Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Курс на Захід збережеться

ЛИТВА. Склав присягу новий президент Гітанас Науседа.

Докладніше...
Вимагають вищих зарплат

ІСПАНІЯ. Через страйк скасували майже чотири сотні рейсів пасажирських поїздів.

Докладніше...
Розігрують «націоналістичну» карту

ПОЛЬЩА. У Вроцлаві місцева влада зупинила марш націоналістів через антиукраїнські гасла.

Докладніше...
Полювання на нелегалів

США. Президент Дональд Трамп оголосив про початок процесу депортації нелегальних мігрантів.

Докладніше...
Мовою погроз

ІЗРАЇЛЬ пригрозив Лівану «нищівним ударом».

Докладніше...
Сила проти сили

НІМЕЧЧИНА. Міністр оборони заявила про необхідність діалогу з Москвою з позиції сили.

Докладніше...
Побиті машини і затоплені вулиці

ПОРТУГАЛІЯ. Північний регіон оговтується від наслідків руйнівного буревію з градом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Точка кипіння

Чи зупинять рейдерів?

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Незабаром виповниться три роки, як навколо ФГ «Дар» у селі Попасне Новомосковського району триває справжнісінька війна. Про це багаторічне протистояння між його законними господарями та рейдерами, а також корумпованими право-охоронцями, чиновниками, які покривають останніх, «Сільські вісті» розповідали не раз. Боротьба йде, без перебільшення, не на життя, а на смерть. А все й почалося зі смерті.

НАГАДАЄМО, що у серпні 2016 року, наприкінці жнив, несподівано помер засновник і власник фермерського господарства Василь Дарадуда. Не встигли ще його спадкоємці — дружина Антоніна та діти Дмитро і Марина — оговтатись, як спершу кілька депутатів райради, а слідом і голова райадміністрації Павло Селіхов заходилися наполегливо радити продати батьків «Дар». Гарантували вигідну угоду — покупець, мовляв, аж ніяк не скнара. Згодом голова обласної Асоціації фермерів Анатолій Гайворонський сказав як відрізав, що ініціатором спроби схилити Дарадуд-спадкоємців позбутися господарства був народний депутат Вадим Нестеренко, котрого тут добре знають як земельного магната. Виконавцем оборудки призначили його «ад’ютанта» Василя Кузнецова.

Але Дарадуди гуртом відмовили наполегливим «радникам». Здавалося, крапки над «і» розставлено. І коли тодішній співробітник обласного управління СБУ Іван Біліченко забив тривогу, що сторонні намірилися силоміць привласнити «Дар», це спершу мало хто сприйняв усерйоз. Тільки Дарадуд новина схвилювала. Вони вже тоді почали шукати захисту — насамперед в обласної фермерської асоціації. Одначе проґавили момент, коли у держреєстрі несподівано… змінився власник їхнього фермерського господарства — ним став безхатько Владислав Іванченко з міста Кам’янське. Як потім з’ясується, підприємство тишком-нишком переоформила державна реєстраторка в Одеській області Світлана Мшар. Спритній чиновниці для цієї злочинної оборудки вистачило принесеного посланцями паспорта!

У подальшому оборудка набирала нових обертів — Іванченко перепродав «Дар» Василю Кузнецову за п’ять мільйонів гривень. Зовсім шокувала осиротілих Дарадуд позиція новомосковських слідчих — як прокуратури, так і поліції. Вони, не кліпаючи очима, з іронією в голосі «пояснювали»: а до чого тут пан Кузнецов? Він же теж постраждав од підлого негідника з Кам’янського! То ви шукайте Іванченка, з нього питайте, а про Кузнецова забудьте…

Насправді ж Василь Кузнецов сам не давав Дарадудам забути його. Нащадкам фермера кидали бойові гранати у двір і спалили комбайн, а насамкінець зі зброєю в руках намагалися вигнати з поля інший збиральний агрегат, і там уперше пролилася кров… Зі страшним боєм вдалося відбити у рейдера «Дар». Обласна Асоціація фермерів у Дніпрі пікетувала прокуратуру та Бабушкінський райсуд, а в Києві Міністерство юстиції і Вищу раду правосуддя.

Одначе — ви не повірите: після того, як «Дар» повернули повноправним господарям, рейдерські атаки не припиняються! Вже тричі бідолашним Дарадудам доводилося відвойовувати своє господарство. Є явно зацікавлені всю цю колотнечу швидше завершити на свою злу користь. Сподіваючись, що підвести риску в цій історії здатна тільки… також смерть.

Днями дружину покійного фермера Антоніну Дарадуду знайшли утопленою в домашньому басейні. Скажете, це міг бути елементарний нещасний випадок? Тільки тут у це не вірять. Більшість людей схильна вважати, що жінці втопитися «допомогли». По-перше, виявилося, що насправді на Антоніну Анатоліївну було зареєстроване практично все майно, яке було у власності господарства на момент смерті ще Василя Дарадуди і якого числилося тоді на суму понад 30 мільйонів гривень. А по-друге, садиба Дарадуд зі зрозумілих причин «напакована» камерами відеоспостереження. Так от, того трагічного дня вони зафіксували, що Антоніна Анатоліївна приймала у своєму домі невідомих гостей. Розмова була швидше діловою, ніж приязною. Коли ж жінка провела відвідувачів, камери чомусь раптом вимкнулися. Хоч ніяких надзвичайних ситуацій у Попасному того дня не відбулося, подача електроструму теж не переривалася...

Чи дізнаються правду осиротілі діти? І чи знайдеться в Україні та сила, яка рішуче викорінить рейдерство з наших теренів? До речі, Олег Ляшко є автором законопроекту «Рейдерству СТОП!», яким пропонує запровадити жорстку відповідальність для чорних нотаріусів, ввести обов'язкову аудіо- та відеофіксацію угод із переоформлення землі. Щоб аграрії спокійно спали і не боялися, що за ніч їхнє майно і землю перепишуть на підставних осіб.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори наближаються
Читати
«Тінь» розсіюється
Читати
Наздоганяли Президента
Читати
Які найнадійніші
Читати
Поштовики знову стають у позу
Читати
На гачку
Читати
Розробляють надра
Читати
Хабарі за оренду
Читати





— Я зібрав вас, щоб поставити задачу: наближається оновлення всіх органів влади... Усі перефарбовуємося у білий колір!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове