Вівторок, 10 вересня 2019 року № 71 (19718)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19718/print.php?n=43359

  • Сільські обрії

Де народились, там і згодились

Ігор ТАБІНСЬКИЙ.

Закарпатська область.

На фото автора: Василь та Ліза Горбаси з онучкою Петрою та дітьми Степаном і Олександрою.

ТРУДОВА міграція — сумна прикмета сьогодення. Мільйони українців із різних областей України на заробітках. Закарпаття не виняток. Тут на повному ходу крутиться маховик транскордонної міграції. Через багато чинників — політико-історичних, природно-географічних, соціально-економічних.

Секретар Запсоньської сільської ради Валерія Давид із гіркотою говорить про масовий виїзд молоді, зокрема, й з її рідного Берегівського району. Але за якийсь час обличчя жінки світлішає, й вона показує рукою в напрямку околиці села: там живе родина Василя Горбаса, енергійного чоловіка, який, не бажаючи полишати малої батьківщини в пошуках заробітків, разом із дружиною Лізою, тещею Єлизаветою Бейлівною, донькою Олександрою і зятем Степаном започаткував власну справу в рідному селі.

Мова про сільську крамничку «Світ м’яса», в якій, окрім свіжої свинини, телятини, козлятини, курятини, на полицях, чи то пак у холодильнику під склом, — і шинка, і ковбаса, і сальтисон, і гурка… Є в крамничці також молочний відділ. М’ясом торговельну точку забезпечує зять Степан Сабов. Здебільшого він працює як заготівельник. Частину м’яса реалізують свіжим, а частина йде на переробку в умілих руках жіноцтва. Копченням займається господар Василь Горбас. Ось такий сімейний конвеєр.

Та заготівля м’яса — справа не надто вдячна. Коли в ціні, бува, не зійдуться, коли не сезон… Адже по селах свиней зазвичай колють на Різдво та Пасху… І Степан вирішив узяти ініціативу у свої руки. Викупив половину колишньої свиноферми у своєму рідному селі Косонь, що поруч Запсоні, і вже тримає там шість свиноматок. Отже, буде приплід — буде й своє м’ясо…

Розповідь про родину залишилась би неповна, якби не згадати маленької Петри. Василева й Лізина внучка поважно чеберяє ніжками то вздовж, то впоперек крамнички. Якою буде її доля, ще не відає ніхто. А втім, для Степана і Олександри рідний світ тут, у Запсоні!

Коли мова заходить про масовий виїзд молоді за кордон, Степан починає хвилюватися. Дійшло до того, каже, що, як треба заколоти свиню, нікого покликати допомогти…