Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Вимагають вищих зарплат

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Страйкують пілоти «British Airways».

Докладніше...
Початок інтеграції

АЛБАНІЯ готується до переговорів про вступ до ЄС.

Докладніше...
Погрожують «відкрити ворота»

ТУРЕЧЧИНА пригрозила ЄС відкрити для біженців кордон у Європу.

Докладніше...
Сформували уряд    

СУДАН. Уперше після повалення влади президента Омара аль-Башира сформовано уряд.

Докладніше...
Переговори у глухому куті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати вчергове посилили санк-ції проти офіційного Пхеньяна.

Докладніше...
Два президенти на одну країну

ВЕНЕСУЕЛА. Проти лідера опозиції Хуана Гуайдо порушено кримінальну справу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Зона... недоступності

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

Модель нового територіального поділу Чернівецької області передбачає утворення трьох укрупнених районів — Хотинського, Чернівецького та Сторожинецького. В останньому, зокрема, має «розчинитися» нинішній Путильський.

ОДНАК така перспектива викликала категоричне заперечення у депутатів районної ради. Вони вважають, що гірський район має бути збережений як окрема адміністративно-територіальна одиниця. Про це від імені понад 26-тисячної громади заявили президентові.

Реформатори, нарікають горяни, обійшли увагою історичні, географічні, демографічні, етнічні та культурно-мистецькі чинники проживання людей, які ідентифікують себе з етнографічною групою гуцулів. Путильщина, наголошують, це частина культурно-мистецької спадщини Гуцульщини. Зрештою, віддавна так склалося, що Путильська (або Русь-Кимполунгська) округа ніколи не входила до інших адміністративних районів. Ще з часів Австро-Угорської імперії, королівської Румунії та СРСР Путильський район завжди був окремою адміністративною одиницею. Лише в 1961-1964 роках його включили до складу Виж­ницького району, проте згодом це рішення було визнано помилковим.

Нині в межах Путильського району діють три об’єднані територіальні громади: Конятинська, Селятинська та Усть-Путильська, де проживає 42% населення. Згідно з перспективним планом формування територій громад, буде ще утворено Путильську та Розтоківську ОТГ. Ліквідація ж району, застерігають місцеві депутати, імовірно, матиме негативні наслідки для жителів гірських сіл і хуторів: «Вони можуть бути позбавлені права отримувати належні медичні, освітні, культурні та інші адміністративні послуги, розбудовувати інфраструктуру, розвиватись як етнографічний автентичний культурно-мистецький, туристичний Гуцульський край».

Зокрема, аргументують, що Путила розташована за 98 км від пропонованого адміністративного центру — міста Сторожинець, а, скажімо, найвіддаленіше село Сарата — на відстані майже 185 км. Нагадаємо, що так звана зона доступності не повинна перевищувати 60 км. Між іншим, всі населені пункти Путильського району (одне селище та 50 сіл) належать до високогірних і гірських. Тут особливо дається взнаки відсутність нормальної дорожньої інфраструктури: загальна протяжність автошляхів державного значення — 88 км, однак лише 43 км мають асфальтобетонне покриття. Значно гірша справа з дорогами місцевого значення: із 107 км тільки 1,7 км заасфальтовано. На додачу 21 об’єкт дорожньої інфраструктури досі не відновлений після руйнівної повені 2008 року. Отож автобуси курсують лише до 19 населених пунктів, з іншими фактично сполучення нема.

«То яка ж користь горянам од задуманого у високих кабінетах «злиття» районів?» — цікавляться путильські депутати у президента.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прилетить чародійник і безплатно покаже...
Читати
Увага: маніпуляції
Читати
Дзвенітимуть, а не шелестітимуть
Читати
На хліб з маслом у середньому вистачає
Читати
Хто не встиг, той оштрафований
Читати
У зиму ввійдемо впевнено
Читати
Зерно поїхало світом...
Читати
...I курятина також
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове