Архів
Вівторок,
3 вересня 2019 року

№ 69 (19716)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Спірне питання про кордон

ЄВРОСОЮЗ відмовився робити Лондону ще більші поступки щодо Brexit.

Докладніше...
Відлуння Другої світової

ПОЛЬЩА відзначила річницю початку Другої світової війни масштабними пам’ятними заходами.

Докладніше...
Напруга наростає

ІЗРАЇЛЬ випустив сотню мінометних снарядів по півдню Лівану.

Докладніше...
Фінансова криза загострюється

АРГЕНТИНА запровадила контроль за купівлею доларів.

Докладніше...
Знаменна реформа

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Знято обмеження на поїздки для жінок, старше 21 року, за кордон без супроводу чоловіків.

Докладніше...
Приголомшливий «Доріан»

США. Тропічний атлантичний шторм «Доріан» дістався Багамських островів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Слово про сучасника

Долю визначила квітка

Зенон МИХЛИК.

м. Тернопіль.

Фото Василя Балюха.

Два десятиліття тому тернополянин Ігор Хорош полишив працю лікаря «Швидкої допомоги» і обрав квітникарство. Каже, надалі вже не міг поєднувати обидві професії, адже ставився до них однаково відповідально. Можливо, медицина від того дещо програла, зате, безперечно, у виграші українська селекція, адже в колекції пана Ігоря вже понад сотня особисто виведених сортів ірисів.

КВІТАМИ він зацікавився іще школярем, інформацію переважно черпав із галузевого журналу квітникарів, який передплачувала мама — вчителька біології. Перед ним, як у казці, пролягли три шляхи: один провадив до гладіолусів, другий — до лілій, а третій підказували іриси. Остаточний же вибір зробив, коли навідався у Житомир до відомої селекціонерки Ніни Мірошниченко, яка «давала путівку в життя» новим сортам саме останніх... Поспілкувавшись із нею, учорашній медик назавжди прикипів душею до ірисів.

— Селекціонерство не є комерційним прибутковим заняттям, адже в процесі відбору викидаєш «у компост» масу прекрасних рослин, аби залишити декілька, не подібних на інші, для розмноження, — демонструє пан Ігор окремі екземпляри, які здобули вже визнання у світі ірисів. — Шлях від сіянця до унікальної квітки — дипломанта міжнародного конкурсу довгий, тому дбаю, щоб мої сорти були найвищої якості. Нехай їх буде небагато, зате вони повинні відзначатись оригінальністю, шляхетною вишуканістю.

Селекціонер стверджує, що квіти дають собі імена самі. Лиш, каже, варто уважно придивитися до них, «увімкнути» асоціативне мислення і дати волю власній фантазії. Зокрема, так з’явилась романтична назва ірису «Дельфін і русалка», який приніс авторові перемогу на виставці у Флоренції (Італія).

Є у доробку Ігоря Хороша й так звані іменні квіти. Перший сорт із цього розряду селекціонер присвятив Назарієві Яремчуку. На вигляд квітка дещо сумнувата, що й підкреслює її «портретну» схожість із талановитим співаком.

А ось ірис «Ліна Костенко»… Якось поетесі запропонували назвати на її честь зірку. Але класик сучасної української літератури відмовилася, бо надто вже далеко те світило, що являє собою манюсінький «камінчик» у Галактиці, без телескопа й не побачиш. А намір тернопільського селекціонера назвати її іменем новий сорт ірису припав їй до душі: «Ним можна помилуватися, взяти у руки, висадити в саду».

Зрештою, та квітка виявилася дуже схожою на неї — така ж золотаво-кучерява…

«Упізнаваний» і видатний художник Іван Марчук — пелюстки «іменного» ірису нагадують «фірмові» вуса поважного митця. Вельми промовистою є назва сорту «Анна — королева Франції». Ця квітка, каже пан Ігор, випередила маячню Путіна, буцім та знана історична постать мала російську «прописку». З пояснення українського селекціонера зарубіжні квітникарі дізналися правду: Анна — дочка великого київського князя Ярослава Мудрого.

За досягнення в українській селекції Ігор Хорош удостоєний багатьох нагород, однак особливо гордиться медаллю «Ніна Мірошниченко», заснованою на честь його наставниці. Він єдиний українець, якого на міжнародному конкурсі в Парижі запросили до складу авторитетного журі, що визначає найкращі сорти провідних селекціонерів планети.

…Кажуть, сьогодні сплеск попиту на півонії. Завтра, можливо, знову повернуть собі славу впевнені у своїй вічній красі троянди. На те вона й мода, що мінлива. Однак є і такі, що наче долею до людини прив’язані: одна любов на все життя.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Школярики «здорожчали»
Читати
Така різна плата за земельну оренду
Читати
Справа Майдану
Читати
Про зарплати і вакансії
Читати
Вже запаслися
Читати
Готують перепис
Читати
Набіл підвищиться в ціні
Читати
Старі «колеса» доступніші
Читати
Захисниці — в строю
Читати





— Головне, аби пам’ятав, що це ми його обрали.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове