![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Зібрав урожай — про майбутній подбай НА КУЩАХ смородини та аґрусу треба видалити старі гілки, сильно уражені верхівки. А в малиннику вирізати всі гілки, що відплодоносили. Ягідні чагарники після збору врожаю обов’язково потрібно підживити. Якщо стоїть посушлива погода, то підживлення слід сумістити з поливом. Смородина та аґрус добре сприймають підживлення органічними добривами. Перегній, компост і торф вносять у розрахунку 10-15 кг під кущ один раз на три роки. Робити це слід, одночасно обережно перекопуючи садовими вилами ґрунт навколо кущів. Суперфосфат та сірчанокислий калій треба вносити щороку, розчиняючи їх у воді. Норми — по півсклянки під кущ. Щодо азотних добрив, то їх не варто застосовувати, оскільки цей елемент сприяє поширенню на смородині борошнистої роси, а на аґрусі — сферотеки. Замість фосфорних і калійних добрив під чорну смородину непогано внести деревний попіл (три склянки під кущ). Попіл рівномірно розпорошують по периметру куща і обережно загортають у ґрунт. Це добриво сприяє зниженню кислотності ґрунту, а відтак — майбутньому врожаю. Мінеральні добрива можна замінити розчином коров’яку чи пташиного посліду, розведеними відповідно в десять і двадцять разів. Якщо смородина хворіла на борошнисту росу, а аґрус — на сферотеку, то сильно уражені гілки слід вирізати і спалити, а кущі обприскати одним із препаратів: 300 г пересіяного попелу і 40 г мила на відро води; тринатрійфосфатом — 50 г на відро води; розчином калійної солі — 10 г на відро води; розчином кальцинованої соди і господарського мила — по 50 г кожного на відро води. Версія для друку До списку статтей | ЧИМАЛО площ на городі нині вивільняється, і можна підійти до цього по-хазяйськи: засіяти повторно. Чим —справа вподобань і потреби. Хтось хоче мати свіжу зелень, хтось експериментує навіть зі скоростиглими сортами огірків, а ми пропонуємо зайняти грядку редискою. Серпень — саме для неї, а чому, доведемо. Господиньки, в яких процес заготівель у розпалі, певно, зрадіють рецептам домашніх соусів та кетчупів. Аякже, в них ні тобі ароматизаторів, ні поліпшувачів смаку, що лише на шкоду здоров’ю. Все з городу. Зверніть увагу — запропонуємо два рецепти кетчупів зі сливами, яких цього року вродило дуже рясно. У ще одному матеріалі поговоримо про гриби, але не ті, що в лісі, а ті, що на деревах — плодових. Якщо побачили у своєму садку на деревах гриби, а найчастіше це трутовики, залишати все на самоплив означає змиритись із загибеллю дерева. Заходи порятунку наведемо.
|