Архів
П’ятниця,
9 серпня 2019 року

№ 63 (19710)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Зібрав урожай — про майбутній подбай

НА КУЩАХ смородини та аґрусу треба видалити старі гілки, сильно уражені верхівки. А в малиннику вирізати всі гілки, що відплодоносили.

Ягідні чагарники після збору врожаю обов’язково потрібно підживити. Якщо стоїть посушлива погода, то підживлення слід сумістити з поливом. Смородина та аґрус добре сприймають підживлення органічними добривами. Перегній, компост і торф вносять у розрахунку 10-15 кг під кущ один раз на три роки. Робити це слід, одночасно обережно перекопуючи садовими вилами ґрунт навколо кущів.

Суперфосфат та сірчанокислий калій треба вносити щороку, розчиняючи їх у воді. Норми — по півсклянки під кущ. Щодо азотних добрив, то їх не варто застосовувати, оскільки цей елемент сприяє поширенню на смородині борошнистої роси, а на аґрусі — сферотеки.

Замість фосфорних і калійних добрив під чорну смородину непогано внести деревний попіл (три склянки під кущ). Попіл рівномірно розпорошують по периметру куща і обережно загортають у ґрунт. Це добриво сприяє зниженню кислотності ґрунту, а відтак — майбутньому врожаю.

Мінеральні добрива можна замінити розчином коров’яку чи пташиного посліду, розведеними відповідно в десять і двадцять разів.

Якщо смородина хворіла на борошнисту росу, а аґрус — на сферотеку, то сильно уражені гілки слід вирізати і спалити, а кущі обприскати одним із препаратів: 300 г пересіяного попелу і 40 г мила на відро води; тринатрійфосфатом — 50 г на відро води; розчином калійної солі — 10 г на відро води; розчином кальцинованої соди і господарського мила — по 50 г кожного на відро води.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИМАЛО площ на городі нині вивільняється, і можна підійти до цього по-хазяйськи: засіяти повторно. Чим —справа вподобань і потреби. Хтось хоче мати свіжу зелень, хтось експериментує навіть зі скоростиглими сортами огірків, а ми пропонуємо зайняти грядку редискою. Серпень — саме для неї, а чому, доведемо.

Господиньки, в яких процес заготівель у розпалі, певно, зрадіють рецептам домашніх соусів та кетчупів. Аякже, в них ні тобі ароматизаторів, ні поліпшувачів смаку, що лише на шкоду здоров’ю. Все з городу. Зверніть увагу — запропонуємо два рецепти кетчупів зі сливами, яких цього року вродило дуже рясно.

У ще одному матеріалі поговоримо про гриби, але не ті, що в лісі, а ті, що на деревах — плодових. Якщо побачили у своєму садку на деревах гриби, а найчастіше це трутовики, залишати все на самоплив означає змиритись із загибеллю дерева. Заходи порятунку наведемо.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове