Архів
П’ятниця,
16 серпня 2019 року

№ 65 (19712)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Солому палити не можна

ЩОЙНО закінчилися жнива, як на полях і городах, де нещодавно зібрали врожай, палахкотить солома. Густий дим виїдає очі. Нива перетворюється на згарище. «Добрий господар» не раз писав про шкоду від такої недоброї традиції. Солома не відходи. В багатьох країнах світу її розглядають як основний резерв для поповнення органічних речовин у ґрунті. Вона містить вуглець і є головним компонентом для утворення гумусу. Крім того, це джерело вуглекислоти, яка поліпшує умови повітряного живлення рослин. Фахівці вважають, що найкращий термін внесення соломи в ґрунт — осінь. Хоч і від весняного внесення неабияка користь ґрунту. На думку вчених, найдоцільніше вносити солому під картоплю, буряки, моркву, а також бобові культури. Після загортання в ґрунт однієї тонни подрібненої соломи з неї над­ходить 8,5 кг азоту, 3,8 кг фосфору, 1,3 кг калію і великий обсяг мікроелементів.

Більшість господарів знає, що солома є хорошою мульчею, яка зберігає та утримує в ґрунті вологу, позбавляє стомливої боротьби з бур’янами. У весняно-літній період світла подрібнена солома служить своєрідним екраном, що відображає сонячні промені. У посуху під такою мульчею рослини легше переносять спеку, а в зимовий час солома, рівномірно розкидана разом зі снігом, захищає ґрунт від промерзання. Для приготування високоякісного компосту слід на 100 кг соломи додати 15 кг скошеної трави, бур’янів. Водночас першу доцільно полити розчином мінеральних добрив перед закладанням у компост. На 100 кг соломи: 20 літрів води — 2 кг аміачної селітри, 3 кг суперфосфату і 3 кг калію. Складові в купу укладають шарами, тоді вона навіть не потребує перелопачування. Дозріває таке добриво протягом року.

Версія для друку          До списку статтей

БАГАТО хто з господарів намагається зібрати власне насіння. Мотивують тим, що це надійно, мовляв, знаєш, які рослини виростуть і якого врожаю чекати. Проте заготовляти своє насіння доцільно тільки в тому разі, коли це не гібрид. Чому, пояснимо, а також нагадаємо правила збору насіння із сортів (а не гібридів) різних культур.

Ось-ось розпочнуться картопляні жнива. Як належить вчинити із викопаними бульбами, аби вони якомога довше лежали без втрат через хвороби? Лише скрупульозне дотримання умов трьох періодів зберігання забезпечить лежкість картоплі. Поговоримо про них, а також про облаштування ями для бульб, якщо не маєте погреба.

Абрикос треба обрізати влітку, стверджують останнім часом учені садівники. І конкретизують терміни відносно плодоношення. Варто дослухатись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове