Архів
П’ятниця,
26 липня 2019 року

№ 59 (19706)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Пообіцяв Brexit восени

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Борис Джонсон офіційно став прем’єр-міністром.

Докладніше...
Підтвердив втручання

США. Втручання Росії в американські вибори 2016 року було широким і систематичним.

Докладніше...
Ядерний шантаж

ПІВНІЧНА КОРЕЯ здійснила запуск двох ракет малої дальності.

Докладніше...
Масштабні військові маневри

ЛИТВА і ЛАТВІЯ. На авіаційні бази цих країн уперше прибули найновітніші винищувачі ВПС США.

Докладніше...
Ляснув школяра — порушив закон

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон «Про школу довіри», який забороняє фізично карати дітей.

Докладніше...
Підкинуть грошенят

МОЛДОВА. Після зміни влади в Кишиневі Євросоюз розморозив фінансову допомогу країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Вузли реформ

Не на того напали

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

Новообраний голова Борзнянської ОТГ Анатолій Койда ще не встиг провести першу установчу сесію ради, а вже доводиться воювати з обласним керівництвом.

ТОРІК Чернігівська обласна рада з фонду охорони природного навколишнього середовища надала 250 тисяч гривень на очистку ставка розміром 150 на 50 метрів у Борзні. Ті гроші освоїв такий собі ФОП «Дробот». На проведення повного комплексу робіт їх не вистачило, то цього року з обласного бюджету було додатково надано ще 404 тисячі гривень.

За словами Анатолія Койди, підрядник мав почистити ставок, що слугує зоною відпочинку для борзнянців. Але замість того, щоб витягти мул і поглибити водойму, як було передбачено проектом, фізична особа — підприємець «Дробот» лише розсунув екскаватором берегову лінію. І це за такі гроші! На свої скарги міський голова отримав від обласного начальства відписки — роботи виконані, ставок почищений. «Не на того напали!» — обурюється Анатолій Миколайович.

— Запрошую начальство, яке мені надіслало відписки про те, що порушень немає і ставок розчищено, в Борзну. Беріть плавки, купальники і гайда купатись. Ми з депутатами навіть «галявину» організуємо, — дещо іронізуючи говорить Анатолій Койда. — Хай приїдуть і подивляться, скільки в тому ставку води і скільки мулу.

У своєму кабінеті борзнянський міський голова показує мені проектну документацію (на фото).

— В проекті так і написано — «розчистка ставка», — наголошує Анатолій Миколайович. — Виконавець повинен був загнати два екскаватори на середину і перекидкою вичистити близько двох метрів мулу. Інших робіт проектом не передбачено. Та замість того, щоб загнати в ставок драглайн, він надіслав гідравлічний екскаватор, який пройшов берегами, а мул так і залишився. Не вірите? Поїхали!

Сідаємо в старенькі «Жигулі» Анатолія Миколайовича і рушаємо на об’єкт. Ставок — у передмісті Борзни. Це зона відпочинку для більшості жителів міста і довколишніх сіл. Тут стоять облаштовані міським коштом альтанки, сміттєві контейнери, а поруч — дві водойми, одна з яких почищена, а друга, як запевняє міський голова, не зовсім.

Приїжджаємо на ставок. Здалеку помітно, що тут працювала техніка: високі береги позбавлені рослинності, а от води — жабі по коліна!

— Зараз тут глибина 20-30 сантиметрів, а мала бути 2-3 метри, — показує на дно, що просвічується, міський голова. — Ми з комісією склали акт, в якому так і написали: «Очистка водойми від мулу та болотної рослинності не проводилась, водойма для подальшого використання та відпочинку жителів Борзни не придатна». Копію акта і заяву про нецільове використання коштів я направив у різні інстанції — виконуючій обов’язки голови Чернігівської ОДА Наталії Романовій, голові облради Ігорю Вдовенку, в департамент екології та Деснянське басейнове управління водних ресурсів.

З Деснянського басейнового управління водних ресурсів прислали перевірку.

— Приїхали з перевіркою, кажуть: «Давайте дивитись відмітки!». «Які відмітки? — питаю. — Ви будете чистити ставок чи ні?» «Де прив’язка, де репер (закріплений на місцевості знак, що позначає висоту над рівнем моря. — Ред.)?» — гнуть свою лінію чиновники. «Яка прив’язка, — дивуюсь, — у проекті нема прив’язки!» Цікаво, що проект розробляв сам підрядник. У ньому, до речі, я знайшов не одну, як кажуть, «накрутку», аби викачати якомога більше бюджетних, тобто платників податків, грошей. Я сам будівельник, мене важко обдурити, я вредний.

Міський голова терпляче чекає решту відписок від усіх обласних інстанцій. За їх результатами готує звернення в прокуратуру. У діях підрядника та посадових осіб хазяйновитий Анатолій Койда вбачає всі ознаки статті 210-ї Кримінального кодексу України — нецільове використання бюджетних коштів.

Тих чиновників, які сумніваються в правдивості його слів, керівник Борзнянської ОТГ нетерпляче чекає у себе в містечку: обов’язково із плавками і купальниками.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Iще трохи знизиться
Читати
Запаси — за планом
Читати
Квадратні метри дорожчають
Читати
Штрафами — по «зайцях»
Читати
Робота кипить
Читати
Віддають засуджених
Читати
Хочете «круті» — платіть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове