Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Курс на Захід збережеться

ЛИТВА. Склав присягу новий президент Гітанас Науседа.

Докладніше...
Вимагають вищих зарплат

ІСПАНІЯ. Через страйк скасували майже чотири сотні рейсів пасажирських поїздів.

Докладніше...
Розігрують «націоналістичну» карту

ПОЛЬЩА. У Вроцлаві місцева влада зупинила марш націоналістів через антиукраїнські гасла.

Докладніше...
Полювання на нелегалів

США. Президент Дональд Трамп оголосив про початок процесу депортації нелегальних мігрантів.

Докладніше...
Мовою погроз

ІЗРАЇЛЬ пригрозив Лівану «нищівним ударом».

Докладніше...
Сила проти сили

НІМЕЧЧИНА. Міністр оборони заявила про необхідність діалогу з Москвою з позиції сили.

Докладніше...
Побиті машини і затоплені вулиці

ПОРТУГАЛІЯ. Північний регіон оговтується від наслідків руйнівного буревію з градом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Проблема

«Зелена країна» олігархам не потрібна

Віталій НАЗАРЕНКО.

Фото Миколи Олексієнка.

Олександр Калімбед першим у Городні на Чернігівщині почав використовувати енергію сонця для потреб домогосподарства. Надлишок електроенергії продає обленерго. Щоправда, поки підключив «зелений тариф», пройшов, як то кажуть, сім кіл пекла.

Задля персональної енергонезалежності

НА ІДЕЮ встановити сонячні панелі на даху власного будинку Олександра Калімбеда надихнули статті у ЗМІ, в яких люди ділились своїм досвідом. Городнянцю теж захотілося стати енергетично незалежним.

Щоправда, одразу з’ясувалось, що задоволення це не з дешевих! «Одна панель коштує 150 доларів, виробник — Японія, — каже Олександр. — Крім мене, ідеєю загорівся ще й товариш. Удвох ми майже рік шукали фірму, яка встановила б нам сонячні панелі».

Перед тим порахували: окупність електростанції на 20 кіловат становить максимум п’ять років. «Одна така панель видає 325 Вт, у мене їх 11, — пояснює городнянець. — Загалом потужність станції 11 кіловат. Електроенергію я не акумулюю, собі беру, скільки треба, решту продаю по 18 євроцентів за один кіловат».

В експлуатацію сонячну електростанцію Олександру Калімбеду вдалося ввести всього місяць тому. Але проблеми з підключенням «зеленого тарифу» виникали дуже великі.

Створюється враження, ніби десь існують негласні вказівки все це гальмувати. Зрозуміло, що олігарху-монополісту Ахметову «зелена країна» не вигідна, — розмірковує власник сонячної електростанції.

Купівля, встановлення та підключення панелей чоловікові обійшлися понад 200 тисяч гривень. Щоб окупити витрати, він планує збільшити потужність станції до 20 кіловат.

— Треба все зробити до кінця року, щоб із початком наступного пішла генерація — чим швидше, тим краще. Оскільки дах уже зайнятий, думатиму, де розташувати додаткові панелі.

В Європі — підтримка, а в Україні?

ДО РЕЧІ, на Заході монтаж сонячних панелей обходиться пересічному громадянину дешевше. У деяких країнах є низка державних програм і фондів, які стимулюють перехід на альтернативну енергію будь-якого виду.

Так, Швеція оголосила про надання державних грантів, які компенсуватимуть 60% вартості домашніх систем зберігання енергії. Країна хоче до 2040 року припинити спалювання викопного палива для виробництва електроенергії. Максимальний розмір субсидії — 50 тисяч крон, або 5 378 доларів. Вона поширюється на батареї, проводку, системи управління, смарт-концентратор енергії і монтажні роботи для будинків із сонячними системами на даху. Нова програма стимулювання буде приваблива для тих, хто встановлює панелі для власних потреб. Цей ринок у Швеції стрімко зростає (за минулий рік на 60%) і нині становить 128 МВт.

В Україні ж уже 7,5 тисячі домогосподарств спорудили такі приватні СЕС загальною потужністю 160 МВт, і це над-звичайно стурбувало монополістів та їхніх депутатів-лобістів у Верховній Раді, які у квітні таки добилися свого: скасували «зелений тариф» для побутових сонячних електростанцій, розташованих на землі. Згідно з документом, домашні СЕС потужністю до 50 кВт дозволено встановлювати лише на дахах будинків або інших спорудах. Ще й із наступного року тариф на електроенергію, що вони виробляють, знизиться на 10%.

Ухвалений закон викликав хвилю обурення серед українців, які інвестували у встановлення сонячних панелей значні кошти з розрахунком на те, що з часом вони окупляться через продаж електрики державі. Крім цього, заборона встановлення домашніх наземних станцій призвела б до того, що мало хто зміг би встановити СЕС на більш ніж 10 кВт, оскільки на дахах не поміститься потужніший об’єкт. Це аж ніяк не сприяло б розвитку сонячної енергетики.

Вочевидь, ця хвиля невдоволення, яка здійнялася ще напередодні позачергових парламентських виборів, посприяла тому, що днями народні обранці ухвалили закон, який повертає «зелений тариф» для домашніх сонячних електростанцій, панелі яких розташовані на землі. Це, звичайно, перемога. Але, зрозуміло, олігархи так просто не здадуться…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори наближаються
Читати
«Тінь» розсіюється
Читати
Наздоганяли Президента
Читати
Які найнадійніші
Читати
Поштовики знову стають у позу
Читати
На гачку
Читати
Розробляють надра
Читати
Хабарі за оренду
Читати





— Я зібрав вас, щоб поставити задачу: наближається оновлення всіх органів влади... Усі перефарбовуємося у білий колір!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове