Архів
Вівторок,
20 серпня 2019 року

№ 66 (19713)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Попросять із речами на вихід

НІМЕЧЧИНА активізувала депортацію біженців через часті поїздки останніх на батьківщину.

Докладніше...
«Острів не продається!»

ДАНІЯ. Президент США Дональд Трамп підтвердив зацікавленість у купівлі у країни острова Гренландія.

Докладніше...
Сутички на релігійному ґрунті

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі відбулися нові сутички між ізраїльською поліцією та мусульманами.

Докладніше...
Ультимативна вимога

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про неможливість поновлення переговорів із Південною Кореєю.

Докладніше...
Борговий політичний зашморг

БІЛОРУСЬ і ВЕНЕСУЕЛА — найбільші боржники РФ.

Докладніше...
Заворушення

ІНДІЯ. Влада позбавила автономії штат Джамму і Кашмір.

Докладніше...
Теракт на весіллі

АФГАНІСТАН. У Кабулі на весіллі стався теракт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Медичні огляди: право чи обов’язок

«Роботодавець примушує пройти медогляд. Чи має він на це право? Може, я не хочу, щоб хтось знав про мої хвороби».

Анжела ПРИСЯЖНЮК.

смт Петриківка

Дніпропетровської області.

 

НА ЖАЛЬ, автор листа не повідомила, ким вона працює. Адже медогляд є обов’язковим для певних категорій працівників. Без нього не допускають до роботи.

Перелік виробництв та організацій, працівники яких зобов’язані проходити медогляд, та порядок їх проведення затверджено Постановою Кабміну від 23 травня 2001 року № 559. У ньому близько 30 виробництв і організацій. Це, зокрема, підприємства продовольчої торгівлі, в тому числі й роздрібної, ринки, підприємства громадського харчування, приймальні пункти білизни, хімчистки, перукарні, косметичні та масажні кабінети, лазні, готелі, гуртожитки, спортивно-оздоровчі комплекси, заклади культури. Вимоги щодо обов’язковості медогляду стосуються також працівників розважальних закладів, підприємств фармацевтичної промисловості, аптек та їхніх структурних підрозділів, підприємств та об’єктів водопостачання і каналізації, метрополітену та ряду інших. З протипоказаннями для роботи за професіями, визначеними в Переліку, можна ознайомитися в наказі Міністерства охорони здоров’я від 23 липня 2002 року № 280.

Для проведення обов’язкового періодичного медичного огляду роботодавець складає список працівників, які повинні його пройти. Копія передається до установи охорони здоров’я, де він проводитиметься. Якщо час медогляду збігається із робочим, то працівник звільняється на цей час від роботи і за ним зберігається середній заробіток. У разі зміни місця роботи картка працівника, який зобов’язаний проходити періодичні медичні огляди, видається йому під розписку. Витрати на проведення обов’язкових медоглядів працівників компенсує роботодавець, а бюджетних установ та організацій покриваються за рахунок коштів, передбачених кошторисом на їхнє утримання. При цьому, за статтею 17-ю Закону «Про охорону праці», роботодавець зобов’язаний забезпечити за свій рахунок також проведення позачергових медичних оглядів за заявою працівника (якщо той вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці) та за власною ініціативою (якщо стан здоров’я працівника не дозволяє йому виконувати трудові обов’язки).

За час проходження медичного огляду за працівниками зберігаються місце роботи (посада) і середній заробіток.

Однак варто знати, що придбати бланк особистої медичної книжки при профілактичному медогляді перед працевлаштуванням чи у разі пошкодження, втрати старого мають самі працівники. Реалізацію особистих медичних книжок здійснюють, зокрема, заклади охорони здоров’я, які проводитимуть обов’язкові огляди.

Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.

Чи передбачена відповідальність за недотримання вимог щодо медичних оглядів? Так, передбачена. Відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів, а також за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які їх не пройшли, несуть керівники підприємств, установ і організацій.

Працівники, які без поважних причин у встановлений термін обов’язкового медичного огляду у повному обсязі не пройшли, від роботи відсторонюються і можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Як правило, роботодавцем застосовується дисциплінарне стягнення у формі догани. Систематичне ухиляння працівника від проходження медогляду і, як наслідок, неодноразове притягнення до дисциплінарної відповідальності згідно із пунктом 3-ї частини першої статті 40-ї КЗпП України може бути підставою для розірвання трудового договору з ініціативи власника підприємства.

До речі, багатьох цікавить питання: чи зобов’язані наречені перед весіллям проходити медичний огляд?

Формально такого обов’язку немає. Водночас, згідно зі статтею 30-ї Сімейного кодексу України, наречені зобов’язані повідомити один одного про стан свого здоров’я. Приховування таких відомостей одним із наречених, наслідком чого може стати чи стало порушення фізичного або психічного здоров’я іншого, їхніх нащадків, може бути підставою для визнання шлюбу недійсним.

Порядок здійснення добровільного медичного обстеження наречених затверджено постановою Кабінету міністрів від 16 листопада 2002 року № 1740.

Підготувала
 Лариса ПИЛИПЕНКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почався з інциденту
Читати
Українська передвиборна карта
Читати
Умили руки
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Розмитнення «євроблях» і нові штрафи
Читати
Стрілянина на кордоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове