Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Курс на Захід збережеться

ЛИТВА. Склав присягу новий президент Гітанас Науседа.

Докладніше...
Вимагають вищих зарплат

ІСПАНІЯ. Через страйк скасували майже чотири сотні рейсів пасажирських поїздів.

Докладніше...
Розігрують «націоналістичну» карту

ПОЛЬЩА. У Вроцлаві місцева влада зупинила марш націоналістів через антиукраїнські гасла.

Докладніше...
Полювання на нелегалів

США. Президент Дональд Трамп оголосив про початок процесу депортації нелегальних мігрантів.

Докладніше...
Мовою погроз

ІЗРАЇЛЬ пригрозив Лівану «нищівним ударом».

Докладніше...
Сила проти сили

НІМЕЧЧИНА. Міністр оборони заявила про необхідність діалогу з Москвою з позиції сили.

Докладніше...
Побиті машини і затоплені вулиці

ПОРТУГАЛІЯ. Північний регіон оговтується від наслідків руйнівного буревію з градом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Військова панорама

Нова стратегія НАТО

Михайло СЕРДЮК.

ПІВНІЧНОАТЛАНТИЧНИЙ альянс уперше за десятиліття підготував нову військову стратегію. Її необхідність пояснюється, зокрема, ядерною загрозою, яку Росія використовує проти Заходу. «Наші військові експерти затвердили нову військову стратегію для альянсу», — цитує Укрінформ слова генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. За словами генсека, з 2014 року на Сході та Півдні виникли «нові виклики безпеці». Крім того, Росія все частіше використовує «ядерну загрозу» проти Заходу. «Йдеться про повний захист і здатність забезпечити стабільність у майбутньому. Це іноді потребує нових військових концепцій, — пояснив Столтенберг і додав: — Сила альянсу в тому, що він може змінитися за потреби».

Неякісні бронежилети замінять

ОЧІЛЬНИК Державного бюро розслідувань Роман Труба заявив, що деякі бронежилети, які закуповує Міноборони, прострілюються з пістолета, гвинтівки та автомата АК-47. У зв’язку з розслідуванням організації корупційної схеми із закупівлі неякісного майна для військових за завищеними цінами, 26 червня ДБР провело масові обшуки у чиновників Міноборони. Поки триває розслідування, постачання неякісних бронежилетів до армії призупинено.

Тим часом у військовому відомстві повідомили, що до кінця поточного року збираються затвердити бронежилет нового зразка. У ньому буде збільшена площа захисту, запроваджена система швидкого скидання, поліпшена ергономіка та якість матеріалів. Планується, що новий бронежилет суттєво відрізнятиметься за своїми характеристиками від «Корсар 3С», який нині перебуває на озброєнні Української армії. Рівень захисту у новинки теж буде вищий.

М’янма стане ближчою

ДЕРЖАВНА компанія з експорту та імпорту продукції й послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт» підписала угоду з М’янмою (до 1989 року — Бірма) про будівництво спільного підприємства з виробництва бронетехніки української розробки. Вже почалося постачання обладнання, спеціальних машин і будівництво заводу. Там планується збирання колісного бронетранспортера БТР-4У та самоходної артилерійської установки САУ 2С1У «Гвоздика» калібром 122 мм із комплектування, виготовленого в Україні. Виробництво у М’янмі має стартувати у другій половині наступного року. Нагадаємо: БТР-4 розроблений в Україні Харківським конструкторським бюро з машинобудування (ДП ХКБМ) і серійно виготовляється на заводі імені Малишева.

БТРи вже не експортуємо

ПРОТЯГОМ останніх п’яти років — від 2014-го по 2018-й — постачання бойових броньованих машин з України скоротилося до нуля. Про це повідомили в Державній службі експортного контролю. Загалом за цей час Україна експортувала майже 200 ББМ. 2014-го за кордон відправили 28 одиниць: 17 бронетранспортерів до Таїланду, 10 — до Нігерії і один — до США. Наступного року ми експортували 20 бойових броньованих машин, усі закупив Таїланд. У 2016 році було продано рекордну кількість бронемашин — 147 одиниць, з них 108 БРДМ-2 (бойова розвідувально-дозорна машина), які придбали Об’єднані Арабські Емірати. До Таїланду того року доправили 34 бронетранспортери різних модифікацій, іще п’ять — до Індонезії. За даними Держекспортконтролю, у 2017 році не було експортовано жодної ББМ, а торік Україна продала до Таїланду лише дві броньовані ремонтно-евакуаційні машини (БРЕМ). Чи пов’язана така ситуація зі збільшенням постачання ББМ до ЗСУ, не повідомляється.

Війна війною, а відпочити треба

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ за контрактом повинен отримувати не менш як 20 тисяч гривень окладу та окремо — надбавку за виконання бойових завдань у районі проведення Операції об’єднаних сил. Про це заявив начальник Генштабу Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак. Разом із тим він уважає, що рівень грошового забезпечення не головний для молоді у виборі військової професії. Багатьох відштовхують від служби проблеми стосунків у військових колективах і неповне забезпечення соціальних прав, зокрема, на отримання власного житла. Також важливим, на його думку, є питання умов проживання військових у пунктах постійної дислокації. «Після важких і небезпечних місяців на передовій люди заслуговують на повноцінний відпочинок. Повинен бути затверджений командиром графік відпусток, і кожен має знати та планувати, коли зможе відпочити з сім’єю», — наголосив Хомчак, додавши, що солдат і офіцер мають право на відпочинок, навіть коли в країні йде війна.

I про дітей не забувають

УЖЕ майже 2,5 тисячі дітей учасників бойових дій на Сході України із Дніпропетровщини відпочили в таборах, санаторіях та оздоровчих центрах. «Діти учасників АТО/ООС мають пільги на оздоровлення. 80% вартості путівок до київського «Артеку» та одеської «Молодої гвардії» сплачує держава. До місцевих таборів та одного з оздоровчих центрів у Кирилівці хлопців та дівчат відправляємо безкоштовно. Путівки — коштом обласного бюджету», — розповіли в департаменті соціального захисту населення Дніпропетровської ОДА.

Діточок приймають понад 20 таборів на території області. Відпочивають вони і в пришкільних таборах, яких на Дніпропетровщині майже 800. Загалом нині планують оздоровити понад 190 тисяч дітей пільгових категорій.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори наближаються
Читати
«Тінь» розсіюється
Читати
Наздоганяли Президента
Читати
Які найнадійніші
Читати
Поштовики знову стають у позу
Читати
На гачку
Читати
Розробляють надра
Читати
Хабарі за оренду
Читати





— Я зібрав вас, щоб поставити задачу: наближається оновлення всіх органів влади... Усі перефарбовуємося у білий колір!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове