Архів
Вівторок,
3 вересня 2019 року

№ 69 (19716)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Спірне питання про кордон

ЄВРОСОЮЗ відмовився робити Лондону ще більші поступки щодо Brexit.

Докладніше...
Відлуння Другої світової

ПОЛЬЩА відзначила річницю початку Другої світової війни масштабними пам’ятними заходами.

Докладніше...
Напруга наростає

ІЗРАЇЛЬ випустив сотню мінометних снарядів по півдню Лівану.

Докладніше...
Фінансова криза загострюється

АРГЕНТИНА запровадила контроль за купівлею доларів.

Докладніше...
Знаменна реформа

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Знято обмеження на поїздки для жінок, старше 21 року, за кордон без супроводу чоловіків.

Докладніше...
Приголомшливий «Доріан»

США. Тропічний атлантичний шторм «Доріан» дістався Багамських островів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

«Великих слів велика сила...»

Василь ПІДДУБНЯК.

У тому, що новим головою «позеленілої» Верховної Ради України стане народний депутат Дмитро Разумков, не сумнівалися навіть його нечисленні опоненти. Це підтвердили і результати голосування за названу кандидатуру — 382 голоси «за»!

«НА ВЕРХОВНУ Раду дев’ятого скликання покладено історичну місію — відновити довіру до державних інститутів України, запустити законодавчі механізми стрімкого економічного зростання, очистити владу від корупційних практик та кумівства, якого ще досі багато в нашій державі», — заявив у своїй промові єдиний кандидат на посаду Голови Верховної Ради України.

Дмитро Разумков, ще не будучи обраним на високий пост, визначив три магістральні напрями радикальних змін, які збирається зробити нова Верховна Рада України. Йдеться насамперед про реформи самої Верховної Ради, інститутів влади, очищення її від корупційних практик, надмірної бюрократії, зарегулювання. Не менш важливе — «…запуск механізмів стрімкого економічного зростання». І мов шаблюкою рубонув: «Треба нести нарешті відповідальність перед людьми, які тебе обрали».

Нагадаємо, що першим віце-спікером став Руслан Стефанчук, а другим — Олена Кондратюк.

Уже перший парламентський день показав, що нові депутати готові трудитися на благо Вітчизни в поті чола. Свідчення тому — їхній робочий день тривав з ранку 29 серпня і до ночі на 30-те. Одне з доленосних питань черги денної — призначення нового керівника Українського уряду.

На високий державний пост претендував 35-річний правник Олексій Гончарук родом з Чернігівщини. У послужному списку молодого юриста кілька посад, дві з них — юрист в інвестиційній компанії та всеукраїнській громадській організації «Офіс ефективного врегулювання». Останнє місце роботи — заступник голови Офісу президента України. Саме глава держави висловив пропозицію обрати Гончарука на посаду чільника Кабінету міністрів.

Депутати, без бурхливих коментарів і претензій, 290 голосами «за» (35 утрималися, а 66 не голосували) призначили Олексія Гончарука прем’єр-міністром і затвердили запропонований ним склад уряду.

Перед голосуванням претендент на відповідальну державну посаду заявив із високої трибуни, що і він, і його команда знають, на що йдуть: «Цьому уряду буде дуже непросто. Ви всі знаєте про ці проблеми, які є в нас у країні: це і борги, які дісталися нам у спадок. Це об’єктивна дійсність: наступного року кожну третю гривню ми будемо витрачати на обслуговування боргів. Це і вщент розбита інфраструктура: в нас кожен день горить якийсь локомотив на «Укрзалізниці», описувати дороги немає сенсу. В нас у жахливому стані комунальне господарство, в деяких містах ми опалюємо космос, фактично 50% тепла йде в повітря…»

Серед причин, які «загальмували» Україну на шляху до економічного зростання, Олексій Гончарук назвав дві ключові — дорогі енергоресурси і брак довіри.

Новий глава Кабміну збирається втілити давню і поки що нездійсненну мрію підприємців — здешевити кредитування. Тут без конструктивного діалогу з Національним банком для зниження облікової ставки не обійтись. Як і без нинішньої «наркотичної залежності» від Міжнародного валютного фонду. Олексій Гончарук повідомив: «Вже за декілька тижнів у Києві буде місія МВФ, з якою ми будемо вести перемови щодо нової три-чотирирічної програми співпраці з Україною».

Ключові посади в новому уряді посіли знову все ті ж «любі друзі» (для нової України вже традиційна кадрова політика!) чинного глави держави. Саме за поданням президента Володимира Зеленського СБУ очолив Іван Баканов, МЗС — Вадим Пристайко, Міноборони — Андрій Загороднюк, Генпрокуратуру — Руслан Рябошапка.

Верховна Рада затвердила також список парламентських комітетів та їхніх голів.

Президент Володимир Зеленський, виголошуючи послання до Верховної Ради України, закликав депутатів: «Давайте працювати. Я вас дуже прошу. Народ чекає. Менше есемесок, більше законів… Працюйте!»

При цьому глава держави висловив сподівання, що нинішній «пропрезидентський» склад Верховної Ради має шанс запам’ятатися як парламент, де не було бійок, прогулів та кнопкодавства.

За сподіванням — застереження: «Або, не дай Боже, ви ввійдете в історію як парламент, який проіснував найменше. Один рік. Фактично це ваш, це наш випробувальний термін. Повірте, я вже знаю, що розпускати Верховну Раду — не так страшно. Але я щиро вірю та сподіваюся, що цього не станеться. Давайте зробимо це разом!»

Представники «Слуги народу» обнародували рішення про ліквідацію низки міністерств, зокрема Міністерства агарної політики, яке, мовляв, у народі давно називають «корупційною пасікою». В одному з коментарів щодо цього Ольга Трофімцева, в. о. міністра аграрної політики та продовольства України в попередньому уряді, сказала: «Спираючись на власні принципи та знання, а також отриманий останніми роками досвід, мушу сказати, що аграрний сектор нашої країни має абсолютно повне право мати власного представника, ба я навіть сказала б, лобіста в найвищому державному колегіальному органі виконавчої влади — Кабінеті міністрів.

Питання доцільності існування в нашій країні галузевого міністерства обумовлюється логікою забезпечення економічного зростання (18% ВВП та 40% валютної виручки формує сьогодні саме АПК) та світовим досвідом — цим шляхом ідуть досить ефективно майже всі країни — світові лідери на продовольчих ринках (від США, Бразилії, Австралії, Китаю, Канади і до ЄС, де кожна країна-член має не лише власне міністерство, а й загальноєвропейський директорат DG Agri). У таких сільськогосподарських гігантах, як США та Ізраїль, головні аграрні відомства відповідають за втілення державної політики в галузі сільського господарства і продовольства, в тому числі у питаннях продовольчої безпеки, розвитку сільських районів, фінансування наукових досліджень в царині сільського господарства. На глобальному рівні в структурі ООН також є окрема аграрна організація — ФАО.

От і виходить: замість того, аби прогнати з міністерських «вуликів» трутнів, нова влада вирішила… пасіку спалити! Так, справді, простіше. Тільки чи доцільніше?..»

Друга сесія Верховної Ради 9-го скликання, яка розпочалася 3 вересня, має закінчитися 24 січня 2020 року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Школярики «здорожчали»
Читати
Така різна плата за земельну оренду
Читати
Справа Майдану
Читати
Про зарплати і вакансії
Читати
Вже запаслися
Читати
Готують перепис
Читати
Набіл підвищиться в ціні
Читати
Старі «колеса» доступніші
Читати
Захисниці — в строю
Читати





— Головне, аби пам’ятав, що це ми його обрали.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове