Архів
П’ятниця,
26 липня 2019 року

№ 59 (19706)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Пообіцяв Brexit восени

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Борис Джонсон офіційно став прем’єр-міністром.

Докладніше...
Підтвердив втручання

США. Втручання Росії в американські вибори 2016 року було широким і систематичним.

Докладніше...
Ядерний шантаж

ПІВНІЧНА КОРЕЯ здійснила запуск двох ракет малої дальності.

Докладніше...
Масштабні військові маневри

ЛИТВА і ЛАТВІЯ. На авіаційні бази цих країн уперше прибули найновітніші винищувачі ВПС США.

Докладніше...
Ляснув школяра — порушив закон

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон «Про школу довіри», який забороняє фізично карати дітей.

Докладніше...
Підкинуть грошенят

МОЛДОВА. Після зміни влади в Кишиневі Євросоюз розморозив фінансову допомогу країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Власний досвід

Цілюща ягода ожина

Андрій НАВРОДСЬКИЙ.

З ЦІЄЮ сизо-фіолетовою ягодою я «познайомився» ще в дитинстві, коли ходив до лісу по гриби. Тієї щасливої пори недолюблював її, бо дуже вже шкрябкими були у неї пагони і після продирання крізь ожинові кущі частенько мої руки були неначе неслухняним кошеням подряпані. Втім, поласувати ожиною нагоди все ж не втрачав, адже ягідки її мають незрівнянний смак.

А сьогодні ця рослина-напівчагарник стає все більш популярною як на невеликих присадибних ділянках, так і у промисловому виробництві. «Зелені» підприємці дійшли висновку, що навіть за порівняно чималих витрат на закладанні насаджень ожини (облікувавши при тому вартість саджанців, установку шпалер, витрати на збирання, упаковку, транспортування тощо) при врожайності сучасних сортів, які дають змогу одержувати близько 20 т/га цілющих ягід, виробництво ожини сміливо можна вважати рентабельним і високодохідним.

Якщо у природі зазвичай зустрічається ожина сиза, то в багатьох господарствах вже культивується багато видів саме садової ожини — гібриду малини й ожини (вони є родичами). Окультурені сучасні сорти та гібриди, на відміну від своїх дикорослих родичів, є досить потужними рослинами, з довгими (1,5 м — 3 м) пагонами. Останніми роками зустрічаються й виткі сорти — з пагонами до 9 м. Є вже навіть такі, у яких пагони гладенькі — без дряпучих шипиків-голочок. Надсучасні сорти ожини рясно родять і дають врожаї великих ягід чудового смаку: врожай з одного куща може сягати 10-15 кг ягід залежно від віку рослини. Приваблює ця культура ще й тим, що практично не потребує хімічних обробок, а ягідки завжди чисті, адже шкідників у вже існуючих сортів майже немає, а грибковими хворобами кущі уражуються лише за несприятливих погодних умов.

Що стосується корисних властивостей, то у цієї рослини цілющим вважається все: і ягоди, і листя, і стебло, і коріння. Втім, зараз мова про деякі особливості технології вирощування ожини.

Найкращими для неї є досить освітлені ділянки, хоча деякі сорти можуть витримувати й незначне затінення. Що стосується ґрунтів, то вона любить добре дреновані, середньо-суглинкового механічного складу, достатньо зволожені (але не перезволожені!). Коренева система рослини проникає на метрову глибину, хоча основна частина коріння розташовується приблизно за 60 сантиметрів від поверхні. Під час висаджування, а це можна робити як навесні, так і восени, потрібно внести поживу в одну посадкову яму: 5-6 кг перегною або компосту, 100-150 г суперфосфату, 40-50 г калійних добрив (перед унесенням всі добрива треба ретельно перемішати з ґрунтом) — цього має вистачити на 2-3 роки. Схема розміщення залежить від сортових особливостей і системи формування куща: слаборослі сорти за віялового формування розміщують у рядах через 2-2,5 м, сформовані за системою двобічного плетіння — через 2,5-3,5 м, а відстань між рядами залишають не менше 2 м.

Більшість сортів культурної ожини, особливо виткої, потребує опори. Шпалера робиться на стовпчиках із трьох дротів, розташованих на висоті 0,9 м, 1,2 м та 1,5 м. Віяловий спосіб формування куща, при якому окремо розміщують пагони, що плодоносять і що ростуть, застосовують як для виткої ожини, так і для прямостійної. У перший рік після садіння молоді пагони підв’язують до шпалер, спрямовуючи їх похило в один бік (влітку наступного року вони плодоноситимуть), а ті пагони, що відростають, підв’язуючи, спрямовують у протилежний бік. Всі бічні пагони, окрім тих, що направлені до дроту, вирізують, формуючи вузький і зручний для обслуговування (догляду та збирання врожаю) ряд рослин.

Догляд за насадженнями сам по собі нескладний, але треба знати, що ожина, як і малина, родить на дворічних пагонах, які після плодоношення відмирають. Після того як урожай зібрано, дворічку вирізують і знищують, а однорічні стебла вкорочують у місці перегину. Наприкінці весни чи на початку літа потрібно сформувати пагони, що відростають, залишаючи шість-вісім на одному кущі (або 12-16 шт. на 1 метр ряду). Видаляють всі слаборозвинені та пошкоджені пагони, а ті, що з’являються, обрізують після досягнення довжини 8-10 см.

Одним із найважливіших заходів, який сприятливо позначається на урожаї наступного року, є пінцирування, тобто видалення верхівки пагона. Відтак пробуджуються бічні бруньки, утворюються розгалуження та збільшується зона плодоношення. Річ у тому, що основна зона плодоношення ягід ожини формується в середній частині стебла, а тому верхівки стебел можна обрізати без зайвого жалю.

Урожай ожини збирають у кілька прийомів, адже достигають ягоди нерівномірно (треба знімати ті, які вже покрилися сизим нальотом). До речі, плоди ожини майже не деформуються в процесі зривання зі стебел і добре транспортуються. Однак, перебираючи ягоди, не можна допускати, щоб вони лопалися — пошкодженими зберігатися не будуть.

І коротко про боротьбу зі шкідниками та хворобами. По-перше, купуючи саджанці, звертайте увагу на якість садивного матеріалу та на сорти. Адже здоровий і стійкий до патогенів матеріал — запорука майбутнього врожаю! Слід зазначити, що переважна кількість шкідників і збудників хвороб знищується за осінньої культивації ґрунту та при мульчуванні насаджень органічними рештками шаром 8-10 см. Також заслуговує на увагу біологічний метод захисту насаджень. Висівайте біля ягідників кріп, аніс, коріандр — комахи, які є ворогами шкідників ожини, охоче їх відвідують. Садіть і рослини з інсектицидними й фунгіцидними властивостями: цибулю, часник, ромашку, застосовуйте для обприскування настої з листя, пасинків і стебел помідорів. До хімічних обробок раджу вдаватися лише у крайньому разі, адже, як уже сказано, ожина порівняно з іншими плодовими, овочевими та ягідними культурами є однією з небагатьох стійких проти хвороб і шкідників культур, а її ягоди без перебільшення можна назвати органічною, екологічно чистою та цілющою продукцією.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Iще трохи знизиться
Читати
Запаси — за планом
Читати
Квадратні метри дорожчають
Читати
Штрафами — по «зайцях»
Читати
Робота кипить
Читати
Віддають засуджених
Читати
Хочете «круті» — платіть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове