Архів
Вівторок,
20 серпня 2019 року

№ 66 (19713)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Попросять із речами на вихід

НІМЕЧЧИНА активізувала депортацію біженців через часті поїздки останніх на батьківщину.

Докладніше...
«Острів не продається!»

ДАНІЯ. Президент США Дональд Трамп підтвердив зацікавленість у купівлі у країни острова Гренландія.

Докладніше...
Сутички на релігійному ґрунті

ІЗРАЇЛЬ. В Єрусалимі відбулися нові сутички між ізраїльською поліцією та мусульманами.

Докладніше...
Ультимативна вимога

ПІВНІЧНА КОРЕЯ заявила про неможливість поновлення переговорів із Південною Кореєю.

Докладніше...
Борговий політичний зашморг

БІЛОРУСЬ і ВЕНЕСУЕЛА — найбільші боржники РФ.

Докладніше...
Заворушення

ІНДІЯ. Влада позбавила автономії штат Джамму і Кашмір.

Докладніше...
Теракт на весіллі

АФГАНІСТАН. У Кабулі на весіллі стався теракт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Наше військо

Закохані в танки

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

На полігоні Інституту танкових військ Харківського національного технічного університету відбулися заняття студентів із первинної військової підготовки. Курс молодого бійця, як колись казали. Серед них є і п’ятеро дівчат, яких уперше зарахували до військового вишу, цим самим скасувавши чоловічу монополію у сфері озброєння та військової техніки механізованих і танкових підрозділів.

ПЕРШОКУРСНИКІВ, без поправок на стать, ганяють так, що з них, здається, сходить сім потів, а може, й десять. Нелегко, вважайте, вчорашнім школяркам, які ще не забули смак бабусиних пиріжків, надівши протигаз, пролізти вузьким приземистим довгим тунелем у непроглядному диму, пройти крізь вогонь по хиткому містку, проповзти під колючим дротом… А потім ще заплигнути у вузький окопчик, перечекати кілька секунд, поки над тобою прогуркоче п’ятдесятитонний танк, а потім уцілити в залізного монстра ззаду важкою ручною протитанковою гранатою. І все це — задимлена смуга перешкод, обкатка танками — відбувається з автоматом у руках, в касці й бронежилеті. Така амуніція важить близько пуда.

— Важко дихати?— запитує офіцер у білявки, котра після завершення вправ знімає з обличчя мокрий від поту протигаз, й одразу ж підбадьорює: — Зате у реальному бою це може життя врятувати…

Дівчину звати Іванка. Вона родом із Житомирщини, з простої селянської сім’ї. У батьків невеликий наділ землі, з якої годують курей, свиней, бичків… З цього живуть, за це вчать дітей. Особисте селянське господарство, кажучи бюрократичною мовою. А донька захотіла стати офіцером. Не юристом, економістом чи політологом, як тепер модно, а захисником України.

— Я завжди любила техніку. Дуже подобаються танки, їх сила, потужність. Коли на школу прийшло запрошення на навчання до харківського танкового вишу, то я без вагань вирішила до нього вступати,— розповідає Іванка. — Батьки схвалили мій вибір.

Минув місяць, а дівчину вже призначили командиром відділення, тобто старшою не лише над дівчатами, а й над хлопцями.

— Якщо людина відповідальна, то по ній це одразу видно,— певен старший офіцер кафедри тактичної підготовки підполковник Томашов про Іванку.

У кожної з дівчат була своя мотивація вступу до танкового інституту. Подруга Іванки Марія приїхала до Харкова із Золотоноші. Батько в неї колишній військовий, зв’язківець, капітан. Він двічі побував в АТО.

— Я так переживала за нього,— каже дівчина,— що вирішила вступити до військового вишу, про який випадково дізналася від братового товариша, котрий закінчив його цього року. — Ми можемо витримувати ті самі випробовування, що й чоловіки, захищати країну не гірше за них.

Один із моїх знайомих, коментуючи те, що дівчата подались навчатися до ЗВШ, який готує фахівців з ремонту й експлуатації бронетехніки, обронив фразу: «Туди вступити, мабуть, легко…» Інакше, мовляв, як пояснити, що дівчата йдуть туди, де мотори, механізми, руки в мазуті. А ви знаєте, скільки важить танковий акумулятор? Півсотні кілограмів. А їх у Т-64 аж чотири.

А щодо легкого вступу до військового закладу, то така думка помилкова. Окрім складання ЗНО, належало ще пройти психологічні тести, нормативи з фізичної підготовки. Вони не легші, ніж у чоловіків, власне, ті ж самі — крос, підтягування. Під час кросу дехто з хлопців опинився позаду дівчат.

— Я подала документи до шести цивільних та двох військових вишів,— розповідає Марія,— за результатами ЗНО проходила в усі, але вибрала Інститут танкових військ.

Раніше жінок-військовослужбовців заборонялося брати на посади, пов’язані з підвищеним ризиком. Звісно, жінки в АТО у нас воювали і кулеметницями, і мінометницями, і снайперами, однак значилися вони на посадах, скажімо, кухарів чи банщиць. Наприкінці червня 2016 року Міноборони внесло зміни до свого наказу № 337, дозволивши приймати жінок-військовослужбовців на ці ризиковані спеціальності. Відповідно і виші почали вирішувати гендерне питання належним чином.

— До виконання поставлених завдань жінки, на мою думку, ставляться відповідальніше і вдумливіше,— вважає радник начальника інституту з гендерних питань підполковник Анна Каракуркчі. — Вони мають хороші аналітичні здібності, краще виконують монотонну роботу.

До речі, сама пані Анна закінчувала танковий виш, але факультет хімічного, біологічного та радіоактивного захисту. Щоправда, їхню спеціальність перевели сюди з Харківського військового університету у 2002-му, а нинішнього року дівчат набирали вже цілеспрямовано до танкового інституту. Викладач Ніна Немировська згадує день, коли на хімічному факультеті сімнадцять років тому вперше почали навчатися дівчата. Реакцію більшості викладачів-чоловіків, усміхається, можна було порівняти з реакцією кота, який шипить на того, хто зайшов на його територію. Але минуло лише кілька тижнів, і від дівчат усі вже були у захваті. Зараз колишня курсантка Ганна Володимирівна Каракуркчі — підполковник, закінчила академію, кандидат технічних наук, пише докторську, очолює навчальний відділ. А ще вона — чудова мама.

Словом, є з кого брати приклад для кар’єри і життя. Між іншим, у США й Канаді жінки дослужуються до бригадних генералів.

На фото автора: курсантки Ляна, Марія, Іванна, Ангеліна, Кароліна; дівчата й хлопці долають смугу перешкод.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Почався з інциденту
Читати
Українська передвиборна карта
Читати
Умили руки
Читати
Навчатимуться державною
Читати
Розмитнення «євроблях» і нові штрафи
Читати
Стрілянина на кордоні
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове