чернівецького та Сторожинецького. В останньому, зокрема, має «розчинитися» нинішній Путильський.

ОДНАК така перспектива викликала категоричне заперечення у депутатів районної ради. Вони вважають, що гірський район має бути збережений як окрема адміністративно-територіальна одиниця. Про це від імені понад 26-тисячної громади заявили президентові.

Реформатори, нарікають горяни, обійшли увагою історичні, географічні, демографічні, етнічні та культурно-мистецькі чинники проживання людей, які ідентифікують себе з етнографічною групою гуцулів. Путильщина, наголошують, це частина культурно-мистецької спадщини Гуцульщини. Зрештою, віддавна так склалося, що Путильська (або Русь-Кимполунгська) округа ніколи не входила до інших адміністративних районів. Ще з часів Австро-Угорської імперії, королівської Румунії та СРСР Путильський район завжди був окремою адміністративною одиницею. Лише в 1961-1964 роках його включили до складу Виж­ницького району, проте згодом це рішення було визнано помилковим.

Нині в межах Путильського району діють три об’єднані територіальні громади: Конятинська, Селятинська та Усть-Путильська, де проживає 42% населення. Згідно з перспективним планом формування територій громад, буде ще утворено Путильську та Розтоківську ОТГ. Ліквідація ж району, застерігають місцеві депутати, імовірно, матиме негативні наслідки для жителів гірських сіл і хуторів: «Вони можуть бути позбавлені права отримувати належні медичні, освітні, культурні та інші адміністративні послуги, розбудовувати інфраструктуру, розвиватись як етнографічний автентичний культурно-мистецький, туристичний Гуцульський край».

Зокрема, аргументують, що Путила розташована за 98 км від пропонованого адміністративного центру — міста Сторожинець, а, скажімо, найвіддаленіше село Сарата — на відстані майже 185 км. Нагадаємо, що так звана зона доступності не повинна перевищувати 60 км. Між іншим, всі населені пункти Путильського району (одне селище та 50 сіл) належать до високогірних і гірських. Тут особливо дається взнаки відсутність нормальної дорожньої інфраструктури: загальна протяжність автошляхів державного значення — 88 км, однак лише 43 км мають асфальтобетонне покриття. Значно гірша справа з дорогами місцевого значення: із 107 км тільки 1,7 км заасфальтовано. На додачу 21 об’єкт дорожньої інфраструктури досі не відновлений після руйнівної повені 2008 року. Отож автобуси курсують лише до 19 населених пунктів, з іншими фактично сполучення нема.

«То яка ж користь горянам од задуманого у високих кабінетах «злиття» районів?» — цікавляться путильські депутати у президента.