Архів
Вівторок,
10 вересня 2019 року

№ 71 (19718)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця

Криниця

Сторінку підготував Василь ПІДДУБНЯК.


Версія для друку          До списку статтей

Денник

У КИЄВІ відкрився перший в Україні інноваційний музей історії, де минуле поєднується з сучасними технологіями. Тут представлені п’ять епох: стародавня історія (від трипільців до слов’ян); історія Русі (від княгині Ольги до короля Данила Романовича); козацька доба (від засновника традицій Запорозької Січі Байди Вишневецького до гетьмана Івана Мазепи); відродження нації і боротьба за незалежність (від УНР до героїчної оборони України в російсько-українській війні); сучасна Україна (відомі сучасники).

До уваги відвідувачів 100 фігур видатних українців. Над кожною працювала ціла команда вчених, скульпторів, костюмерів, дизайнерів, перукарів, візажистів та професійних зброярів. Зовнішній вигляд історичних постатей, їхні вік та одяг відповідають тому часу, коли відбувалась подія, показана в сюжеті, або тому періоду, коли вони були на піку своєї слави чи в період найбільшого піднесення.

* * *

«ЯБЛУКО добрих вістей» — так називається книжка поезій українського поета Василя Голобородька, яка вийшла друком у видавництві «Абабагаламага». До книжки чільного представника Київської школи поетів, одного з найвідоміших у світовому літературному контексті українських поетів XX ст., увійшли вибрані вірші майже з усіх його поетичних збірок. Попри радянську цензуру й гоніння поет зумів залишитися нонконформістом, зробивши значний внесок у літературний процес.

* * *

ЖУРІ книжкової премії «Еспресо. Вибір читачів-2019» обрало фіналістів у номінаціях «Література для дорослих» і «Література для дітей». Про це повідомляють на сайті Еспресо. Упродовж другого етапу конкурсу журі з 12 професійних літературознавців і критиків виокремлювало найкращі книжки у довгому списку. До фіналу потрапили по три книжки. У номінації «Література для дорослих» фіналістами стали: «Фонетика тиші» (вибрані твори, том 1), Іван Андрусяк (видавництво «НК-Богдан»); «За спиною», Гаська Шиян (видавництво «Фабула»); «Братство», Олег Криштоп (видавництво «Вавилонська бібліотека»).

* * *

У РАМКАХ проведення Днів європейської спадщини (ДЄС) в Україні запланована широка і різноманітна програма заходів — інтерактивні виставки, ремісничі майстерні, театралізовані екскурсії, фестивалі та історичні реконструкції. Цього року наша країна обрала свою національну тему: «Мистецтво та розваги: спадщина у головній ролі». Проте варто зазначити, що деякі учасники ДЄС обрали свої регіональні теми. У столиці Західної України, наприклад, тема приурочена мистецтву і розвагам львів’ян за часів без Інтернету.

Версія для друку          До списку статтей

Із джерела мудрості

Тепер як ніколи ми мусимо змагатися за спільноту в нації і за братерство в народі. Але, йдучи за тими гаслами, ми повинні дбати, щоб вони були не лише «міддю бряцаючою», а найглибшою правдою, для якої варто жити і вмирати.

Олена ТЕЛІГА,

українська поетеса, літературний критик, діяч української культури.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове