Архів
Вівторок,
3 вересня 2019 року

№ 69 (19716)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Спірне питання про кордон

ЄВРОСОЮЗ відмовився робити Лондону ще більші поступки щодо Brexit.

Докладніше...
Відлуння Другої світової

ПОЛЬЩА відзначила річницю початку Другої світової війни масштабними пам’ятними заходами.

Докладніше...
Напруга наростає

ІЗРАЇЛЬ випустив сотню мінометних снарядів по півдню Лівану.

Докладніше...
Фінансова криза загострюється

АРГЕНТИНА запровадила контроль за купівлею доларів.

Докладніше...
Знаменна реформа

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Знято обмеження на поїздки для жінок, старше 21 року, за кордон без супроводу чоловіків.

Докладніше...
Приголомшливий «Доріан»

США. Тропічний атлантичний шторм «Доріан» дістався Багамських островів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Єдина служба порятунку

Олена БЕГМА.

«112» — такий єдиний для всієї України номер виклику екстрених служб запровадять наступного року. Перед цим відповідно до постанови уряду роботу новоствореної зведеної диспетчерської служби буде випробувано в тестовому режимі в кількох областях.

Ініціатива запустити за європейським і американським зразком єдиний загальнонаціональний номер для виклику «швидкої», пожежних і поліції не нова. Ще на початку 2012-го про створення такої диспетчерської служби виносила ухвалу Верховна Рада. Проте тоді її так і не запустили. Нині ж нова ухвала уряду визначає конкретний графік виконання необхідних робіт. Розпорядником цього сервісу буде МВС.

А батьки проти

НАПЕРЕДОДНІ навчального року міністерства освіти та охорони здоров’я оголосили: дітей, не вакцинованих згідно з національним календарем щеплень, не буде допущено до занять у школах та відвідування дитсадків. Така в Україні мало не кожна сьома дитина. Їхнім батькам було запропоновано обрати для синів і дочок альтернативну форму навчання — дистанційну чи індивідуальну, домашню. Мотивували відомства свою позицію тим, що безпека і здоров’я дітей у колективі мають пріоритет над індивідуальними правами…

Днями батьки — противники дитячих вакцинацій влаштували пікет біля Офісу президента. Вони вважають, що це дискримінація. Профільні міністерства поки що непохитні у своїй заборонній позиції. Проте такої ж одностайності нема у профільних підрозділах в регіонах, оскільки «згори» так і не надійшло роз’яснень механізму, як саме не пускати нещеплених. Так, освітяни Львівщини вже заявили, що нещеплених до шкіл усе ж пускатимуть — від них потрібна лише довідка від педіатра, що дитина здорова.

Для тих, хто втратив надію

ПРОФЕСІЙНА «гаряча лінія» із запобігання суїцидам та задля психологічної підтримки запрацювала в Україні, й називається вона «Lifeline Ukraine». Як повідомив Український кризовий медіацентр, спершу лінія фокусуватиметься на воїнах-ветеранах, які пройшли горнило війни на Донбасі. Повернувшись до мирного життя, багато їх нині наражається на непереборні для себе психологічні труднощі, з яких не завжди знаходить вихід… «Гаряча лінія» працює цілодобово за номером 7333. Працюватимуть психологи за перекладеними та адаптованими протоколами австралійської гарячої лінії «Lifeline Australia», що працює з 1963 року.

Пенсії у світлі статистики

11,3 МІЛЬЙОНА — саме стільки пенсіонерів сьогодні нараховується в Україні. У Пенсійному фонді розповіли, які виплати ці люди загалом отримують. Так, 76% від загального числа є пенсіонерами за віком, 12% — за інвалідністю, 6% — як такі, що втратили годувальника, 5% — за вислугою років і 1% мають соціальні пенсії.

Минулого місяця середній рівень пенсій в Україні становив 3009 гривень. При цьому 68% пенсіонерів (а це майже 8 мільйонів осіб) одержують виплати навіть значно нижчі за цей середній показник. Мінімальна ж пенсія за віком в Україні — 1564 гривні, максимальна в десять разів більша.

«Вибачте, що я, така молода, до вас звертаюся...»

ДЛЯ багатьох пасажирів громадського транспорту надокучливий вислів сумнівного вигляду жебраків: «Шановні пасажири! Вибачте, що я, така молода, до вас звертаюся…» — вже став мало не іронічно-крилатим. Тим часом контакт із ними, наголошують правоохоронці, може закінчитися неприємностями.

У столичному метрополітені, переповненому різними «бабусями хворих онуків», «представниками благодійних фондів» та їм подібними особами, вирішили, що для безпеки пасажирів замало лише періодично нагадувати через гучномовець: «Не жертвуйте гроші неперевіреним особам, під якими можуть приховуватися шахраї». Тож у нових «Правилах користування Київським метрополітеном», переданих на затвердження комісії Київради з питань транспорту, прописана заборона на жебракування у підземці.

Але, вочевидь, нове правило так і залишиться нереалізованим. І ось чому. Як наголошують юристи, правоохоронець має право затримати громадянина тільки за «ведення незаконної діяльності», а жебракування, згідно із законодавством, до таких не належить. Правила метрополітену закон не скасовують. Тож у компетенції правоохоронців — лише перевіряти особисті документи і затримувати підозрілого пасажира до з’ясування його особи. У Кримінальному кодексі передбачена хіба що відповідальність за втягнення малолітніх до жебракування. До того ж далеко не секрет, що поліція проганяє жебраків вибірково. Бо дехто платить правоохоронцеві-«наглядачу» за своє місце від 20 до 70 гривень на день.

Ще одна мечеть

ІСЛАМ як релігійний світогляд вкорінюється і в Україні — традиційно православній державі. За даними різних джерел, кількість його послідовників у країні наближається до 800 тисяч осіб. Мусульманська громада вже має тут шість духовних центрів із розгалуженою мережею релігійних структур.

У Києві давно діє мечеть «Ар-Рахман». Але вона вже не вміщує всіх вірян, тому побудують ще одну. Знайшлась і ділянка просто в центрі столиці — у Печерському районі, неподалік станції метро «Либідська» та Центрального автовокзалу. Її, за словами лідера кримських татар народного депутата Мустафи Джемілєва, «громаді подарував відомий український бізнесмен». Він також наголосив: «Ми хотіли спорудити мечеть великою, на 7-8 тисяч осіб, але чи вдасться втиснути таку у відведену ділянку? Це ще питання. Крім самої мечеті, там ще мають бути навчальний заклад, адмінкорпус і приміщення для духовного управління. Коли буде затверджено проект, ми запросимо на закладання каменя президентів України і Туреччини, коштом якої будуватиметься храм».

Зникнути на 24 години

МІНІСТЕРСТВО внутрішніх справ попередило про поширення серед дітей нової небезпечної Інтернет-гри — «Зникнути на 24 години». Зазначається, що вона є аналогом гри «Синій кит», суть її в тому, що дитина повинна зникнути щонайменше на добу так, щоб батьки та друзі не могли її знайти. В разі зникнення дитини правоохоронці закликають повідомляти не зволікаючи.

Раніше у Києві серед підлітків ширилась інша небезпечна гра — «Біжи або помри»: треба було перебігти перед потоком машин на запрудженій транспортом автотрасі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Школярики «здорожчали»
Читати
Така різна плата за земельну оренду
Читати
Справа Майдану
Читати
Про зарплати і вакансії
Читати
Вже запаслися
Читати
Готують перепис
Читати
Набіл підвищиться в ціні
Читати
Старі «колеса» доступніші
Читати
Захисниці — в строю
Читати





— Головне, аби пам’ятав, що це ми його обрали.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове