Вівторок, 13 серпня 2019 року № 64 (19711)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19711/print.php?n=43114

  • Традиції

Опішня частує борщами

Людмила
 СТЕЛЬМАХ (Кучеренко).

Полтавська область.

Про борщ — головну страву української національної кухні — Олена Щербань знає все. Рецептів борщів етнологиня назбирала більш як 200! Тільки із Наддніпрянської України у неї понад сотня рецептури борщів, що мають багато варіацій ступеня гостроти, глибини деталізації й фінального співвідношення солоного, кислого та солодкого.

БОРЩ білий, зелений, чорний, з потрухом, грибами, квасолею, з раками, сушеними грушами, чорносливом, карасями, раками, з кропивою, галушками, зі смаженими огірками та з полуницею. І щороку тека Олени Щербань (на фото) поповнюється новими рецептами кулінарних майстринь із різних областей України, адже у рідному селищі Опішня вона проводить уже традиційний щорічний міжнародний гастрономічний фестиваль «Борщик у глиняному горщику», який збирає на ЕкоАгроСадибі «Лялина світлиця» тисячі туристів.

Торік на 5-му фестивалі було зварено, продегустовано й з’їдено 50 різних борщів. Нині під час 6-го фестивалю, що відбувся 10 серпня, їх було 60!

Цікава історія створення її садиби зеленого туризму. Після закінчення Полтавського педуніверситету Олена Щербань приїхала працювати у музей гончарства в Опішні. З її ініціативи вони з чоловіком купили хату середини ХХ століття й зробили з неї музей. Потім Олена побачила в сусідньому селі стару дерев’яну хату й захотіла перенести її на садибу поруч з існуючою. Чоловік засумнівався: дорого й клопітно. Але недарма в нашого народу є приказка: «Все буде по-татовому, як мама скажуть»…

Автентичною кухнею пані Олена цікавиться з 15 років. Їй дуже смакували житні пироги, які в її рідному селі поблизу Диканьки пекла 90-річна бабуся її подруги.

Національна кухня — це частина культури кожного народу. Дослідниця дійшла висновку, що повсякденна їжа українців у давнину була вегетаріанська, а м’ясце їли лише на празники.

— Борщик найчастіше засмажували сальцем, — каже Олена Щербань, — або сам горщик перед приготуванням мастили салом.

Гостей садиби Олена пригощає стравами, виготовленими за старовинними рецептами, як-от вареники з картоплею і вишнями, крученики з м’ясом і халвою, качана каша, бузиновий квас, березовий сік, варенуха з перцем… Утім, родзинка частування — звичайно, борщі. Коли я відвідала садибу, у великій печі їх томилося п’ять: із раками, грибами, сушеними грушами, щукою та… полуницями.