Архів
П’ятниця,
16 серпня 2019 року

№ 65 (19712)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Домашні соуси та кетчупи

ДОМАШНІ соуси смачніші й корисніші, бо вони без ароматизаторів та поліпшувачів смаку, тобто без хімії. До того ж приготовлені з овочів та фруктів, вирощених у своєму саду. Що може бути надійніше і безпечніше!

Легкий соус

Подрібнюють 3 кг помідорів. Додають по склянці цукру та олії, 2 столові ложки солі. Ставлять на вогонь. Коли суміш закипить, кидають два великих очищених і натертих на тертці кабачки. Варять суміш годину, періодично помішуючи. Наприкінці варіння вливають 100 мл 9-відсоткового оцту. Готовий соус розливають по банках і закупорюють.

Кетчуп-лечо

Дрібно нарізають 3 кг помідорів, 1,5 кг цибулі, дві головки часнику, по пучку петрушки, кропу і селери. Можна все подрібнити у блендері, але помідори окремо, а решту можна разом.

Помідори уварюють до половини маси, а потім додають решту овочів і зелень.

За 20 хвилин до закінчення варіння вливають 1 склянку винного оцту, цукор.

Під час варіння у марлевому мішечку в суміш опускають спеції: перець чорний і духмяний, кінзу, лаврове листя, гвоздику. Після закінчення варіння мішечок виймають і при бажанні додають дрібку (на кінчику ножа) кориці.

Аджика

В цьому рецепті використовують яблука кислих сортів.

Подрібнюють 0,5 кг яблук, 2,5 кг помідорів, по 0,5 кг моркви і солодкого перцю. Додають склянку олії. Варять 2 години на повільному вогні. За 5 хвилин до готовності кидають 100 г подрібненого часнику, стручок пекучого перцю, склянку 9-відсоткового оцту, столову ложку солі та 100 г цукру.

Сапса — один з різновидів аджики

0,5 кг помідорів чистять від шкірки та видаляють насіння. Кришать. Додають подрібнені три зубки часнику, по одному пучку кінзи та базиліку, велику цибулину, одну солодку перчину та дві пекучі. Присмачують 2 столовими ложками лимонного соку і 1,5 чайної ложки солі. Суміш добре перемішують.

Кетчуп зі сливами

Потрібно взяти по 1 кг помідорів, слив, яблук, солодкого перцю. До подрібнених овочів додають 2 столові ложки солі й 3 столові ложки цукру. Варять 20 хвилин і вкидають 300 г подрібненого часнику, вимішують і одразу розкладають у стерильні банки, закупорюють.

Ще один кетчуп зі сливами

Подрібнюють 1 кг слив, 2 кг помідорів і три цибулини. Суміш варять 1,5-2 години. За 20-30 хвилин до закінчення варіння додають 1,5 столової ложки солі, склянку цукру, 1 чайну ложку меленого червоного перцю, 2 лаврових листки, 4 гвоздики, столову ложку 9-відсоткового оцту, 100 г подрібненого часнику.

Насамкінець загальні правила для всіх рецептів.

Подрібнювати інгредієнти можна як у блендері, так і пропускаючи через м’ясорубку.

Готові соуси та кетчупи розфасовують по стерильних банках, охолоджують і зберігають у прохолодному місці.

Версія для друку          До списку статтей

БАГАТО хто з господарів намагається зібрати власне насіння. Мотивують тим, що це надійно, мовляв, знаєш, які рослини виростуть і якого врожаю чекати. Проте заготовляти своє насіння доцільно тільки в тому разі, коли це не гібрид. Чому, пояснимо, а також нагадаємо правила збору насіння із сортів (а не гібридів) різних культур.

Ось-ось розпочнуться картопляні жнива. Як належить вчинити із викопаними бульбами, аби вони якомога довше лежали без втрат через хвороби? Лише скрупульозне дотримання умов трьох періодів зберігання забезпечить лежкість картоплі. Поговоримо про них, а також про облаштування ями для бульб, якщо не маєте погреба.

Абрикос треба обрізати влітку, стверджують останнім часом учені садівники. І конкретизують терміни відносно плодоношення. Варто дослухатись.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове