Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Курс на Захід збережеться

ЛИТВА. Склав присягу новий президент Гітанас Науседа.

Докладніше...
Вимагають вищих зарплат

ІСПАНІЯ. Через страйк скасували майже чотири сотні рейсів пасажирських поїздів.

Докладніше...
Розігрують «націоналістичну» карту

ПОЛЬЩА. У Вроцлаві місцева влада зупинила марш націоналістів через антиукраїнські гасла.

Докладніше...
Полювання на нелегалів

США. Президент Дональд Трамп оголосив про початок процесу депортації нелегальних мігрантів.

Докладніше...
Мовою погроз

ІЗРАЇЛЬ пригрозив Лівану «нищівним ударом».

Докладніше...
Сила проти сили

НІМЕЧЧИНА. Міністр оборони заявила про необхідність діалогу з Москвою з позиції сили.

Докладніше...
Побиті машини і затоплені вулиці

ПОРТУГАЛІЯ. Північний регіон оговтується від наслідків руйнівного буревію з градом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ну і ну!

Нова комунальна афера

Олег ГРИГОРЕНКО.

Правоохоронці повідомили про ще одну шахрайську схему видурювання грошей у громадян, яка почала ширитись Україною. Злочинці надсилають «липові» платіжні квитанції за послуги житлово-комунального господарства. Відрізняються вони від справжніх лише одним — номером банківського рахунка нібито постачальника послуги, на який потрібно переказати гроші. А все інше, як-от особовий рахунок споживача, його адреса, прізвище та ім’я повністю збігаються.

ТАК, на початку червня жителі кількох будинків Деснянського району столиці отримали рахунки за комунальні послуги. А вже за два дні до їхніх поштових скриньок листоноші вкинули такі самі платіжки! Але однаковими вони були лише на перший погляд. Адже зазвичай людина дивиться на загальну суму, наявність боргу чи переплати, показники лічильників. При цьому мало хто, перед тим як заплатити, звертає увагу на номер рахунка одержувача платежу. Коли ж найприскіпливіші таки вчитались, то з’ясувалося, що між квитанціями є відмінність, і дуже суттєва: гроші потрібно перераховувати у різні банки і на різні рахунки.

Стали розбиратися. Спершу звернулися до безпосередніх постачальників комунальних послуг та у центри комунального сервісу. Ті категорично заперечили таку вірогідність, щоб присилалися дві квитанції, та ще й на два різні рахунки. Незабаром у під’їздах будинків «ощасливлених» такими платіжками мешканців керуючі компанії розвісили оголошення діловито-суворого змісту. Мовляв, вони знімають із себе відповідальність і просять мешканців «уважно читати реквізити, перед тим як оплачувати рахунок». Тож люди стали масово звертатися до поліції, насамперед ті, хто перерахував гроші на «липові» реквізити.

Цей інцидент уже розслідують правоохоронні органи. Оперативники стверджують: такі квитанції — з достовірними даними споживачів — могли виготовити лише люди, певним чином причетні до системи ЖКГ і які мають доступ до бази даних платників комунальних послуг, що є закритою для загального доступу.

Причому новий вид афери з комунальними платіжками зачепив не лише жителів великих і малих міст України, а й деякі селища і навіть села у Чернівецькій області. Десь аферисти виманюють гроші за газ, десь за холодну або гарячу воду або за обслуговування будинку і прибудинкової території. Людям і без того важко робити розрахунки, розбиратись із тарифами, заборгованостями, що вже казати про відстежування достовірності платіжки. Вони тільки знають, який зазвичай вона має вигляд…

До речі, шахраї не обмежуються лише підробкою паперових квитанцій. Вони навіть розробляють фальшиві сайти комунальників! Зокрема, нещодавно такий випадок трапивсь у Миколаївській області. Там аферисти придумали сайт неіснуючої «Керуючої компанії ЖКГ», яка начебто подавала блакитне паливо в оселі жителів міста і пропонувала «зручно і швидко» оплатити його через свій сайт. Для «солідності» на сторінці були вказані справжні телефонні номери органів соцзахисту області. Мовляв, якщо виникнуть питання з оплатою, звертайтесь. Але ж за цими «гарячими» лініями можна одержати тільки стандартну інформацію про призначення субсидій, пільги тощо. До самого процесу оплати органи соцзахисту не мають жодного стосунку! Взагалі вся інформація на сайті — маніпуляції для того, щоб викликати у споживача повну довіру. Зокрема, була на ньому і начебто відсканована постанова Кабінету міністрів, згідно з якою «Керуюча компанія ЖКГ» дістала право здійснювати поставки газу населенню. Тоді як насправді таких компаній та постанов не існує. А люди вірили і перераховували свої кревні аферистам.

Тож перед тим як сплачувати рахунок, необхідно звіряти реквізити отримувача платежу із вказаними у попередній, вже «перевіреній» квитанції. Повірте, цей нехай і зайвий клопіт допоможе вберегтись від нечистих на руку осіб, що роблять ставку на неуважність та необізнаність громадян.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори наближаються
Читати
«Тінь» розсіюється
Читати
Наздоганяли Президента
Читати
Які найнадійніші
Читати
Поштовики знову стають у позу
Читати
На гачку
Читати
Розробляють надра
Читати
Хабарі за оренду
Читати





— Я зібрав вас, щоб поставити задачу: наближається оновлення всіх органів влади... Усі перефарбовуємося у білий колір!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове