Архів
П’ятниця,
16 серпня 2019 року

№ 65 (19712)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Криза у верхах

ІТАЛІЯ. Парламент розгляне вотум недовіри уряду прем’єр-міністра Джузеппе Конте.

Докладніше...
Ядерний шантаж

ІРАН оголосив про відновлення центру з вивчення ядерних технологій.

Докладніше...
Запекле збройне протистояння

СИРІЯ. На півдні провінції Ідліб повстанці збили літак режиму Башара Асада.

Докладніше...
Гонка озброєнь

НІМЕЧЧИНА. Ангела Меркель звинуватила Росію у навмисному «розвалі ракетного договору зі США».

Докладніше...
Акції протесту тривають

КИТАЙ. У Гонконгу не вщухають акції протесту.

Докладніше...
Держпереворот чи політична розправа?

КИРГИЗСТАН. Колишнього президента Алмазбека Атамбаєва звинуватили у підготовці держперевороту.

Докладніше...
Безпрецедентне  партнерство

США підтримають вихід Великої Британії з Євросоюзу без угоди про умови Brexit.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Скаржаться на тиск

Устина ГРЕЧАНЮК.

ЧЕРКАСЬКЕ підприємство «Кищенці», яке отримало дотації з держбюджету за будівництво нових комплексів для тварин, заявляє про тиск із боку право­охоронців.

Зокрема, йдеться про те, що слідче управління Головного управління Національної поліції у Києві запросило у товариства повний пакет документів, які «Кищенці» подавало до Мінагропроду на отримання бюджетної дотації за програмою часткової компенсації за будівництво (реконструкцію) тваринницьких комплексів. Компанія одразу надала правоохоронцям вичерпний перелік документів. Але після цього посадових осіб підприємства викликали на допит до уповноважених на місцях слідчих.

«Такі дії стосовно підприємства, яке на постійній основі будує будівлі сільськогосподарського призначення, — наголошується в оприлюдненій «Кищенцями» заяві, — залучає іноземні інвестиції, забезпечує роботою сільське населення та покращує добробут мешканців сіл, не повинні мати місце. Подібні ситуації підривають довіру бізнесу до правоохоронної системи України».

А як же ми?

ВИРОБНИКИ, що опікуються вирощуванням пізніх сортів капусти, прогнозують здорожчання своєї продукції у порівнянні із минулим роком. Причина — затяжна посуха, яка у середині літа охопила майже всі регіони. Нинішні зливи не додали впевненості у майбутніх урожаях.

Українські мережі супермаркетів наразі продають білоголову капусту за ціною від 9 грн/кг (у центральних та південних регіонах) до 13-15 грн/кг (у Києві та східних регіонах).

Зазвичай попит на капусту починає зростати восени із приходом холодної погоди. Вже за місяць-півтора можна буде побачити динаміку цін на неї. Якою вона буде, залежить і від погодних умов, і від активності експортерів. Найближча наша європейська сусідка — Польща — у роздрібних мережах продає білоголову капусту у діапазоні цін 22-25 грн/кг. Зрозуміло, що більшість вітчизняних агропідприємств намагатиметься продати свою білоголову саме туди. І це, бе­зумовно, позначиться на гаманцях українських споживачів.

Кавун-рекордсмен

У МІСТІ Гола Пристань на Херсонщині відбувся традиційний фестиваль «Український кавун — солодке диво». Це дійство вже 16 років поспіль є своєрідним підсумком баштанного сезону.

Фермери і науковці, що на нього приїздять, аналізують, які сорти дали найкращі врожаї. Тим часом гості фестивалю роблять із кавунами все, що заманеться: катають, дегустують, ріжуть і навіть п’ють.

На головному майданчику кавунової столиці визначили баштанних рекордсменів цього року. Найбільший гарбуз потягнув понад 34 кілограми, диня — майже шість із половиною, кавун — 31 кілограм 800 грамів. Як кажуть організатори, така вага рекордсменів означає, що сезон цього року непоганий. Але буває і краще: в один із років найбільший кавун важив 43 кілограми.

За словами фермерів, протягом останнього тижня закупівельна ціна на кавуни дуже впала. Солодка смугаста ягода з поля коштує 60 копійок за кілограм. Це означає, що пік сезону вже настав.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Україна... з Кучмою
Читати
Де родився, там і згодився
Читати
Поліграф так поліграф
Читати
Догралися...
Читати
Відкриваємо браму
Читати
Віртуальні — зручні
Читати
Стимулюють утеплятися
Читати
Небезпечний прецедент
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове