Архів
П’ятниця,
26 липня 2019 року

№ 59 (19706)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Пообіцяв Brexit восени

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Борис Джонсон офіційно став прем’єр-міністром.

Докладніше...
Підтвердив втручання

США. Втручання Росії в американські вибори 2016 року було широким і систематичним.

Докладніше...
Ядерний шантаж

ПІВНІЧНА КОРЕЯ здійснила запуск двох ракет малої дальності.

Докладніше...
Масштабні військові маневри

ЛИТВА і ЛАТВІЯ. На авіаційні бази цих країн уперше прибули найновітніші винищувачі ВПС США.

Докладніше...
Ляснув школяра — порушив закон

ФРАНЦІЯ. Парламент ухвалив закон «Про школу довіри», який забороняє фізично карати дітей.

Докладніше...
Підкинуть грошенят

МОЛДОВА. Після зміни влади в Кишиневі Євросоюз розморозив фінансову допомогу країні.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Поживемо — побачимо

Устина ГРЕЧАНЮК.

ПРЕЗИДЕНТ України Володимир Зеленський підписав Указ «Про заходи щодо протидії рейдерству». Документ, зокрема, зобов’язує забезпечити перенесення до 2021 року до Державного земельного кадастру відомостей про земельні ділянки, обмеження (обтяження) в їх використанні, зареєстрованих до 1 січня 2013 року в Держреєстрі земель.

Водночас Кабінет міністрів протягом трьох місяців має розробити та внести на розгляд Верховної Ради законопроект щодо посилення гарантій захисту державою прав на нерухоме майно та їх обтяжень, захисту прав засновників юросіб і протидії рейдерству.

Також передбачається внести зміни в програмне забезпечення державних реєстрів, що істотно знизить ризики і частоту рейдерства. Серед ключових технологічних змін — автоматичний моніторинг ризикових транзакцій з наступним підтвердженням/зупинкою реєстраційних дій, створення органу, який буде переглядати транзакції з підвищеним ризиком, фото- і відеофіксація учасників транзакцій; введення додаткового підтвердження здійснення реєстраційних операцій (наприклад, SMS-пароль або ­MobileID) і додаткової авторизації учасників транзакції (скажімо, ЕЦП).

Також в указі йдеться про можливість реєстрації на підставі судових рішень, відомості про яких відсутні в ЄДРПОУ, тільки після отримання відповідного судового рішення, достовірність якого завірена електронним підписом; необхідність визначення критеріїв ризикованих реєстраційних дій; посилення відповідальності за порушення, вдосконалення принципів оскарження рішень тощо.

Наші соки смакують

УКРАЇНА тепер не лише житниця, а й… соківниця. За даними асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», експорт соків за підсумками першого півріччя порівняно з аналогічним періодом минулого року зріс утричі — з 22,3 тисячі тонн до 67,9 тисячі тонн. Цієї продукції наші виробники продали за кордон на суму 54,8 млн доларів (торік — на 27,9 млн доларів). Сальдо торгового балансу позитивне і становить 38,7 млн ​​доларів. Основним споживачем українських соків стали США — вони закупили нашої продукції на 23,6 млн доларів (43% у структурі поставок). Також активно вівся експорт до Канади — майже 8 млн доларів (14,6%) і Австрії — 7,2 млн доларів (13,2%). Найпопулярніші яблучний і томатний соки.

Годує ягода

ЗА СЕЗОН волинська родина, яка щодня збирає дари лісу, може заробити не один десяток тисяч гривень. Даються ці гроші нелегко — той, хто хоч раз ходив по чорницю, знає, яка це каторжна робота. Але саме лісові ягоди та гриби стримують людей від виїздів на заробітки за кордон. Утім, цього року врожай дарів лісу не надто щедрий, тому значно більше людей, ніж торік, усе ж подалося на сезонні роботи до Польщі.

Контроль за режимом збирання ягід і дотриманням правил перебування у лісі забезпечує обласне управління лісомисливського господарства області. Вже складено 89 протоколів за порушення правил збору. А саме: збирання чорниці із допомогою заборонених засобів заготівлі (гребінками). На жаль, намагаючись більше заробити, люди вдаються до таких варварських способів, чим підривають коріння та зривають із куща весь листяний покрив. Від цього рослина гине. «Сподіваємось, що рано чи пізно громади зрозуміють важливість цього ресурсу і будуть дбайливіше ставитися до ягідників та іншої дикорослої продукції», — каже начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.

Уся рентна плата за спецвикористання дикорослої продукції надходить у місцеві бюджети, лісогосподарським підприємствам за цю роботу нічого не перепадає. Щоб заробити додаткові кошти, лісівники готують до запуску консервні цехи, де ягоди перетиратимуться із цукром, перероблятимуться на варення.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Iще трохи знизиться
Читати
Запаси — за планом
Читати
Квадратні метри дорожчають
Читати
Штрафами — по «зайцях»
Читати
Робота кипить
Читати
Віддають засуджених
Читати
Хочете «круті» — платіть
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове