Архів
Вівторок,
3 вересня 2019 року

№ 69 (19716)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вересень
  • За рубежем
Спірне питання про кордон

ЄВРОСОЮЗ відмовився робити Лондону ще більші поступки щодо Brexit.

Докладніше...
Відлуння Другої світової

ПОЛЬЩА відзначила річницю початку Другої світової війни масштабними пам’ятними заходами.

Докладніше...
Напруга наростає

ІЗРАЇЛЬ випустив сотню мінометних снарядів по півдню Лівану.

Докладніше...
Фінансова криза загострюється

АРГЕНТИНА запровадила контроль за купівлею доларів.

Докладніше...
Знаменна реформа

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. Знято обмеження на поїздки для жінок, старше 21 року, за кордон без супроводу чоловіків.

Докладніше...
Приголомшливий «Доріан»

США. Тропічний атлантичний шторм «Доріан» дістався Багамських островів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Бойовий день знань

Олексій ЯРОВИЙ.

Харківська область.

На фото автора: боєць Ігор Лисун із маленькою помічницею сповіщають про початок навчального року.

Національні гвардійці, десантники, піхотинці, воїни-ракетники завітали на свято Першого дзвоника до Бугаївського ліцею, що в Ізюмському районі, й узяли участь в уроках мужності, на які їх запросили вчителі й учні.

ГОСТЮВАННЯ фронтовиків у селі не є випадковим. Їх тут можна зустріти не лише на урочистостях. Буває, у вихідні місцеві бачать когось із них з вудкою біля сільського ставка, що є своєрідною психологічною реабілітацією для тих, чию душу зачепила війна. У декого з фронтовиків дружба із жителями Бугаївки, зокрема й ліцеїстами, триває п’ятий рік.

А розпочалася вона навесні 2014 року, коли штаб АТО знаходився неподалік і на місцевій польовій кухні варилося щодня тисячі сніданків, обідів та вечерь для воїнів. Усім селом у майстернях господарства ремонтували військову техніку, коштом громади купували бронежилети, коли їх бракувало. А бугаївська риба з власних ставків, молоко, сири, короваї, пиріжки з тутешніх цехів, пекарень, сироварень та інші смаколики відомі по всій лінії російсько-українського фронту. Сільська концертна бригада, яка складається з учителів, медиків, механізаторів, доярок, виїздила до бійців, щоб розрадити душу піснею, підняти настрій запальним танком, розвеселити дотепними жартами. Тепер воїни завітали в село на Свято знань.

Ліцеїсти, звісно, похвалилися тим, що вони під час канікул не тільки відпочивали, а й працювали — на току, в господарській кухні, пастушками… Загалом на банківські картки після сплати податків, відрахувань до Пенсійного фонду школярам було перераховано близько 400 тис. грн. Дехто з пастушків, працюючи, згідно із законодавством, не більше 4 годин на день, отримав за 60 днів роботи близько 16 тис. грн… Отож було за що спорядитися до школи.

Бугаївським педагогам також було що показати фронтовикам. Учителі запросили їх у класи, які за своїм оснащенням кращі, ніж у деяких харківських школах. Перші інтерактивні дошки, сучасні меблі для класів були придбані місцевим господарством. Тепер же директорка ліцею Ніна Іллівна Веприцька хвалиться, що після того як вони стали опорним закладом для довколишніх сіл, з’явилися кошти на обладнання кабінетів фізики, математики, хімії, біології, на матеріали для проведення лабораторних робіт. Добре оснащено лінгафонний кабінет англійської мови, з’явився ще один новий комп’ютерний клас.

— Це заохочує дітей краще навчатися, — стверджує директорка. — Як наслідок, у цьому році маємо чотирьох призерів обласних олімпіад з англійської та української мов, історії, географії, трьох призерів з природничих дисциплін. Навчаються у нас і переможець обласного етапу Малої академії наук, і абсолютний переможець конкурсу на звання найкращого учня початкової школи.

До речі, сюди просяться на навчання не тільки ті, хто мешкає неподалік Бугаївки, а й діти із сусідніх районів — Балаклійського, Шевченківського, Борівського. Вчителі всі свої, місцеві. Дехто має дві вищі освіти. Скажімо, вчителів молодших класів було більш ніж достатньо, але не вистачало фахівця-логопеда, отож послали педагога до Слов’янського університету, аби він здобув потрібний фах.

Директорка сподівається, що після того як вони створять об’єднану територіальну громаду, її школи активно співпрацюватимуть. Скажімо, десь не вистачає вчителя іноземної мови, а в іншому селі у нього неповне навантаження, отож можна зробити так, щоб педагог вів уроки у двох селах. Знову ж таки, гуртки… Громада може ухвалити рішення, щоб один викладач опікувався ними сьогодні в одному селі, завтра в іншому. Легше буде й вирішувати питання із доплатою та житлом для молодих спеціалістів. Бо громада — великий чоловік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Школярики «здорожчали»
Читати
Така різна плата за земельну оренду
Читати
Справа Майдану
Читати
Про зарплати і вакансії
Читати
Вже запаслися
Читати
Готують перепис
Читати
Набіл підвищиться в ціні
Читати
Старі «колеса» доступніші
Читати
Захисниці — в строю
Читати





— Головне, аби пам’ятав, що це ми його обрали.

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове