Архів
Вівторок,
20 серпня 2019 року

№ 66 (19713)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Попросять із речами на вихід

НІМЕЧЧИНА активізувала депортацію біженців через часті поїздки останніх на батьківщину.

Докладніше...
«Острів не продається!»

ДАНІЯ. Президент США Дональд Трамп підтвердив зацікавленість у купівлі у країни острова Гренландія.

Докладніше...
Сутички на релігійному ґрунті

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі відбулися нові сутички між ізраїльською поліцією та мусульманами.

Докладніше...
Ультимативна вимога

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про неможливість поновлення переговорів із Південною Кореєю.

Докладніше...
Борговий політичний зашморг

БІЛОРУСЬ і ВЕНЕСУЕЛА — найбільші боржники РФ.

Докладніше...
Заворушення

ІНДІЯ. Влада позбавила автономії штат Джамму і Кашмір.

Докладніше...
Теракт на весіллі

АФГАНІСТАН. У Кабулі на весіллі стався теракт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Якщо немає направлення

Олена КОЩЕНКО.

УПРОВАДЖУВАНОЮ медреформою передбачено, що до вузьких спеціалістів безоплатно (а точніше, коштом Національної служби здоров’я України) можна звертатися лише за направленням сімейного лікаря. Втім, це можна робити і без нього, уточнив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк. Але тільки у двох випадках. «Перший — коли мова про візит до психіатра, стоматолога або гінеколога. Другий — якщо це екстрений випадок і людина потрапляє до стаціонару по «швидкій». Тоді Національна служба здоров’я оплатить усі необхідні послуги. У такому разі ніхто не вимагатиме від пацієнта декларації про співпрацю з сімейним лікарем, адже йдеться про порятунок життя», — пояснив він. У той же час чиновник зазначив, що Національна служба здоров’я не оплачуватиме послуги, на отримання яких «пацієнт направив себе сам». Тоді він сам має оплачувати консультацію спеціаліста за офіційними тарифами у касу лікарні або поліклініки.

Доступних ліків побільшало

НАБРАВ чинності затверджений МОЗ новий перелік препаратів програми «Доступні ліки». Нині його розширено на 20% — до 254 найменувань. Упродовж наступних шести місяців українці з серцево-судинними захворюваннями, діабетом 2 типу та бронхіальною астмою зможуть отримати 78 препаратів абсолютно безоплатно, ще 176 — з невеликою доплатою. Так, найдешевший препарат, що на 100% відшкодовує держава, коштує 5,22 грн, найдорожчий — 863,43 грн.

Як відомо, щоб отримати ліки, належить звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, отримати електронний рецепт і обміняти його на ліки в аптеці, яка бере участь у програмі (перелік можна знайти на сайті Національної служби здоров’я України). Сьогодні найактивніше користуються програмою жителі Дніпропетровської, Харківської та Львівської областей.

Пологи по-новому

ОГОЛОШЕНО про оновлення чинних державних будівельних норм стосовно планування палат у пологових будинках. Воно має здійснюватися таким чином, щоб в одній палаті перебувала тільки новонароджена дитина з матір’ю. Для їхнього комфорту в палаті повинні бути всі необхідні їм на повсякдень речі, а також душ і туалет.

Справа в тому, що зараз у багатьох таких медзакладах узагалі не передбачено окремих палат для матері з новонародженим малям, що в усьому цивілізованому світі, до речі, давно є загальноприйнятим стандартом. Найчастіше в одній кімнаті одночасно перебувають від двох до шести породіль. Звичайно, мова про державні і комунальні медичні заклади.

Повзе «швидка» розбитим шляхом

В УКРАЇНІ вже третій рік поспіль впроваджується медреформа. Проте навряд чи відчувають її плоди жителі Перечинського району на Закарпатті. Його гористу місцевість населяє 31,6 тисячі осіб, там багато віддалених сіл. Коли селяни телефонують, щоб викликати «швидку», у службі «103» відразу попереджають: «Швидка» до вас приїде, але добиратися доведеться розбитою дорогою…». Що насправді означає: допомога прибуде не раніше ніж за 40-50 хвилин. А взимку, кажуть лікарі, і поготів, до пацієнтів нерідко доводиться добиратися пішки, ще й через замети.

Так, село Липовець розташоване за 12 кілометрів од найближчої станції «Швидкої допомоги». Її лікарі нарікають, що гірською дорогою, яку місцями просто змило, залишивши лише острівки асфальту, і за доброї погоди їхати до недужого швидше, ніж 10-15 кілометрів за годину, просто неможливо. А в деякі місця задньопривідний автомобіль узагалі не може виїхати. Тож про який 10-хвилинний часовий стандарт прибуття «швидкої» за викликом може йтися? Для багатьох жителів віддалених сіл він існує лише у циркулярах чиновників МОЗ.

Без щеплень не пустять до школи

ЯКЩО дитина не вакцинована відповідно до національного календаря щеплень і водночас не має медичних протипоказань до них (що належить підтвердити довідкою лікаря), її не буде допущено до навчання у школі або відвідування дитсадка. Таку спільну позицію узгодили профільні міністерства — освіти та охорони здоров’я.

Коментуючи це рішення для ЗМІ, виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун нагадала, що в Україні обов’язковим є щеплення від гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. І що таку підтверджену Верховним судом норму містить стаття 15-та Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Адже в умовах загрози спалаху названих недуг невакциновані члени колективу можуть становити небезпеку не тільки для інших дітей, а й їхніх сімей і вчителів. Водночас міністр освіти Лілія Гриневич зауважила, що відвідування школи — не єдина форма отримання освіти в Україні: «Якщо відмова від щеплень є якоюсь світоглядною позицією батьків — це їхній вибір. У такому разі вони мають право на альтернативні способи отримання освіти. Наприклад, дистанційні або індивідуальні».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почався з інциденту
Читати
Українська передвиборна карта
Читати
Умили руки
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Розмитнення «євроблях» і нові штрафи
Читати
Стрілянина на кордоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове