Архів
Вівторок,
16 липня 2019 року

№ 56 (19703)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Курс на Захід збережеться

ЛИТВА. Склав присягу новий президент Гітанас Науседа.

Докладніше...
Вимагають вищих зарплат

ІСПАНІЯ. Через страйк скасували майже чотири сотні рейсів пасажирських поїздів.

Докладніше...
Розігрують «націоналістичну» карту

ПОЛЬЩА. У Вроцлаві місцева влада зупинила марш націоналістів через антиукраїнські гасла.

Докладніше...
Полювання на нелегалів

США. Президент Дональд Трамп оголосив про початок процесу депортації нелегальних мігрантів.

Докладніше...
Мовою погроз

ІЗРАЇЛЬ пригрозив Лівану «нищівним ударом».

Докладніше...
Сила проти сили

НІМЕЧЧИНА. Міністр оборони заявила про необхідність діалогу з Москвою з позиції сили.

Докладніше...
Побиті машини і затоплені вулиці

ПОРТУГАЛІЯ. Північний регіон оговтується від наслідків руйнівного буревію з градом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

На завершальній ноті

Марина ТІШКОВА.

ВЕРХОВНА Рада восьмого скликання завершила свою роботу. Останній вагомий здобуток цього парламенту — звісно, ухвалення Виборчого кодексу.

Також великий резонанс спричинили розглянуті на позачерговому засіданні законопроекти щодо посилення відповідальності за злочини сексуального характеру щодо неповнолітніх. Ухвалений у цілому закон передбачає запровадження примусової хімічної кастрації (введення препарату, який пригнічує статевий потяг) за зґвалтування та розбещення неповнолітніх осіб та створення публічного реєстру злочинців. Його прийняли дружно. Однак, на думку експертів, у документі є «слабкі місця». Якщо закон набуде чинності, можуть посипатися позови в ЄСПЛ, котрі будуть задоволені через порушення прав людини, і держава ще й виплачуватиме ґвалтівникам компенсації… Щоправда, є надія — ухвалений у першому читанні альтернативний законопроект жорстко регламентує введення хімпрепаратів лише тим, хто вчинив злочин на ґрунті психічного розладу. Також він передбачає суворо регламентований доступ до реєстру педофілів. Долю обох законодавчих ініціатив тепер визначатимуть Президент і наступне скликання парламенту.

Ратифіковано Угоду про вільну торгівлю з Ізраїлем та ухвалено зміни до кількох законів, покликані розвинути інфраструктуру для електромобілів. Ними запроваджуються зелені номери для електрокарів, урегульовується питання обладнання місць для їх паркування і безперешкодного доступу до зарядних станцій. Також було повернуто «зелений тариф» для домашніх сонячних електростанцій, розміщених на землі, потужністю до 30 кВт.

Приділили депутати увагу порушенню прав людини. Зокрема, заслухано звіт тимчасової слідчої комісії, яка розслідувала відомості про напади на К. Гандзюк та інших активістів, і ухвалено відповідну постанову. Коротко підсумки роботи оприлюднив голова Б. Береза: в жодній зі справ так і не встановили замовників. Робота правоохоронної системи незадовільна, громадські активісти не захищені.

Міністра закордонних справ П. Клімкіна, який після інциденту з обміном нотами з РФ пішов у «політичну відпустку», у відставку не відправили, хоч він наполегливо просив про це — мовляв, є новий Президент, він має повне право формувати свою команду. Очевидно, вирішили, що не на часі нині звільняти професіонала.

У п’ятницю під час останньої для цього скликання «Години запитань до уряду» з інформацією виступив віце-прем’єр з питань регіонального розвитку Г. Зубко. Він, зокрема, повідомив, що станом на липень створено 924 громади, та закликав наступників, які прийдуть у ВР після 21 липня, не переглядати адміністративно-територіальний устрій, а вдосконалювати те, що було побудовано, і рухатися вперед.

Наостанок Голова ВР А. Парубій підбив підсумки роботи скликання. «Якби ми всі ці роки не стояли плече до плеча і не об’єднувались у найбільш ключові моменти, ми не втримали б країни протягом тих п’яти років. Дякую усім!» — наголосив він. Пролунав Гімн України, і останнє пленарне засідання було закрите. Офіційно Верховна Рада восьмого скликання завершить роботу 19 липня. Далі — вибори і новий парламент.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вибори наближаються
Читати
«Тінь» розсіюється
Читати
Наздоганяли Президента
Читати
Які найнадійніші
Читати
Поштовики знову стають у позу
Читати
На гачку
Читати
Розробляють надра
Читати
Хабарі за оренду
Читати





— Я зібрав вас, щоб поставити задачу: наближається оновлення всіх органів влади... Усі перефарбовуємося у білий колір!

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове