Архів
П’ятниця,
16 серпня 2019 року

№ 65 (19712)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Криза у верхах

ІТАЛІЯ. Парламент розгляне вотум недовіри уряду прем’єр-міністра Джузеппе Конте.

Докладніше...
Ядерний шантаж

ІРАН оголосив про відновлення центру з вивчення ядерних технологій.

Докладніше...
Запекле збройне протистояння

СИРІЯ. На півдні провінції Ідліб повстанці збили літак режиму Башара Асада.

Докладніше...
Гонка озброєнь

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель звинуватила Росію у навмисному «розвалі ракетного договору зі США».

Докладніше...
Акції протесту тривають

КИТАЙ. У Гонконгу не вщухають акції протесту.

Докладніше...
Держпереворот чи політична розправа?

КИРГИЗСТАН. Колишнього президента Алмазбека Атамбаєва звинуватили у підготовці держперевороту.

Докладніше...
Безпрецедентне  партнерство

США підтримають вихід Великої Британії з Євросоюзу без угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Вінниччина

Урожай кращий, ніж торік

Олена ГОРБУНЬ.

АГРAРІЇ області зібрaли вже 2,37 мільйона тонн зернових рaнньої групи, що перевищує минулорічні покaзники. Тaкі дaні оприлюднив директор депaртaменту aгропромислового розвитку, екології тa природних ресурсів обласної держaвної адміністрaції Миколa Ткaчук. Стaном нa 12 серпня по всіх кaтегоріях господaрств рaнні зернові тa зернобобові культури обмолочені нa площі 434,6 тис. гa, що стaновить 96,5% зaгaльної площі посіяного. Середня врожaйність — 54,6 центнера з гектарa, що нa 6,4 центнера вище торішнього досягнення.

Агрaрії розпочали сівбу під урожaй 2020 року.

Задля порятунку побратима

14 СЕРПНЯ на території спортивного комплексу головного управління ДСНС відбулись обласні змагання «Firefighter Combat Challenge», на яких за звання найсміливішого змагалися 14 команд пожежників із різних підрозділів служби «101». Учасники пройшли непрості випробовування: підйом рукавних скаток сходовими маршами, силовий тренажер, прокладання рукавної лінії та подача води зі ствола у мішень і порятунок «потерпілого».

Змагання мало благодійну мету. Його учасники збирали кошти на лікування рятувальника Сергія Довганя, який бореться із важкою хворобою — синдромом Бадда-Кіарі, вкрай рідкісного захворювання, яке супроводжується тромбозом вен печінки. Чоловік потребує термінової трансплантації органа, яку погоджуються зробити у Мінську. Вартість операції — 125 тисяч доларів. Для родини це непідйомна сума, тому на допомогу прийшли колеги.

Переможець чемпіонату США

УКРАЇНСЬКИЙ шахіст, вінничанин, 22-річний гросмейстер Ілля Нижник став переможцем 120-го відкритого чемпіонату США, що фінішував в Орландо. Ілля набрав вісім очок із дев’яти й одноосібно посів перше місце. Відповідно до таблиці, його рейтинг становив 2760. Загалом у турнірі брали участь 357 гравців, серед яких 17 — гросмейстери.

Палеонтологічний «скарб»

У СЕЛІ Гопчиця, що в Погребищинському районі, будівельники натрапили на справжній палеонтологічний «скарб»: у глиняному кар’єрі знайшли кістки шерстистого носорога. Решткам щонайменше 18 тисяч років, а можливо, й 25 тисяч! Цінну знахідку вже передали краєзнавчому музею. На думку науковців, десь у цих краях паслися стада носорогів, адже це не перша подібна знахідка. Проте такі великі кістки знаходять уперше. Носоріг, за словами директора Гопчинського крає­знавчого музею Михайла Петренка, завдовжки 4 метри.

Місцеві мешканці не виключають імовірності, що десь у кар’єрі може знаходитись цілий скелет шерстистого носорога, може, й не один, а тому запрошують до себе на розкопки палеонтологів. Цікаво, що шерстисті носороги проживали на території західної та північної Євразії від Камчатки до північного узбережжя сучасної Іспанії. Ці тварини з’явились у плейстоцені (2,588 мільйона — 11,7 тисячі років тому) і остаточно вимерли приблизно 8 тисяч років тому, наприкінці останнього льодовикового періоду.

Здивував кукурудзою

ЧУДЕРНАЦЬКОГО, як для кукурудзи, кольору качани — фіолетового — ре­презентував селекціонер Михайло Нагорняк. Назвав сорт «Бордо». За словами Михайла, цей сорт може давати як ранній, так і пізній урожай. У продаж така кукурудза надійде лише через три роки. Саме стільки часу необхідно для реєстрації гібриду в Держреєстрі.

Відпочили у Польщі

ВЖЕ п’ятий раз діти із вінницьких родин учасників АТО/ООС відпочили у Польщі. Започаткували цю традицію голова облдержадміністрації Валерій Коровій та маршалок Свєнтокшиського воєводства Анджей Бентковські. Цьогорічний відпочинок 20 дітей віком від 10 до 16 років тривав з 1-го по 9 серпня. Всі витрати щодо перебування юних вінничан взяла на себе польська сторона, надання транспортних послуг в обох напрямках забезпечено коштом обласного бюджету Вінниччини. Програма поїздки дуже цікава й насичена. Це і театралізоване дійство, що відбулось у Королівському замку в Хенчінах, де діти неначе в Середньовіччі побували, і відвідування Музею пам’ятної народності в Кельце та наукового Центру Леонардо да Вінчі, і мандрівки найстарішими музеями та відпочинок у розважальному центрі Bilcza Exodus, де діти відчули себе справжніми альпіністами на стіні для скелелазання.

Спиртовики продовжують труїти людей

«СІЛЬСЬКІ вісті» розповідали про те, як намагаються ліквідувати екологічне лихо у містечку Тростянець. Людям набрид сморід, який роками шириться від спиртового заводу. Мешканці так втомилися від проблеми, що вийшли на акцію протесту. На допомогу прийшли екологи, які через суд намагаються припинити безчинство. Обласна державна екологічна інспекція звернулася з адміністративним позовом до Вінницького окружного адміністративного суду щодо заборони використання державним підприємством «Тростянецький спиртовий завод» полів фільтрації. Однак судове рішення підприємством у добровільному порядку не виконувалося. Відтак інспекція звернулася до Тростянецького районного відділу Державної виконавчої служби. За фактом забруднення атмосферного повітря внаслідок діяльності ДП «Тростянецький спиртовий завод» відкрито кримінальне провадження.

Зцілює «мезозойська» глина     

НЕЗАБАРОМ до села Северинівка, що у Жмеринському районі, приїдуть перші пацієнти з хворобами опорно-рухового апарату із Польщі. Місцевий санаторій увійшов до складу медично-туристичного маршруту з програми «Яблуневий шлях». Іноземні пацієнти проходитимуть реабілітацію глиною періоду мезозойської ери. Її родовище віднайдене за кілька кілометрів від Северинівки. За своїми властивостями ці мінеральні копалини не поступаються легендарним грязям Мертвого моря.

Село розташоване на гребені вододілу річок Дністер і Південний Буг. Є наукова версія, що колись на цьому місці шумів океан. У 1810 році граф Соколовський збудував тут собі палац, в якому останніх 75 років і діє санаторій. Застосовувати лікування глиною розпочали три роки тому, хоча про дивовижні властивості місцевої глини знали ще наші пращури. Спеціалісти провели дослідження, отримали ліцензію на лікувальну практику. Донедавна пацієнтами були лише українці, але невдовзі сюди завітають й іноземні гості.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Україна... з Кучмою
Читати
Де родився, там і згодився
Читати
Поліграф так поліграф
Читати
Догралися...
Читати
Відкриваємо браму
Читати
Віртуальні — зручні
Читати
Стимулюють утеплятися
Читати
Небезпечний прецедент
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове