Архів
Вівторок,
20 серпня 2019 року

№ 66 (19713)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Попросять із речами на вихід

НІМЕЧЧИНА активізувала депортацію біженців через часті поїздки останніх на батьківщину.

Докладніше...
«Острів не продається!»

ДАНІЯ. Президент США Дональд Трамп підтвердив зацікавленість у купівлі у країни острова Гренландія.

Докладніше...
Сутички на релігійному ґрунті

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі відбулися нові сутички між ізраїльською поліцією та мусульманами.

Докладніше...
Ультимативна вимога

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про неможливість поновлення переговорів із Південною Кореєю.

Докладніше...
Борговий політичний зашморг

БІЛОРУСЬ і ВЕНЕСУЕЛА — найбільші боржники РФ.

Докладніше...
Заворушення

ІНДІЯ. Влада позбавила автономії штат Джамму і Кашмір.

Докладніше...
Теракт на весіллі

АФГАНІСТАН. У Кабулі на весіллі стався теракт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Земля і люди

Агрономічна майстерність

Валентин ШАПОВАЛ,

Людмила
Стельмах (Кучеренко).

У 70-80-х роках минулого століття тодішній перший секретар Полтавського обкому Компартії Федір Моргун мало не силою запроваджував на Полтавщині безплужний обробіток землі. Голови колгоспів і директори радгоспів аж ревіли — так не хотіли міняти плуг на плоскоріз. У сільгоспуправління звітували про тисячі гектарів, «охоплених» «безвідвалкою», а трактористів змушували орати ночами. Та невгамовний керівник області виявляв саботаж, облітаючи райони на гвинтокрилі (ріллю добре видно з висоти), а потім влаштовував розгон секретарям райкомів.

СЕМЕН Антонець, на той час голова колгоспу ім. Орджонікідзе Шишацького району, без примусу став палким прихильником безплужного обробітку землі, а згодом і органічного землеробства. А це неможливо без екологічної свідомості, глобального мислення, філософії буття, основа якої — виробнича діяльність людини в гармонії з природою.

Нині наука довела, що кожна середньостатистична людина щороку разом із харчовими продуктами вживає від двох до п’яти кг хімічних речовин, які шкодять її здоров’ю. Їх знаходять навіть у грудному молоці матерів, не кажучи про інші органи. Зростання в десятки разів захворювань органів травлення, цукровий діабет, онкологія — такий наслідок інтенсивних технологій і тотальної хімізації аграрної й переробної галузей. Адже продукція, вирощена за інтенсивними технологіями, не є природною, тому шкодить здоров’ю людей. Відповідно й низька середня тривалість життя українця не в останню чергу обумовлена відсутністю доступу до екологічно чистої їжі.

Утім, в очолюваному Семеном Антонцем підприємстві (нині воно називається «Агроекологія») вже 41 рік як повністю відмовилися від використання гербіцидів, пестицидів, регуляторів росту рослин, синтетичних мінеральних добрив, гормонів, антибіотиків і використовують тільки безплужний обробіток ґрунту, що дає змогу отримувати високоякісну органічну продукцію тваринництва та рослинництва. «Агроекологія» господарює на восьми тис. га і є найбільшим в Україні підприємством, яке розробляє й працює виключно за технологіями органічного землеробства.

Семен Свиридонович наголошує, що «безвідвалка» — це не спрощений обробіток ґрунту, як дехто вважає, а вищий пілотаж агрономічної майстерності. І що тваринництво й рослинництво тільки разом можуть повноцінно функціонувати: перше дає на поля компост (щороку ПП «Агроекологія» виробляє їх понад 72 тисячі тонн), а друге — екологічні корми фермам (у підприємства дві тисячі молочного поголів’я ВРХ). Окрім цього, у господарстві як органічні добрива максимально використовують солому зернових і зернобобових, подрібнені стебла соняшнику, кукурудзи тощо.

Про гарний стан ґрунтів, які обробляє ПП «Агроекологія», свідчить присутність у них дощових черв’яків — на окремих полях їх 30-35 особин на метр! Чого не скажеш про поля сусідніх агрохолдингів, де з року в рік за інтенсивними технологіями вирощують соняшник, кукурудзу, ріпак та цукрові буряки: не знайдеш ні черв’ячка, ні комашинки — земля мертва. Коли полтавські ґрунти у ХІХ столітті досліджував Василь Докучаєв, гумусу у чорноземі було 8-12%, а тепер тільки 2-3%.

Як тут не згадати слова 26-го президента США Теодора Рузвельта: «Фермер, який знекровлює землю і залишає її своїм дітям зовсім немічною, є жалюгідною істотою! Хорошим фермером є той, котрий перетворює свою землю на джерело свого добробуту і забезпечення своїх дітей, хто залишає землю у спадок у кращому стані, ніж її отримав». Останнє речення повністю стосується Семена Антонця.

За чотири десятиліття застосування органічного землеробства на полях ПП «Агроекологія» вміст гумусу, головного показника родючості ґрунту та ефективності технологій, зріс на 0,53-1,57%.

— Ми не женемося за 100 ц/га пшениці, — каже Семен Антонець. — 60-70 ц пересічно є прибутковими, але головне, що пшениця у нас вся першого класу, високої пекарської якості. Деякі її партії ідуть в Європу по 300 євро за тонну.

ПП «Агроекологія» атестоване як племінний завод з розведення української червоно-рябої молочної породи ВРХ та сертифіковане як виробник молока для дитячого харчування. Переважно молоко закуповує компанія «ВімБільДан», якій належить торгова марка дитячого харчування «Агуша». Екологічно чисті продукти від «Агроекології» — крупи, олія, молоко, сир, м’ясо — залюбки купують жителі Полтави. В обласному центрі є вже два магазини цього підприємства.

Які ж три кити системи органічного землеробства, ґрунтозахисні принципи застосовуються в «Агроекології»? Перше, як уже зазначалося, — відмова від оранки. Це зупиняє ерозію ґрунтів, зберігає їхню родючість, сприяє накопиченню вологи. Друге — застосування замість хімічних препаратів і мінеральних добрив виключно компосту (перегній, що готується за 60 днів). Третє — восьмипільна сівозміна із застосуванням сидератів. До речі, 26 удосконалених та розроблених на ПП «Агроекологія» прийомів «співпраці із землею» запатентовані, а саме підприємство є асоційованим членом Національної академії аграрних наук України. У ПП «Агроекологія», Громадській спілці «Полтавське обласне товариство сільського господарства», що була відновлена чотири роки тому (їй буде 154 роки) і яку очолює Семен Антонець, сформована концепція органічного землеробства, збереження й примноження родючості землі як основного і неоціненного багатства людства, сприяння сталому виробництву органічних харчових продуктів як основи збереження здоров’я людей, формування культури здорового харчування, відновлення і збереження родючості ґрунтів, бережливе ставлення до довкілля та прагнення на перше місце в суспільстві поставити людину. А коли на першому місці стоїть людина, особливо — дитина, то це вимагає від виробника дати якісні продукти.

При ПП «Агроекологія» діє всесвітньо відомий Центр органічного землеробства, який відвідують науковці й практики з усіх континентів. І їдуть не просто подивитися на мальовничі краєвиди та поїсти борщу й полтавських галушок, а просять програму курсів підвищення кваліфікації: давайте нам викладачів, майстер-класи і документ про закінчення курсів. Центр діє і як платформа для обговорення проблем сучасної аграрної галузі.

Нещодавно Семен Антонець став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки. Це державна нагорода, яка присуджується за видатні наукові дослідження, що сприяють подальшому розвитку гуманітарних, природних і технічних наук, мають позитивний вплив на суспільний прогрес, утверджують значний внесок у вирішенні проблем охорони довкілля та забезпечення екологічної безпеки.

20 серпня Герою Соціалістичної Праці, Герою України, почесному академіку НААН України, почесному професору Полтавської державної аграрної академії, засновнику ПП «Агроекологія» Семену Свиридоновичу Антонцю виповнюється 84 роки. Вітаємо іменинника із заслуженою нагородою та днем народження! З роси й води вам, патріарху органічного землеробства! Многая літа!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почався з інциденту
Читати
Українська передвиборна карта
Читати
Умили руки
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Розмитнення «євроблях» і нові штрафи
Читати
Стрілянина на кордоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове