|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
Пост здоров’яCторінку підготував Микола ЮРЧИШИН. |
Версія для друку До списку статтей
Хвороба брудних рук Світлана ЗЯТКЕВИЧ, епідеміолог. Нещодавно у дитячому таборі на Донеччині майже сотню дітей вразила дизентерія. Перевірка з’ясувала, що носіями інфекції були двоє працівників кухні. ДИЗЕНТЕРІЯ — гостра кишкова інфекційна хвороба, збудником якої є бактерія, яка передається фекально-оральним шляхом. Іншими словами, в організм людини збудник потрапляє через брудні руки, при споживанні немитих овочів і фруктів, через воду чи предмети, якими користувався недужий. Украй небезпечно, якщо переносником дизентерії є працівник закладу громадського харчування: якщо збудник потрапить у страву, одночасно може захворіти велика кількість людей. Симптоми дизентерії розвиваються через декілька годин після інфікування. У хворого раптом різко підвищується температура тіла (до 39 градусів), розвиваються слабкість, нападоподібні болі в животі, діарея (з появою крові), нудота. Цей стан небезпечний, зокрема, через зневоднення. Оскільки інфекція дуже заразна, хворі потребують лікування в стаціонарі. Трапляються випадки, коли людина не звертається по медичну допомогу чи не проходить належного лікування. Симптоми можуть минути, але хвороба перейде в хронічну форму, тобто періодично заявлятиме про себе кишковими розладами. Версія для друку До списку статтей |