Архів
П’ятниця,
26 липня 2019 року

№ 59 (19706)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Пообіцяв Brexit восени

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Борис Джонсон офіційно став прем’єр-міністром.

Докладніше...
Підтвердив втручання

США. Втручання Росії в американські вибори 2016 року було широким і систематичним.

Докладніше...
Ядерний шантаж

ПІВНІЧНА КОРЕЯ здійснила запуск двох ракет малої дальності.

Докладніше...
Масштабні військові маневри

ЛИТВА і ЛАТВІЯ. На авіаційні бази цих країн уперше прибули найновітніші винищувачі ВПС США.

Докладніше...
Ляснув школяра — порушив закон

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон «Про школу довіри», який забороняє фізично карати дітей.

Докладніше...
Підкинуть грошенят

МОЛДОВА. Після зміни влади в Кишиневі Євросоюз розморозив фінансову допомогу країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Хмельниччина

Поле великих надій

Зенон МИХЛИК.

МАЙЖЕ половину засіяних площ в області (а це 1 млн 175 тис. гектарів) мають зернові культури, серед яких переважають озима пшениця і кукурудза. За прогнозами хліборобів, намолотити вдасться 3 млн 500 тис. тонн зерна. Нагадаємо, торік зібрали на 300 тис. тонн більше. Втім, початок жнив видався оптимістичним — порадували озимий ячмінь і ріпак. Однак основний врожай іще в полі.

I «Ягідний рай», і «Медокрай»...

НИНІ особисті селянські господарства (ОСГ), маючи в обробітку лише 15% сільгоспугідь, виробляють 46% рослинницької і тваринницької продукції в державі.

Зокрема, на Хмельниччині більшає сімейних молочних ферм, на яких утримують від 11 голів ВРХ (як в ОСГ «Лісова пісня» села Топори Ізяславського району) до 37 («Молочна імперія», с. Нечеське Красилівського). За підтримки проекту «Укрмілкінвест» триває робота над створенням іще дев’яти фермерських господарств сімейного типу в Ізяславському, Білогірському, Дунаєвецькому, Славутському, Хмельницькому, Красилівському та Шепетівському районах.

Також функціонують 15 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Найбільше — у Красилівському, Городоцькому, Полонському та Ізяславському районах. Вони переважно молочного напрямку, проте кооперація поступово розширює свої обрії — у Дунаєвецькому районі з’явився «Ягідний рай», у Красилівському — «Медокрай», а в Ярмолинецькому — «Солобковецький бджоляр»…

Куди податися після демобілізації?

У ПЕРШОМУ півріччі 141 учасник бойових дій на Сході України знайшов роботу за сприяння обласної служби зайнятості. Найбільша кількість учорашніх вояків працевлаштувалась у сільському, лісовому, рибному господарствах та на підприємствах переробної промисловості. Дехто вже започаткував власну справу.

Також учасникам бойових дій передано у власність майже 11 700 земельних ділянок сумарною площею понад 19 тис. га. Переважно наділи розташовані у Хмельницькому, Старокостянтинівському та Кам’янець-Подільському районах і в основному призначені для ведення особистого селянського господарства.

Загалом же заяви на отримання землі подали близько 28 500 військовослужбовців, 19 тисяч із них уже мають дозволи на розробку землевпорядної документації.

«Приповзла» нова галузь

У ДЕПАРТАМЕНТІ агропромислового розвитку ОДА міркували над перспективами равликівництва. До участі у засіданні круглого столу запросили зацікавлених у відкритті такого виду бізнесу осіб (їх поки що півтора десятка).

Наголошувалося, що створення сімейних фермерських господарств із вирощування равликів — один із можливих напрямів самозайнятості сільського населення, який дає змогу отримувати доходи від власного виробництва та заробляти пенсійний стаж.

Заблоковані блоки

ДЕПУТАТИ Острозької районної ради Рівненської області не погодили будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції (у грудні 2018-го завершився проектний термін експлуатації енергоблока №1, який був введений в експлуатацію 30 років тому). Відмову мотивують тим, що не враховані пропозиції та зауваження, які учасники громадських слухань з питань спорудження додаткових двох ядерних установок висловили раніше. Скажімо, досі є проблема з надходженням обіцяних компенсаційних коштів до бюджетів населених пунктів, розташованих у 30-кілометровій зоні ЧАЕС.

Добре діло

ВОСЬМИЙ рік поспіль з ініціативи обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді до початку нового навчального року проводиться обласна благодійна акція «Готуємо дітей до школи». Вона допомагає сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах, зокрема вимушеним переселенцям, учасникам російсько-української війни, забезпечити діток шкільною формою, спортивним одягом, взуттям і необхідним приладдям.

Цю добру справу активно підтримують благодійники, серед яких чимало підприємців. Торік завдяки їхній турботливості спорядили до школи учнів із 867 сімей, у яких виховується 2489 дітей.

Книга, яку можна

послухати

ПРОЕКТ «Особлива книга для особливих дітей» Хмельницької обласної бібліотеки імені Т. Г. Шевченка став переможцем програми «Інклюзивне мистецтво» Українського культурного фонду. Буде створено аудіокнигу «Метелики в крижаних панцирах» за однойменним твором письменниці Оксани Радушинської про прикуту до інвалідного візка дівчинку-підлітка. Незвичайне видання матиме спеціальну навіґаційну оболонку, використовуючи яку особи з вадами зору зможуть не тільки слухати текст, а й робити свої примітки, діставати додаткову інформацію.

Зокрема, це стане у пригоді школярам, адже аудіокнига введена до програми для загальноосвітніх навчальних закладів з української літератури (5-9 класи). Вона буде записана на компакт-диски, USB-флеш-накопичувачі та передана в школи-інтернати України для дітей з вадами зору, до Хмельницького інклюзивно-ресурсного центру, обласної організації УТОС та 122 місцевих дитячих бібліотек, які поки що не мають доступу до мережі Інтернет.

Дешева піґулка «діє»

ДО ТОП-5 селищ в Україні, які найактивніше користуються урядовою програмою «Доступні ліки», увійшов Ямпіль Білогірського району. Та й область не відстає — в аптеках, що уклали угоди з Національною службою здоров’я України, пацієнти за рецептами сімейних лікарів безкоштовно чи з невеликою доплатою отримали понад 82% медичних препаратів. Причому ці медикаменти використовуються в лікуванні бронхіальної астми, серцево-судинних захворювань та цукрового діабету другого типу.

Знайшлись гроші на смітник

У ЛОНДОНІ на форумі «Green Cities» ухвалено важливе для хмельничан рішення: Європейський банк реконструкції та розвитку надасть 5 млн євро на облаштування сміттєзвалища, що вже кілька десятків років розростається неподалік обласного центру. Отже, полігон нарешті рекультивують і розв’яжуть проблему з накопиченням фільтрату.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Iще трохи знизиться
Читати
Запаси — за планом
Читати
Квадратні метри дорожчають
Читати
Штрафами — по «зайцях»
Читати
Робота кипить
Читати
Віддають засуджених
Читати
Хочете «круті» — платіть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове