Архів
Вівторок,
13 серпня 2019 року

№ 64 (19711)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Права людини — понад усе

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ має намір задіяти «поправку Магнітського» після Brexit.

Докладніше...
Під егідою США

ПЕРСЬКА ЗАТОКА. Для охорони цього морського регіону формується нова міжнародна коаліція.

Докладніше...
Ядерний інцидент

РОСІЯ. На полігоні в Архангельській області сталася аварія ракети із ядерним двигуном.

Докладніше...
Є новий уряд

ЛИТВА. Президент затвердив склад нового уряду.

Докладніше...
Спасибі бідним іноземцям

НІМЕЧЧИНА. Упродовж року чисельність населення зросла ще на 400 тисяч осіб.

Докладніше...
Рекорд довголіття

В ЯПОНІЇ середня тривалість життя досягла нового рекорд­ного рівня як у чоловіків, так і у жінок.

Докладніше...
Ціни ще як кусаються

ІСЛАНДІЯ виявилася найдорожчою країною Європи для проживання і мандрівок.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Від курця захистить закон

Ліна ПАСЬКО.

«Мешкаю у багатоповерховому будинку. Нещодавно у квартирі поряд поселився новий сусід, який, на жаль, курить. Робить він це у під’їзді, на міжсходовій площадці. Тому там завжди накурено, дим проникає у наші помешкання. Намагались поговорити з ним, проте марно. Як можна подіяти на сусіда-курця?» — цікавиться Ірина П. із міста Глухів Сумської області.

ПОДІБНИХ ситуацій із так званими токсичними сусідами — безліч. Адже зазвичай розмови з курцями безрезультатні — як то кажуть, «який сусіда, така й бесіда». Процес паління цигарки приносить курцеві, можливо, задоволення, а ось дим сусідам, пасивним курцям проти своєї волі, — незручності і шкоду.

Якщо діалогу з курцем не відбулося і згоди ви не дійшли, пам’ятайте, що закон — на вашому боці. Адже куріння у громадських місцях ним заборонено. А таким місцем, згідно зі ст. 1-ю Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22 вересня 2005 року, є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно чи за запрошенням або за плату постійно, періодично чи час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Цим же Законом статтею 13-ю визначено перелік місць, де забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів. Отже, «табу» на куріння: у ліфтах і таксофонах; у приміщеннях та на території закладів охорони здоров’я; у приміщеннях та на території навчальних закладів; на дитячих майданчиках; у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів; у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях об’єктів культурного призначення; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів.

Крім цього, забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів: у приміщеннях підприємств, установ і організацій усіх форм власності; у приміщеннях готелів і аналогічних засобів розміщення громадян; у приміщеннях гуртожитків; в аеропортах та на вокзалах.

У місцях і закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: «Куріння заборонено!».

Однак якщо ваш сусід вважає, що закон для інших, а не для нього, і продовжує диміти на вас — викликайте співробітників поліції. Адже за такими порушниками сумує стаття 175-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях» — куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської рад, тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Штрафи начебто і невеликі, однак до дисципліни порушника можуть привчити. А ви, головне, не бійтеся користуватися своїми правами. Адже закон для того, щоб ще й захищати, а не просто бути на папері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Розпочинають роботу
Читати
Зобов’язали знизити
Читати
З екологією проблеми
Читати
Наркоплантація «під прикриттям»
Читати
Обороти вражають
Читати
Україна цікавить
Читати
Потрібні мільярди
Читати
Грати легально — тільки багатим
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове