Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Живопис

«Голос моєї душі»

Василь ПІДДУБНЯК.

ВИЙШОВ із друку додатковий наклад нового каталогу «Голос моєї душі» Івана Марчука з передмовою українською, англійською та німецькою мовами мистецтвознавця Тамари Стрипко. Представлено роботи різних творчих циклів, включно з пейзажами 2018-2019 років.

Іван Марчук — один із найвідоміших художників України. Він єдиний український митець, котрий потрапив до списку 100 найвизначніших геніїв сучасності, опублікованого британською газетою The Daily Telegraph.

У передмові до каталогу Тамара Стрипко зазначає: «Вплив полотен Марчука на глядача можна порівняти з дією 25 кадру, що передусім діє на підсвідомість. Дуже часто саме підсвідомість народжує в уяві художника незбагненні сюжети його творів. Сам він говорить про це так: «Наперед я не знаю, що малюватиму, у мене виникає один образ, другий… Рука мене сама веде. Можу сказати, що мало яку картину я писав головою, розумом. Вони мені нібито являються…».

Ця ще не вивчена таїна людської психіки знаходить у творчості Івана Марчука матеріальне втілення».

«Я трохи скупий на час, — розмірковував у одному з численних інтерв’ю митець. — Боюся його витрачати на порожні речі — на перегляд телепрограм, загальні просторікування ні про що. За цим можна і втратити всі оті миттєвості, що хтось називає щастям. Тому й поспішаю… Може, й за щастям. Зрештою, я ніколи щось не вигадував, коли ставав за мольберт. Я відчував особливий стан, переживав, вібрував, як струна. І тоді писав до знемоги. А згодом розумів, що все це потрібно не тільки мені, а й ще комусь. То хіба такий стан не є щастям?..»

На фото: репродукція картини «Білі вази», 1994. Полотно, акрил, 80х60.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Тепер як ніколи ми мусимо змагатися за спільноту в нації і за братерство в народі. Але, йдучи за тими гаслами, ми повинні дбати, щоб вони були не лише «міддю бряцаючою», а найглибшою правдою, для якої варто жити і вмирати.

Олена ТЕЛІГА,

українська поетеса, літературний критик, діяч української культури.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове