Архів
П’ятниця,
26 липня 2019 року

№ 59 (19706)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Пообіцяв Brexit восени

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Борис Джонсон офіційно став прем’єр-міністром.

Докладніше...
Підтвердив втручання

США. Втручання Росії в американські вибори 2016 року було широким і систематичним.

Докладніше...
Ядерний шантаж

ПІВНІЧНА КОРЕЯ здійснила запуск двох ракет малої дальності.

Докладніше...
Масштабні військові маневри

ЛИТВА і ЛАТВІЯ. На авіаційні бази цих країн уперше прибули найновітніші винищувачі ВПС США.

Докладніше...
Ляснув школяра — порушив закон

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон «Про школу довіри», який забороняє фізично карати дітей.

Докладніше...
Підкинуть грошенят

МОЛДОВА. Після зміни влади в Кишиневі Євросоюз розморозив фінансову допомогу країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Угода про оренду землі

«Хочу здати в оренду свою земельну ділянку. На що варто звернути увагу, укладаючи договір?»

Валентина КОРНЄВА.

м. Новоукраїнка Кіровоградської області.

 

ЗГІДНО з частиною першою статті 627-ї Цивільного кодексу України, сторони є вільними в укладенні договору, виборі контр­агента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості. Тому власник земельної ділянки вправі не підписувати угоди оренди землі на умовах, запропонованих іншою стороною. Він може подати іншу редакцію будь-якого з положень договору.

Слід наголосити, що неуважність при вивченні тексту проекту угоди в майбутньому може негативно позначитись на правах та інтересах власника земельної ділянки.

Статтею 21-ю Закону України «Про оренду землі» встановлено, що розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю прописуються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які визначаються відповідно до Податкового кодексу України).

Стаття 22-га цього ж Закону передбачає, що орендна плата справляється у грошовій формі. За згодою сторін розрахунки щодо орендної плати за землю можуть здійснюватись у натуральній формі. Розрахунок у натуральній формі має відповідати грошовому еквіваленту вартості товарів за ринковими цінами на дату внесення орендної плати.

Що ж до розрахунків орендної плати за земельні ділянки, що перебувають у державній і комунальній власності, то оплата здійснюється виключно у грошовій формі.

Типовим договором оренди землі, затвердженим Постановою Кабінету міністрів України від 3 березня 2004 р. №220, передбачено, що при визначенні орендної плати у натуральній формі у договорі зазначаються перелік, кількість або частка продукції, одержуваної із земельної ділянки, її якісні показники, місце, умови, порядок, строки поставки; відробіткової — види, обсяги, строки і місце надання послуг; види, обсяги, строки і місце виконання робіт).

Слід завважити: хоча Постанова КМУ «Про затвердження Типового договору оренди землі» є чинною, однак враховуючи зміни до Закону України «Про оренду землі», відробіткова форма орендної плати в Законі вже не передбачена.

Зазначимо, що у непоодиноких випадках у договорах не зазначають вказаних характеристик. При такому стані справ орендар може штучно завищувати вартість тієї або іншої продукції. Також останній часто кожного року виплачує різною продукцією, або однією продукцією, але різної вартості, жодним чином не погоджуючи це із власниками орендованих земель. Тому доцільно у тексті договору вказувати кількість зерна, цукру, олії та ін., що підлягає виплаті, зазначати конкретні роботи, місце і час їх надання.

Необхідно звертати увагу також на термін виплати орендної плати. Він має бути чітко визначений, як і конкретна дата виплати за кожен період. Часто в угодах вказують про право орендаря в односторонньому порядку змінювати вказані терміни. Такі положення можуть суттєво погіршити права власника, тому прописування їх у договорах слід оминати.

Підготувала
 Лариса ПИЛИПЕНКО.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Iще трохи знизиться
Читати
Запаси — за планом
Читати
Квадратні метри дорожчають
Читати
Штрафами — по «зайцях»
Читати
Робота кипить
Читати
Віддають засуджених
Читати
Хочете «круті» — платіть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове