Архів
Вівторок,
20 серпня 2019 року

№ 66 (19713)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Попросять із речами на вихід

НІМЕЧЧИНА активізувала депортацію біженців через часті поїздки останніх на батьківщину.

Докладніше...
«Острів не продається!»

ДАНІЯ. Президент США Дональд Трамп підтвердив зацікавленість у купівлі у країни острова Гренландія.

Докладніше...
Сутички на релігійному ґрунті

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі відбулися нові сутички між ізраїльською поліцією та мусульманами.

Докладніше...
Ультимативна вимога

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про неможливість поновлення переговорів із Південною Кореєю.

Докладніше...
Борговий політичний зашморг

БІЛОРУСЬ і ВЕНЕСУЕЛА — найбільші боржники РФ.

Докладніше...
Заворушення

ІНДІЯ. Влада позбавила автономії штат Джамму і Кашмір.

Докладніше...
Теракт на весіллі

АФГАНІСТАН. У Кабулі на весіллі стався теракт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Вузли реформ

Супроти «вітру змін»

Зенон МИХЛИК.

Чернівецька область.

НА ПОЧАТКУ липня минулого року була оприлюднена нова редакція перспективного плану формування територій громад Чернівецької області. Він засвідчував, що на Буковині загалом постане 44 ОТГ (32 вже існували, ще 12 перебували «у дорозі»). Зокрема, передбачалося, що до складу Чернівецької ОТГ увійдуть міська рада та п’ять сільських рад. Серед них — Коровійська Глибоцького району.

Проте такій новині у приміському селі не зраділи — навпаки, обурились. Сільська рада по гарячих слідах письмово повідомила обласній раді, що місцева громада не збирається об’єднуватися ні з Чернівцями, ні з іншими населеними пунктами — кандидатами в ОТГ, бо це «не відповідає волі жителів села Коровія». Однак сесія облради, що невдовзі відбулась, схвалила план децентралізації без жодних винятків. А через місяць із гаком часу до сільської ради надійшла відповідь з області: звернення громади розглянули відповідні постійні депутатські комісії і «вирішили узяти до відома неготовність с. Коровія об’єднуватись». Майже так, як у перші роки повоєнної колективізації, із сумом пригадують старожили села. Тоді теж, кажуть, у місцевих господарів ніхто не питав згоди на усуспільнення їхньої землі та хліборобського реманенту, а «добра воля» селян числилася хіба що у вправно написаних протоколах.

— Гадаю, усе ж минулися часи, коли рішення за людей приймали у чиновницьких кабінетах, — сподівається сільський голова Юрій Продан. — Ми начебто виходимо на цивілізований європейський шлях розвитку, в правовому просторі якого немає місця для такого поняття, як примус. А тут зіткнулися із пережитком епохи тоталітаризму: «Не приєднаєтесь добровільно, то змусимо вас це зробити». Мовляв, з часом все одно нас «прив’яжуть» до ОТГ. Принаймні це недвозначно продемонструвала облрада, ухваливши рішення, яке суперечить волі нашої громади.

Але чому ж, цікавлюся у Юрія Михайловича, Коровія так уперлася, воліє залишитись самотиною на узбіччі реформаторської магістралі? Невже її жителів не вабить перспектива обіцяних соціально-економічних, культурних перетворень?

— Ми — приміське село, — пояснює голова. — Багато літ цілеспрямовано працювали над розвитком інфраструктури, яка зробила життя наших мешканців значно комфортнішим. І головне — знали, у якому напрямку треба рухатися далі. А тепер нам кажуть до когось приєднуватися. Навіщо? Ми ж успішні, самодостатні. Ця реформа, можливо, дає шанс на порятунок селам, які позбавлені будь-яких власних ресурсів і, по суті, приречені на зникнення. Зрештою, гадаємо, нинішні щедрі цільові субвенції об’єднаним територіальним громадам ненадовго, надалі доведеться існувати за свій кошт і саме в тому діапазоні, в якому утворені. До речі, вже нині виникають конфліктні ситуації через те, що рішення щодо пріоритетів розвитку окремих населених пунктів ухвалюються не на місці, а в загальному форматі ОТГ. Тому, зокрема, господарювати нам краще самим.

Та легко так сказати. Аби утвердити це, здавалося б, природне право громади, Коровійській сільській раді довелося звертатися у Чернівецький окружний адміністративний суд із позовом до обласної ради про визнання протиправним та нечинним рішення останньої стосовно включення територіальної громади до складу Чернівецької ОТГ. Однак суд задовольнив позов не повністю, позаяк оскаржуване рішення сесії обл­ради мало лише «рекомендаційний характер, не містило обов’язкових приписів та вказівок». Отже, «не створювало для позивача жодних юридично значимих наслідків».

Така ухвала суду — не що інше, як «заспокійлива піґулка», загуло село. Бо ж Коровії не просто рекомендували увійти до ОТГ (розробляючи перспективний план, чиновники облдерж­адміністрації навіть жодної консультації у громаді не провели), а просто вписали її туди всупереч бажанню людей. По суті, було вчинено насильство, проте служителі Феміди не дали цьому належної правової оцінки. Отож на рішення суду першої інстанції сільська рада подала апеляцію.

Нещодавно Сьомий апеляційний адміністративний суд видав постанову, якою згадане рішення Чернівецького окружного адміністративного суду скасоване, адміністративний позов Коровійської сільської ради задоволено повністю. Чітко вказано, що рішення ХХІІІ сесії VІІ скликання Чернівецької обласної ради від 24.07.2018-го, яким Коровію «прив’язали» до Чернівецької ОТГ, є протиправним і нечинним.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почався з інциденту
Читати
Українська передвиборна карта
Читати
Умили руки
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Розмитнення «євроблях» і нові штрафи
Читати
Стрілянина на кордоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове