Архів
П’ятниця,
16 серпня 2019 року

№ 65 (19712)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Криза у верхах

ІТАЛІЯ. Парламент розгляне вотум недовіри уряду прем’єр-міністра Джузеппе Конте.

Докладніше...
Ядерний шантаж

ІРАН оголосив про відновлення центру з вивчення ядерних технологій.

Докладніше...
Запекле збройне протистояння

СИРІЯ. На півдні провінції Ідліб повстанці збили літак режиму Башара Асада.

Докладніше...
Гонка озброєнь

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель звинуватила Росію у навмисному «розвалі ракетного договору зі США».

Докладніше...
Акції протесту тривають

КИТАЙ. У Гонконгу не вщухають акції протесту.

Докладніше...
Держпереворот чи політична розправа?

КИРГИЗСТАН. Колишнього президента Алмазбека Атамбаєва звинуватили у підготовці держперевороту.

Докладніше...
Безпрецедентне  партнерство

США підтримають вихід Великої Британії з Євросоюзу без угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Агроперспектива

Не бійтесь експериментувати

Світлана УСАТЮК.

Івано-Франківська область.

БОГДАН Іванічок — пенсіонер з Івано-Франківська. Вже двадцять років він на професійному рівні займається вирощуванням винограду. Має вісімдесят сортів цієї культури. Чоловік каже, що виростити виноград — справа нелегка. Аби отримати добрий урожай сонячної ягоди, треба докласти чималих зусиль. Та не лише праця гарантує врожайність. Важливе значення мають сприятливі кліматичні умови. На жаль, протягом останніх кількох років погода не виявляла поблажливого ставлення до прикарпатських виноградарів. Не став винятком і цей рік. У травні й червні в області було багато дощових днів.

— Коли випадають рясні дощі, — говорить Богдан Іванічок, — треба уважно спостерігати за виноградними листочками. У негоду на них можуть з’являтися плями і дірочки. Це ознаки хвороб і присутності шкідників.

Негода, за словами виноградаря, призвела до того, що виноградну лозу атакували кліщ повстяний виноградний (зудень), захворювання антракноз і мілдью. Щоб вилікувати насадження, довелося обробляти їх відповідними хімічними препаратами. Проте такі засоби захисту не допомогли колегам Богдана Іванічка, які проживають у передгірській місцевості. На ділянках лози у них наприкінці весни похазяйнували не тільки дощі, а й град. За прогнозами господарників, тепер врожайність винограду зменшиться на 30-50 відсотків.

Опади завдали шкоди і полуниці. Солодку соковиту ягоду здавна плекають у селі Братківці Тисменицького району. Вирощуванням полуниць тут займаються майже всі сільські жителі. У багатьох із них цієї весни земельні ділянки внаслідок дощів затопило. Тож урожай не порадував, нарікає сільський голова Тарас Федорів.

Дощ завадив господарювати і у сусідніх із Братківцями селах. Зокрема, в Рошневі. Там проживає і має ягідні плантації лохини, малини, жимолості їстівної фермер Сергій Соколов.

— Дощі призупинили проведення комплексу технологічних робіт, — розповідає він. — У своєму господарстві ми не встигли вчасно обробити ягідні ділянки від бур’янів, шкідників і хвороб.

А ось садівник Богдан Гаморак із Тлумача вирощує такі культури, яким дощ до вподоби. Серед них — екзотична ягода гумі. Попри негоду кущики гумі у прикарпатського господарника мали багато цвіту, тож тепер щедро плодоноситимуть. Часто трапляється, ділиться пан Богдан, що ягідним урожаєм екзот радує впродовж цілого місяця. Комфортно почувається у саду Богдана Гаморака ще один заморський гість — ківі. Тут росте понад 20 сортів цієї культури. Вона прижилася в Івано-Франківській області завдяки зміні кліматичних умов. Бо не лише дощі стають постійною ознакою весняно-літнього періоду, а й тепла, навіть спекотна погода.

У такому кліматі, певен виноградар Богдан Іванічок, на Прикарпатті можна культивувати сорти винограду, які плекають у південних широтах. Що таке можливо, він підтвердив за сприяння друзів із «Клубу виноградарів Прикарпаття». Разом вони провели дослідження зміни суми активних температур. При її розрахунку береться до уваги середньодобова температура не нижче плюс десяти градусів. Результат вразив виноградарів: за декілька останніх років сума активних температур суттєво зросла. Зважаючи на зростання температурних показників, Богдан Іванічок закликає колег не боятися експериментувати і почати вирощувати пізні сорти винограду.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Україна... з Кучмою
Читати
Де родився, там і згодився
Читати
Поліграф так поліграф
Читати
Догралися...
Читати
Відкриваємо браму
Читати
Віртуальні — зручні
Читати
Стимулюють утеплятися
Читати
Небезпечний прецедент
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове