Вівторок, 13 серпня 2019 року № 64 (19711)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19711/print.php?n=43101

  • Неоголошена війна

Зірване перемир’я

Михайло ВЕДМІДЬ.

ПРОТЯГОМ минулого тижня на Донбасі внаслідок ворожих обстрілів і спрацювання вибухових пристроїв загинуло п’ятеро українських захисників, ще четверо дістали поранень. Таким чином, чергове так зване хлібне перемир’я було фактично зірване.

Врятувати ситуацію політико-дипломатичним шляхом намагається Президент В. Зеленський. Як уже повідомлялося, Глава держави провів відповідні телефонні переговори з колегами із Росії та Франції — Володимиром Путіним і Еммануелем Макроном. Він закликав лідерів країн Нормандської четвірки зібратися вже найближчим часом для збереження мирного процесу і узгодження наступних кроків. Президент Франції підтримав цю ініціативу, пообіцяв обговорити її з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і поінформував Зеленського, що це питання буде також на порядку денному його перемовин із В. Путіним 19 серпня під час візиту останнього до Парижа. Водночас у Єлисейському палаці зауважили, що на сьогодні «питання про розширення нормандського формату немає на порядку денному». Ця заява прозвучала дисонансом зі словами спецпредставника Держдепартаменту по Україні Курта Волкера, який повідомив, що перебуває у тісному контакті з європейськими партнерами й вже наступного тижня можуть відбутися консультації представників США, Німеччини і Франції з нормандського формату. Кому вірити?

Тим часом Президент Володимир Зеленський звільнив генерал-лейтенанта Олександра Сирського з посади командувача Об’єднаних сил, яку той обіймав із 6 травня поточного року, й призначив на цю посаду генерал-лейтенанта Володимира Кравченка, який із 2017-го був командувачем військ оперативного командування «Північ». Водночас О. Сирського призначено командувачем Сухопутних військ Збройних сил України. Як зауважують військові експерти, обидва призначення є підвищенням по службі.