Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Вимагають вищих зарплат

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Страйкують пілоти «British Airways».

Докладніше...
Початок інтеграції

АЛБАНІЯ готується до переговорів про вступ до ЄС.

Докладніше...
Погрожують «відкрити ворота»

ТУРЕЧЧИНА пригрозила ЄС відкрити для біженців кордон у Європу.

Докладніше...
Сформували уряд    

СУДАН. Уперше після повалення влади президента Омара аль-Башира сформовано уряд.

Докладніше...
Переговори у глухому куті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати вчергове посилили санк-ції проти офіційного Пхеньяна.

Докладніше...
Два президенти на одну країну

ВЕНЕСУЕЛА. Проти лідера опозиції Хуана Гуайдо порушено кримінальну справу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Блакитне паливо про запас

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Опалення і оплата за нього — тема номер один серед українців. У «Нафтогазі» запевнили, що блакитного палива на зиму вистачить — входимо із запасом на чверть більшим, ніж звичайні обсяги. Водночас компанія пропонує громадянам придбати газ наперед і зекономити 25%.

ПОСЛУГА має назву «Газовий запас». Як інформують у «Нафтогазі», нею вже скористалися сім тисяч родин. Отож, що це таке? Насамперед слід зазначити, що поширюється послуга виключно на фізичних осіб, які використовують газ для опалення власних будинків чи квартир (утім, розглядається можливість зробити її доступною для ОСББ та житлово-будівельних кооперативів, котрі мають власні котельні й укладають прямі угоди з НАК на опалювальний сезон). Суть пропозиції в тому, що споживач до 25 вересня може придбати від двох тисяч до 25 тисяч кубометрів газу за літньою ціною (яка буде восени і взимку, не відомо, бо залежить від багатьох чинників) — 4 874,42 грн за тис. куб. м без ПДВ і вартості транспортування та розподілу. Можна обрати, на який період закуповувати газ (доступний з 1 жовтня до 31 березня).

Послуга, як заявили в «Нафтогазі», доступна на всій території України (окрім тимчасово окупованих регіонів). Щоправда, на оприлюдненій карті були відсутні Київ, Черкащина, Одещина, Донеччина та Полтавщина — з газзбутами столиці та цих областей велися переговори. Відомо, що остання вже погодилася взяти участь у проекті. Як зазначалося вище, споживач зможе заощадити, за приблизними підрахунками, близько чверті суми, яка витрачається на оплату газу.

Щоб купити блакитне паливо «про запас», треба звернутися до центру обслуговування клієнтів газзбуту, маючи при собі паспорт, та укласти додаткову угоду. Щоправда, краще все ж попередньо зателефонувати газівникам та уточнити перелік документів — у всіх різні умови (склад сім’ї, число зареєстрованих тощо), тож можуть попросити привезти ще якусь довідку. В угоді буде зазначено обсяг газу, його ціна та період використання. Після її підписання потрібно зробити передплату на спеціальний рахунок (частина коштів зараховується «Нафтогазу», решта — газзбуту). Якщо споживач має особистий кабінет, то це навіть можна зробити онлайн. Начебто схема проста. Принаймні має такий вигляд...

Також пропонуємо вам відповіді на найпоширеніші запитання. Наприклад, що робити, якщо замовлений обсяг не використали? Тут два варіанти: повернути кошти або залишити їх на рахунку для сплати у майбутніх періодах. Щоправда, це питання потрібно уточнювати у газзбуті. Може статися (хоча й малоймовірно), що зимові ціни виявляться нижчими, ніж зазначені в додатковій угоді. Споживач нічого не втратить — отримає рахунок за меншою вартістю. Який обсяг газу замовляти? Відповідь на це запитання підкаже попередній сезон — інформацію можна одержати зі своїх платіжок або у газзбуті. Як бути боржникам і субсидіантам? У разі, коли споживач має борги перед газзбутом, що оскаржуються в суді, постачальник не повинен відмовити у купівлі «газу про запас». Інакше, найімовірніше, скористатися послугою не вийде. А от із субсидіантами поки що нічого не зрозуміло. По-перше, не з’ясовано, за якою ціною (літньою чи зимовою) вони отримуватимуть монетизовану субсидію. А по-друге, хтозна, як держава трактуватиме факт передплати (а це «транш» у розмірі кількох тисяч гривень) — є побоювання, що він може стати підставою для відмови у наданні субсидії. В будь-якому разі слід усе уточнювати у відповідних компаніях, органах і службах — обов’язково в газзбуті, також можна спробувати зв’язатись і з «Нафтогазом» чи зателефонувати на урядову «гарячу» лінію 1545, залишивши там звернення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прилетить чародійник і безплатно покаже...
Читати
Увага: маніпуляції
Читати
Дзвенітимуть, а не шелестітимуть
Читати
На хліб з маслом у середньому вистачає
Читати
Хто не встиг, той оштрафований
Читати
У зиму ввійдемо впевнено
Читати
Зерно поїхало світом...
Читати
...I курятина також
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове