Архів
Вівторок,
20 серпня 2019 року

№ 66 (19713)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Попросять із речами на вихід

НІМЕЧЧИНА активізувала депортацію біженців через часті поїздки останніх на батьківщину.

Докладніше...
«Острів не продається!»

ДАНІЯ. Президент США Дональд Трамп підтвердив зацікавленість у купівлі у країни острова Гренландія.

Докладніше...
Сутички на релігійному ґрунті

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі відбулися нові сутички між ізраїльською поліцією та мусульманами.

Докладніше...
Ультимативна вимога

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про неможливість поновлення переговорів із Південною Кореєю.

Докладніше...
Борговий політичний зашморг

БІЛОРУСЬ і ВЕНЕСУЕЛА — найбільші боржники РФ.

Докладніше...
Заворушення

ІНДІЯ. Влада позбавила автономії штат Джамму і Кашмір.

Докладніше...
Теракт на весіллі

АФГАНІСТАН. У Кабулі на весіллі стався теракт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Агроперспектива

Ринок для лохини відкритий

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Цього місяця моя знайома із Золочівського району Львівщини не поїхала на сезонні заробітки в Угорщину. І не поїде наступного. Тому що за кілька тижнів непогано заробила на плантації яфин, закладеній у Чорнотисові, що у Виноградівському районі. Йдеться про сорти лохини, яку вже четвертий рік вирощує фермерське господарство «Угочо-беррі».

ЦЯ КУЛЬТУРА має надзвичайно корисні властивості: високий уміст вітамінів, макро- та мікроелементів (магній, кальцій, калій, фосфор, натрій, залізо), антиоксидантів, амінокислот, клітковини, зміцнює імунну систему, знижує рівень холестерину в крові, забезпечує профілактику атеросклерозу, гіпертонії, а також нормалізує обмін речовин. Якщо вживати ягоди лохини регулярно, вони сприяють відновленню зору, а також нормалізують роботу серця і органів травлення. Плоди також дуже корисні для діабетиків, підсилюють дію ліків, які знижують рівень цукру в крові. Вони вповільнюють старіння нервових клітин і виводять радіонукліди. Тому ці ягоди надзвичайно популярні.

У фермерському господарстві щедро родять великі грона лохини. Одна ягода може сягати півтора сантиметра в діаметрі, тому на відміну від диких яфин (їх збирають спеціальними ковшами) її акуратно зривають руками, щоб не пошкодити. Кондиційна частина урожаю транспортується споживачам у великі міста, а решта йде на переробку, наприклад, на виготовлення напоїв. Сезон збирання раннього сорту триває кілька тижнів, ще стільки ж часу й праці забере лохина, яка достигає пізніше. Здається, нібито все — далі чекати наступного урожаю.

Насправді ж лохина вимагає значно більше уваги, набагато вищих затрат і фахової підготовки. Керівник фермерського господарства Соболч Резеш кілька років тому зацікавився цією новою для України культурою.

— Я спостерігав за вирощуванням і збиранням лохини в Угорщині, куди приїжджав у гості до друзів, — каже чоловік. — Серед інших правил вирощування основне — рослина дуже вибаглива до особливостей ґрунту і дуже хворобливо реагує на порушення кислотно-лужного балансу. Тому на обраній ділянці регулярно проводять аналіз землі, щоб забезпечити оптимальні показники PH.

Ще одна складність у збиранні ягоди — потрібні вправні робочі руки. Нині багато сіл на Закарпатті стали малолюдними — всі воліють виїжджати на заробітки в країни Євросоюзу. Вдома біля господарства залишаються переважно жінки. Щоб зібрати достатньо людей, доводиться залучати бригаду з різних районів або й сусідніх областей. На полі ФГ «Угочо-беррі» працюють досвідчені працівниці, здатні вибірково зривати саме достиглу велику лохину. Потім група дівчат сортує ягоди повторно і фасує в акуратні лотки, в яких вони й потрапляють до споживачів Києва, Львова та інших міст України.

Соболч Резеш заклав плантацію на 5,5 гектара і розширювати її не бачить сенсу. Це та площа, яку можна доглядати вручну. Проте є задумка закласти кілька ранніх сортів у теплицях і запропонувати лохину, коли її не продає ще ніхто.

Вітчизняний споживчий ринок найсприятливіший для реалізації ягід, вважає Соболч Резеш. Європа значно раніше освоїла вирощування цієї культури, конкурентам стає все тісніше, тому чоловік їздить туди лише в гості або за порадами до своїх колег, а працювати воліє в Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почався з інциденту
Читати
Українська передвиборна карта
Читати
Умили руки
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Розмитнення «євроблях» і нові штрафи
Читати
Стрілянина на кордоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове